Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cięcie wanny akrylowej

dikoj

Recommended Posts

Szanowni,

Proste pytanie: czy mogę wyciąć część wanny akrylowej tak jak zaznaczyłem na zdjęciu? Wanna ma formę z boczkami (widać na drugim zdjęciu).

Zastanawiam się czy wycięcie nie osłabi jakoś wanny i nie będzie bezpiecznie w niej stać. Wycięcie zostawiłoby parę cm ściany wanny od dna.

Oczywiście ekran z płytkami będzie zdjęty lub też wycięty.

Pytanie dodatkowe - czym ciąć?

305e06ed8dfd8.jpg

dd0dc900d4b3e.jpg

dikoj

Kolega coulignon dobrze pisze , na 100% straci sztywność,która teraz jest "pozorna" przez obudowę - wydaje się, że jest bardziej sztywna, a gdy pozbawisz ją zaokrąglonej górnej krawędzi załamie się do środka. Tnie się szlifierką kontową z regulacją obrotów. Można byłoby wzmocnić krawędź ciętą - usztywnić poprzez doklejenie na prawo i lewo od miejsca cięcia maty z włókna szklanego w kilkunastu warstwach smarując żywicą epoksydową. Ale w takim przypadku trzeba by zabudowę rozebrać znacznie dalej.

Są wanny z drzwiczkami, lecz bardzo drogie. Jeśli masz osobe z problemami ruchowymi zrób walk in. Podjeżdzasz wózkiem i pacjent na staje trzymając się uchwytu w na ścianie z natryskiem. Jęsli nie ustoi na nogach, to odchylane siedzisko na ścianie (przykład - https://image.ceneostatic.pl/data/products/15563735/i-ravak-siedzisko-ovo-b-opal-b8f0000016.jpg )

lub fotelik od toalety przenośnej na kółkach ( przykład - http://esklep-medyczny.pl/krzesla-toaletowe-sanitarne/273-przenosna-toaleta-wc-krzeslo-toaletowe-dla-osob-niepelnosprawnych-skladane.html ). Usuwasz naczynie, fotelikiem wjeżdżasz pod natrysk - nic mu woda nie zrobi.

Tak myślałem, że pewnie straci sztywność, którą teraz zapewnia zagięta krawędź - tak jak piszecie drodzy koledzy.

Wanna z drzwiczkami nie wchodzi w grę, bo to ma być rozwiązanie tymczasowe (dla osoby, która nie podniesie wysoko nogi) zanim nie zamontuje się kabiny prysznicowej.

Zostawię zatem ekran (wytnę tylko tak jak zaznaczyłem na zdjęciu). Pod wannę podłożę np. cegły lub nawet stos gazet, żeby ograniczyć przenoszenie obciążenia z dna na boki wanny. Myślałem też żeby na czas kąpieli (po wejściu do wanny) zastąpić brakujący fragment kołnierza przyciętą na wymiar kantówką.

Szlifierkę kątową mam, ale bez regulacji obrotów. Jakiego rodzaju tarczy użyć?

dikoj

Do cięcia stali i stali nierdzewnej (cienka)1,2mm jest bardzo drobna kosztuje ok 3zł(125mm)

Jak nie masz regulacji obrotów to nożem do tapet wyrównaj krawędz po cięciu (będzie nadtopiona) Przy cięciu trochę śmierdzi, tworzywem i żywicą.

Jeśli to tylko tymczasowe to od środka wanny dwoma kołkami rozporowymi (o białych koszulkach) szybkiego montażu przytwierdź ścianki z prawej i lewej strony na różnej wysokości. Pod wannę ułóż płasko cegły w przynajmniej w dwóch miejscach. Pianą montażową wtryśnij pomiędzy cegłę, a wannę. Jak zastygnie i zwiąże( nie całkowicie w odstępie ok 2 godzin), nie obciążając zrób to kolejny raz. Po ok 12 godzinach możesz obciążyć ...powinno być stabilnie i bezpiecznie.

Pozdrawiam

• Like 1