Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż skrzynki elektrycznej w granicy działki

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam sytuację, gdzie niedawno złożyłem wniosek o wydanie warunków technicznych przez PGE ale jeszcze na nie oczekuje. Natomiast sąsiad będzie już podpisywał umowę z zewnętrzną lokalną firmą upoważnioną przez PGE na montaż "złącza i kabla elektroenergetycznego". Lokalizację wskazał na róg działki od mojej strony. Pomyślałem, że dobrze by było wstawić podwójną skrzynkę w granicy naszych działek. Tak też mają zrobione sąsiedzi obok. Moje pytanie czy bez uzyskania warunków technicznych od PGE na które czekam mogę to zrobić?

TA.jpg

Poza tym zapisy w umowie są dość szeroko zakrojone, mają montować tylko skrzynkę a nie skrzynkę z kablem. Główny kabel od dalszego sąsiada ma iść w pasie drogowym poza naszymi działkami więc do czego im potrzebne zezwolenia na wejście na teren działki?

TB.jpg

Dziękuje za odpowiedź.

Rozumiem wszystko , tylko czy na mapce nie powinien być zaznaczony obszar zgody na wejście na działkę? Nie wiem kwadrat 5x5m w obrębie skrzynki ?

Druga sprawa to jeśli właścicielem skrzynki jest ZE to dlaczego mam płacić 850 zł netto za ZKP - złącze kontrolno-pomiarowe (rozumiem, że to właśnie jest skrzynka) w przypadku przyłącza 15 kW. ? Te koszty są narzucane słusznie?

WZL będzie pewnie robione po wybudowaniu domu i to jest dla mnie jasne, że ja będę właścicielem WZL i jak za to płacę.

Dziękuje za odpowiedź.

Rozumiem wszystko , tylko czy na mapce nie powinien być zaznaczony obszar zgody na wejście na działkę? Nie wiem kwadrat 5x5m w obrębie skrzynki ?

Druga sprawa to jeśli właścicielem skrzynki jest ZE to dlaczego mam płacić 850 zł netto za ZKP - złącze kontrolno-pomiarowe (rozumiem, że to właśnie jest skrzynka) w przypadku przyłącza 15 kW. ? Te koszty są narzucane słusznie?

WZL będzie pewnie robione po wybudowaniu domu i to jest dla mnie jasne, że ja będę właścicielem WZL i jak za to płacę.

Te 850 zł to opłata przyłączeniowa obliczana jako ilość kilowatów o ile wnioskujesz razy stawka, u mnie 15*60 zł.

Z mapki wynika, że skrzynka stoi na Twojej działce (u mnie stoi na działce drogowej, przed ogrodzeniem) więc jak najbardziej wykonawcy muszą na działkę wejść. Ja w umowie udzielałem zgody na wejście na działkę drogową w której mam udziały bez określenia obszaru.

Edytowane przez kemot_p

ZE zazwyczaj zatrudnia leniwych ludzi i nie lubią się narobić. U mnie skrzynki postawili za czasów jednego właściciela sporej części podzielonej na działki budowlane na sprzedaż i drogę. Poprowadzili drogą kabel i co dwie granice stawiali skrzynki dla dwóch sąsiadujących działek. Nikt nie miał warunków przyłączenia z tego co wiem ani nie podpisywał z nimi umowy na dostawę prądu(znaczy mógł mieć tylko rolnik, który to dzielił). Dopiero po sprzedaży każdy nowy właściciel występował o warunki i podpisywał umowę.