chcialbympompe 23.12.2021 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Witam. Czy masz może namiary na twojego instalatora? Potrzebuję kogoś ktoś zna się na rzeczy.. posiadam pompę atlantic excelia trio 14kw i cały czas włącza się grzałka na cwu nawet w dodatnich temp .zew. dziwne to jest ale prawdziwe Która grzałka się włącza? Ta w zasobniku CWU czy hudrobox-ie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.12.2021 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Witam. Czy masz może namiary na twojego instalatora? Potrzebuję kogoś ktoś zna się na rzeczy.. posiadam pompę atlantic excelia trio 14kw i cały czas włącza się grzałka na cwu nawet w dodatnich temp .zew. dziwne to jest ale prawdziwe Legionella - do jej wybicia PC potrzebuje grzałki - sprawdzić w ustawieniach jak często się włącza. Temperatura podgrzewania CWU - do jakiej temp PC podgrzewa wodę w trybie normalnym (bez Legionelli)? Z tego co pamiętam zakres jest do 65stC (chyba że Tri jest inaczej) a PC podgrzewa bez grzałki do 55stC. Jest też możliwość (a przynajmniej być powinna) wyłączenia grzałki bezpiecznikiem, tyle że nie po to on jest. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 26.12.2021 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Legionella raz w tygodniu jest ustawiona ..zawsze w każdy poniedziałek o 1 w nocy na 65 stopni. Więc raz w tygodniu wiem że cały ten proces wygrzewania legioneli musi być użyta grzałka elektr c.w.u. ...temp zadana c.w.u. to 50stopni... na wskazaniach w historii zuzyci .. na dobę około 20/30 kWh idzie na c.w.u... cyrkulacja chodzi ma timerze 6 rano rusza i do 23 godz chodzi.. więc 7 godz na dobrze cyrkulacja nie chodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 26.12.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Tego nie wiem która grzałka się włącza.. widzę na wyświetlaczu przy c.w.u ze świeci się znaczek pioruna bardzo często mimo ze jest np na plusie temp zew. A jak wchodzę w menu w stan systemu to generator czyli te wiatraki w jednostce zewnętrznej. Pracują np na 16% mocy..lub 24%..podaje teraz przykład..... a przy ogrzewaniu wiatraczek się świecie.. więc pompa daje ciepło na ogrzewanie z termodynamiki..a na c.w.u z grzałki.. nie rozumiem tego urządzenia... zawsze myślałem że pompa ciepła używa grzałki jak nie daje rady na termodynamice... lub jest duży minus na zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 27.12.2021 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Tego nie wiem która grzałka się włącza.. widzę na wyświetlaczu przy c.w.u ze świeci się znaczek pioruna bardzo często mimo ze jest np na plusie temp zew. A jak wchodzę w menu w stan systemu to generator czyli te wiatraki w jednostce zewnętrznej. Pracują np na 16% mocy..lub 24%..podaje teraz przykład..... a przy ogrzewaniu wiatraczek się świecie.. więc pompa daje ciepło na ogrzewanie z termodynamiki..a na c.w.u z grzałki.. nie rozumiem tego urządzenia... zawsze myślałem że pompa ciepła używa grzałki jak nie daje rady na termodynamice... lub jest duży minus na zew. Co masz w liniach 5060 i 5061? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 27.12.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Nie mam zielonego pojęcia..linie 5060 i 5061..gdzie i jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 27.12.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Dzisiaj np. Mam -4 zew temp. I na raz świeci się piorun czyli grzałka przy cwu..oraz wiatraczek przy ogrzewaniu... gdy ikonka wiatraczka zgaśnie przy ogrzewaniu to piorun przy cwu nadal się świeci póki nie osiągnie woda 50st. Bo taka temp jest zadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.12.2021 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Obniż temp. grzania wody w zasobniku CWU np do 46stC i zobacz czy też będzie grzałka chodzić. PC nie powinna jednocześnie zasilać CO i CWU....chyba że masz PC na R32 i jakąś nowość w tym temacie,Mój instalator wspominał, że coś było poknocone ze sterowaniem w nowych pompach i sporo czasu rozkminiał temat. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.12.2021 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Nie mam zielonego pojęcia..linie 5060 i 5061..gdzie i jak to sprawdzić? Oczywiście w Menu pompy. Nie wiem czy masz taki sam układ jak u mnie bo moja PC jest sprzed 9 lat. U mnie dostęp do tych linii jest z od poziomu "specjalista". Naciskasz OK, puszczasz. Naciskasz "i" ma 3 sekundy. wybierasz (pokrętłem) "specjalista" i potwierdzasz OK. Wybierasz "zasobnik CWU" i potwierdzasz. Teraz masz podgląd na podane linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.12.2021 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 chyba że masz PC na R32 i jakąś nowość w tym temacie, Chyba nie ma TRI na R32? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.12.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Chyba nie ma TRI na R32? No właśnie. A skoro tak, to jak jest u Ciebie ( bo również masz Excelię) grzeje ,lub pokazuje że to robi ,jednocześnie CO i CWU ? Chyba że ja nie zrozumiałem opisu kolegi Ssolek. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 29.12.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Jeśli to pomoże, to moja Extensa AI 10kW na R32 w trakcie grzania CWU nie grzeje CO. Podejrzewam więc, że nawet gdyby tri były z czynnikiem R32 byłoby podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 04.01.2022 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 U mnie bardzo często wyswietla się ikonka wiatraka przy podgrzewaniu CO i ikonka grzałki piorunek przy c.w.u w jednym czasie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 04.01.2022 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Nie ma tego u mnie niestety . Wtrybie instalator również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 04.01.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Obniżenie temp w zasobniku cwu nic nie da bo grzałka włącza się wtedy kiedy temperatura cwu spadnie poniżej zadanej temp..cwu.. to działa poprawnie . Tylko czemu włącza się grzałka do zagrzania zadanej temperatury a nie sama pompa jako pompa ..o to w tym chodzi że ciepło ma dawać nie grzałka elektryczna a pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssolek 04.01.2022 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 A powiedz mi co na tych liniach o których piszesz powinno być? Może u mnie to pod inna nazwa jest lub jakiś symbol czy cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 05.01.2022 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Tu możesz pobrać instrukcję, na której się opieram: https://tiny.pl/rsxsb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts