Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza i strychu

Cash115

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się jak ocieplić strych i poddasze. Strych chciałbym ocieplić ze względu na to, że chciałbym zamontować tam rekuperator i przechowywać jakieś graty. Czy dać wełnę 30 cm na całe skosy pod sam szczyt dachu i jeszcze do tego na poddaszu nad sufitami z gk dać wełnę 15,30? Czy może na samym strychu dać skosach dać 15 cm, a nad sufitami 30? Dach to blachodachówka + folia.

Druga sprawa jeśli założę rekuperację zostanie mi wolny komin wentylacyjny, czy dać na strychu wentylację z niego?

przekroj.jpg

Edytowane przez Cash115

Ok czyli dałbym 2 x 15cm na wysokości poddasze i sufity i na to folia, a na samym strychu 15cm i będzie ok? Temperatura nie będzie spadać poniżej 0?

A co będzie źródłem ciepła?

Przecież jak wsadzisz w rolkę wełny butelkę z wodą i wystawisz na mróz to woda w butelce zamarznie.

Rekuperator to źrudło ciepła.... Trzeba go tylko dobrze zaizolować

To brak wentylacji też jest źródłem ciepła?

Rekuperacja nie dostarcza żadnego ciepła do budynku, więc nie może być jego źródłem (no, chyba że mowa o nagrzewnicach albo o tych kilkudziesięciu watach, co wentylatory wydzielają).

Rekuperacja nie dostarcza żadnego ciepła do budynku, więc nie może być jego źródłem (no, chyba że mowa o nagrzewnicach albo o tych kilkudziesięciu watach, co wentylatory wydzielają).

Gdyby się zastanowić...to też się mylisz - posiadam GWC i przy -32*C na wejściu do rekuperatora mam +2 *C ... może jednak dostarcza 34*C ?

Ale nie będę się wdawał w polemikę bo nie o to chodzi - mam 7 lat rekuperator na nieogrzewanym strychu, jest zaizolowany 10 cm styropianem i 15 cm wełną - Nie zamarzł podczas pracy nigdy, natomiast gdy nie było prądu woda w nim zamarzła po 6 godzinach. Aby odmarzł wystarczyło wyłączyć czujnik powietrza nawiewanego... jak tylko zassał powietrze odmarzł i działa do dzisiaj.

Gdyby się zastanowić...to też się mylisz - posiadam GWC i przy -32*C na wejściu do rekuperatora mam +2 *C ... może jednak dostarcza 34*C ?

Nie dostarcza (pomijając grzejące się wentylatory), tylko nie wypuszcza. Wentylacja grawitacyjna powoduje duże straty ciepła. Rekuperacja małe (ale ciągle jest na minusie) - gdyby nie było wentylacji wcale, to budynek miałby mniejsze straty. Ale na pewno nie jest źródłem ciepła. Czy może jak zainstaluję 5 rekuperatorów, to mogę zrezygnować z CO?

Twoją logiką to styropian na elewacji można nazwać źródłem ciepła.

Bzdura.

Rekuperator zawsze będzie oddawał ciepło. Panuje w nim temperatura około 20C Przy zaizolowaniu ścianek maks 3cm oddaje ciepło na zewnątrz i to znacznie.

Mam właśnie ten problem u siebie. Reku na strychu nieużytkowym. NIe zdążyłem ocieplić wełną. Cała membrana na strychu sucha oprócz membrany nad reku. Skrapla się nad nim woda w ogromnych ilościach. Kiedyś wejdę z kamerą termowizyjną to pokaże różnicę.

Teraz tylko zastanawiam się czy nie wybudować dla niego małego pomieszczenia ocieplonego w całości niż ocieplać całe poddasze.