Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Tak mi dwie firmy wyliczyły i jeszcze pisali żeby zwrócić uwagę na inne oferty bo oni mi wyliczyli 6 nawiewów i 6 wywiewow . Jeszcze na jedną wycenę czekam .

Dlatego pytam czy każdy to zakłada czy nie ?

Bardzo dużo chcą na Tobie zarobić.Chcesz taniej to sam skonfiguruj sprzęt i jak czujesz się na siłach to sam rozłożysz w ciągu dwóch dni,jeśli nie czujesz bluesa to zleć komuś rozłozenie kanałów wg projektu.Takim sposobem 15-20tys.zł będziesz miał w kieszeni.

W moim przypadku koszt reku to było 4tys.zł,kanały i pierdoły 2,5tys.zł,sam rozłożyłem.

A nie doczytałem,że budujesz w Niemcach,to masz ceny niemieckie :)

Edytowane przez Arturo72

Dom postawiłem prawie sam dużo robię sam ale takie rzeczy co już kiedyś ktoś mnie nauczył a z tym styczności nie miałem to nawet nie wiem od czego zacząć. W przyszłym tygodniu będzie jedna firma na rozmowę to zobaczę co powiedza. Ten sprzęt co mi napisał patrzyłem w internecie to się zgadza 23tys sam materiał . Ja się nie znam to nie wiem czym się różni ten reku za 12tys od tego za 7tys dlatego sam nie chce się tego podejmować do tego dojdzie dużo rurek które trzeba będzie pewnie ukryć to też czas i koszty .

I dlatego moje takie pytanie czy to jest potrzebne

Materiały z robocizną, to max 15 kzł, technika montażu podobna jak kanalizacji, żadna filozofia. Robocizna w Niemczech droższa, oczywiste, ale jak zrobiłeś stan surowy własnoręcznie, to i z tym poradzisz sobie. Zleć projekt WM gdziekolwiek, nawet w polskiej firmie czy komuś na tym forum, materiały kupisz tam gdzie taniej, w Niemczech nie jest jakoś bardzo drożej.

A to pytanie powinieneś wrzucić do działu o wentylacji, tam masz tez opinie o rekuperatorach, a niektóre potrafią być feralne.

Pierwszy raz na tym forum to możliwe że wrzuciłem nie tam gdzie trzeba . Poczekam na fachowca ma przyjechać w przyszłym tygodniu już nawet bym się zgodził na tą cenę co mi powiedział ale jak pomyślę te wszystkie rury obudować.

Sam pewnie też bym zrobił ale też brak mi wolnego czasu

Budowałeś stan surowy i oszczędzałeś na robociźnie, a na wentylacji tą oszczędność mógłbyś zrobić o wiele większą, w dwa dni. W dwa dni oszczędność podobną, jak przez kilka tygodni przy ciężkich pracach murarskich. Ale to Twój dom, Twoje pieniądze i Twoje decyzje.

Np. kanały wentylacyjne i tak dodatkowo ocieplałem na strychu samodzielnie, firma rozkłada rury z fabryczną mikroizolacją. Izolację w nieogrzewanych pomieszczeniach i tak trzeba zrobić, czy sam zrobisz, czy firma, inaczej "nici" z odzysku ciepła.

Dom MUSI mieć wentylację, bo inaczej założysz sobie hodowlę grzyba a po kilku latach rak z powodu toksyn.

Jak masz dom zaprojektowany pod wentylację mechaniczną to możesz tymczasowo założyć tylko wiatraczki nawiewu i wywiewu bez centrali rekuperacyjnej.

Ale skoro ma ci robić ekipa, to koszt samego rekuperatora jest nie taki duży przy kosztach dojazdu, montażu rur, zaizolowanie ich. Więc nie wiem czy będzie opłacane montowac tylko wentylatory bez centrali?

Koledzy wyżej sugerują byś kupił sam centralę i sam ją zamontował.

Ja tego bym nie potrafiła, dlatego u mnie robiła to ekipa i to oczywiste, że trzeba jej za wiedzę "jak" i roboczogodziny pracy zapłacić.

I nie zgodzę się, że firma robi mikroizolację. U mnie z powodu skraplania się wody na rurach dali ocieplenie z neoprenu.

Natomiast jak masz kanały wentylacji grawitacyjnej to teraz przestawianie się na rekuperację to faktycznie robią się koszty (+ niepotrzebny wydatek na kominy wentylacji)

Edytowane przez Elfir

Ja akurat stawianie murów uważam za najgorszy czas, ręce jak spałem to mnie bolały.

Po pracy możesz coś skubnąć, chyba że wolisz tą kasę wydać żeby Tobie zrobili.

Np. montaż Klimy 6h pracy i dniówka 800zł:). Tak jak pisali wyżej jedna z najłatwiej zarobionych $$ . Lubię wykończeniówkę:).

Na tym i na ociepleniu nie ma co oszczędzać.