Cash115 12.01.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, Zastanawiam się jak ocieplić strych i poddasze. Strych chciałbym ocieplić ze względu na to, że chciałbym zamontować tam rekuperator i przechowywać jakieś graty. Czy dać wełnę 30 cm na całe skosy pod sam szczyt dachu i jeszcze do tego na poddaszu nad sufitami z gk dać wełnę 15,30? Czy może na samym strychu dać skosach dać 15 cm, a nad sufitami 30? Dach to blachodachówka + folia. Druga sprawa jeśli założę rekuperację zostanie mi wolny komin wentylacyjny, czy dać na strychu wentylację z niego? Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Cash115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 13.01.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 lepiej dobrze docieplić sufit a strych delikatniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cash115 13.01.2019 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Ok czyli dałbym 2 x 15cm na wysokości poddasze i sufity i na to folia, a na samym strychu 15cm i będzie ok? Temperatura nie będzie spadać poniżej 0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2019 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Ok czyli dałbym 2 x 15cm na wysokości poddasze i sufity i na to folia, a na samym strychu 15cm i będzie ok? Temperatura nie będzie spadać poniżej 0? A co będzie źródłem ciepła? Przecież jak wsadzisz w rolkę wełny butelkę z wodą i wystawisz na mróz to woda w butelce zamarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cash115 13.01.2019 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Źródłem ciepła może być co najwyżej komin spalinowy. Tylko nie wiem czy systemowy oddaje ciepło jakieś na zewnątrz. Myślałem ze dając wełnę jednak nie spadnie temperatura poniżej zera. To dla rekuperatora trzeba dać jakiś grzejnik tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Rekuperator to źrudło ciepła.... Trzeba go tylko dobrze zaizolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Rekuperator to źrudło ciepła.... Trzeba go tylko dobrze zaizolować To brak wentylacji też jest źródłem ciepła? Rekuperacja nie dostarcza żadnego ciepła do budynku, więc nie może być jego źródłem (no, chyba że mowa o nagrzewnicach albo o tych kilkudziesięciu watach, co wentylatory wydzielają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Przez rekuperator przepływa powietrze o temperaturze ponad 20*C w ilości min 100m3 /h więc jest źródłem ciepła!. Gdy nie jest układ elektroniki powinien go wyłączyć, lub załączyć grzałki przeciw zamrożeniowe wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Rekuperacja nie dostarcza żadnego ciepła do budynku, więc nie może być jego źródłem (no, chyba że mowa o nagrzewnicach albo o tych kilkudziesięciu watach, co wentylatory wydzielają). Gdyby się zastanowić...to też się mylisz - posiadam GWC i przy -32*C na wejściu do rekuperatora mam +2 *C ... może jednak dostarcza 34*C ? Ale nie będę się wdawał w polemikę bo nie o to chodzi - mam 7 lat rekuperator na nieogrzewanym strychu, jest zaizolowany 10 cm styropianem i 15 cm wełną - Nie zamarzł podczas pracy nigdy, natomiast gdy nie było prądu woda w nim zamarzła po 6 godzinach. Aby odmarzł wystarczyło wyłączyć czujnik powietrza nawiewanego... jak tylko zassał powietrze odmarzł i działa do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.01.2019 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Gdyby się zastanowić...to też się mylisz - posiadam GWC i przy -32*C na wejściu do rekuperatora mam +2 *C ... może jednak dostarcza 34*C ? Nie dostarcza (pomijając grzejące się wentylatory), tylko nie wypuszcza. Wentylacja grawitacyjna powoduje duże straty ciepła. Rekuperacja małe (ale ciągle jest na minusie) - gdyby nie było wentylacji wcale, to budynek miałby mniejsze straty. Ale na pewno nie jest źródłem ciepła. Czy może jak zainstaluję 5 rekuperatorów, to mogę zrezygnować z CO? Twoją logiką to styropian na elewacji można nazwać źródłem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 14.01.2019 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Bzdura.Rekuperator zawsze będzie oddawał ciepło. Panuje w nim temperatura około 20C Przy zaizolowaniu ścianek maks 3cm oddaje ciepło na zewnątrz i to znacznie.Mam właśnie ten problem u siebie. Reku na strychu nieużytkowym. NIe zdążyłem ocieplić wełną. Cała membrana na strychu sucha oprócz membrany nad reku. Skrapla się nad nim woda w ogromnych ilościach. Kiedyś wejdę z kamerą termowizyjną to pokaże różnicę.Teraz tylko zastanawiam się czy nie wybudować dla niego małego pomieszczenia ocieplonego w całości niż ocieplać całe poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.01.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Bzdura. Rekuperator zawsze będzie oddawał ciepło. Brawo - kolego jesteś tym co wie o czym piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts