Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z usytuowaniem telewizora

twickam

Recommended Posts

Czesc,

Jestem na etapie planowania i sie zastanawiam gdzie w salonie zamontowac TV? Salon ma dosc duze okno na zachod. Troche boje sie wieszac tv na przeciw okna, ale inaczej trudno bedzie wstawic i duza kanape i stol (najlepiej chce stol przy oknie)

Mieszkanie wyglada tak, i opcje ktore rozwazam to:

salon.jpg

Chcialbym wcisnac stol 2x1m kolo okna. Do tego na jednej ze scian TV no i na przeciw kanapa. Niestety rozklad scian jest troche slaby i nie wiem jak to ugryzc. Robilem sobie symulacje oswietlenia pokoju na stronce

http://people.bath.ac.uk/zw305/ROOM/sunlighttab.php

i zawsze wychodzilo mi ze ta sciana na przeciw ona bedzie po poludniu jakos oswietlona, pomimo ze salon jest dosc gleboki:

salon_oswietlenie.jpg

co wiecej widze ze nawet sciana zgodna z sugestia dewelopera bedzie czasem oswietlana, ale mniej i o porze w ktorej bym raczej tv nie ogladal.

Co myslicie szanowni forumowicze ?

Dziekuje Elfir, dokladnie o takich opcjach mysle. Teraz pytanie ktora jest mniej praktyczna wzgledem tv i jak sile beda konsekwencje.. bardziej podoba mi sie stol przy oknie a TV na przeciw okna. Wydaje mi sie, ze to fajnie wydziela dwie podprzestrzenie. Ale robilem sobie symulacje oswietlenia dla pomieszczenia jak moje i wyszlo mi, ze ta sciana jest troche narazona na bezposrednie padanie swiatla. To oczywiscie zalezy od pory roku, dnia i godziny, ale po 18 bedzie tego najwiecej. Czasem byc moze az za duzo i tego nie jestem w stanie oszacowac. Salon ma 5.5m glebokosci. Ale przed samym salonem/przed oknem jest jeszcze loggia na jakies 1.8m (ktora ma dach/inna loggie od gory) wiec moze to troche stlumi wejscie swiatla.

2887a497dbb39de9med.png

Z kolei wariant z kanapa przy oknie/TV prostopadle to okna a stolem w glebi pokoju pokazuje ze czasem troche swiatla bezposrednio na TV pada. Do tego skoro tv jest w troche bliej okna to dochodzi wplyw swiatla odbitego... przyznam sie ze slabo umiem ocenic jak to moze wygladac w rzeczywistosci.

e0b1f975e6b86d46med.png

pozdrawiam

człowieku, od kilkuset lat cywilizacja zna takie urządzenia jak zasłony i rolety. :)

Oglądasz TV cały dzień bez przerwy? Bo najlepsze filmy i tak lecą w nocy, po zachodzie słońca.

Zimą to już w ogóle zero problemów - jak wracasz z pracy, to już jest ciemno. A jesienią stale ponuro i chmurnie.

Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...
Jeśli TV jest tak ważnym elementem życia domowego, to układ prostopadły do okna wydaje się być lepszy. TV jest w centralnym miejscu i można go oglądać zarówno z kanapy jak i siedząc przy stole. Ustawienie narożnika tyłem do jadalni wydziela funkcjonalnie przestrzenie, ale też powoduje, że rozmowa osób siedzących przy stole i na kanapie jest utrudniona. To ma oczywiście swoje plusy i minusy. Co do oświetlenia- zgoda z Elfir, zasłony, rolety, żaluzje, shuttersy… są także elementem aranżacji wnętrza i dodają mu klimatu ;)