Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O krok od akceptacji projektu

Recommended Posts

Jak w temacie - jesteśmy już o krok od ostatecznej akceptacji projektu. Wciąż jednak coś zmieniamy, pojawiają się nowe wątpliwości. Dlatego szukamy podpowiedzi, ciekawych pomysłów, rad i sugestii. Stąd ten post i prośba o zerknięcie na nasz projekt. Może komuś wpadnie do głowy pomysł którego my nie widzimy.

Główne wątpliwości:

1. Czy robić garaż czy jednak postawić na wiatę + wolnostojące pomieszczenie na działkowe klamoty. Jeśli wiata to jak ją usytuować biorąc pod uwagę wymiary działki. Garaż jeśli będzie to będzie 7x7 m, bo zależy mi na miejscu na jakieś regały, rowery, kosiarki itp. Jeśli będzie garaż to będziemy auta w nim parkować, ale wiata też nas zadowoli bez problemu.

2. Jeśli garaż to czy przejście przez kotłownio-pralnie będzie fortunnym rozwiązaniem? Myśleliśmy żeby zamienić małą łazienkę miejscami z wiatrołapem, ale wtedy stracimy dużą funkcjonalność tego wiatrołapu.

3. Czy robić takie duże okna w salonie, czy np zmniejszyć to od zachodu (góra to zachód, wejście mamy od wschodu).

Będę wdzięczny za opinie i pomysły.

Link do rzutu pomieszczeń

https://m.fotosik.pl/zdjecie/9ba35206c1157115

Link do propozycji lokalizacji budynku na działce:

https://m.fotosik.pl/zdjecie/f088bd909476ac37

Dodam, że kolejna działka na lewo od domu (południowa ekspozycja) też należy do mnie, więc widok na południe będzie nieograniczony przez inne budynki. To samo na zachód (czyli góra domu) - tam jest działka sąsiada bez prawa zabudowy.

Odniosę sie do jednej kwiestii garaż 7x7 .......fajne ale drogie rozwiązanie. Ile wydasz za metr ?

Miałem garaż w budynku ale przerobiłem na co inne. Mam wiatę na auta 6x6 + z boku pomieszczenia ~1,6*6 w tym częśc zamykana. Koszt budowy pewnie 1/3 - 1/5 tego co planujesz.

wnęka przy spiżarce to na kominek?

nie planujesz rekuperacji?

brak izolacji termicznej dom-garaż

dwa pokoje mają okna od północy - ciemno.

Masz przez garaż z przodu mocno cofnięty dom wgłąb działki. A cała strefa wjazdowa będzie praktycznie stracona na komunikację. Na takiej działce zaproponowałabym zupełnie inny układ domu. Moim zdaniem terasz masz zmarnowaną powierzchnię działki.

ab0628861337ccf4gen.jpg

Edytowane przez Elfir

@jajmar pytanie do Ciebie - czy odczuwasz brak garażu jakoś drastycznie, czy wiata spełnia Twoje oczekiwania w 100%?

Miałem garaż przez 2-3 sezony później auta staly pod chmurką , od 3 zim mam wiatę, na plus do garażu to mam bliżej do drzwi do domu. Wiata jest ok, pewnie w garażu czasem byłoby w aucie deko cieplej deko -2-3 stopnie. Ja wiatę polecam.