Ecogosc 13.01.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Proszę o pomoc. Od 3 m-cy posiadam kocioł Vaillant 256 eco plus. Nie wiem co jest ale mam Bardzo duże zużycie gazu. Może coś z ustawieniami. Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) A może byś tak pierw opisał lub przedstawił swoją instalację na fotkach. Doszukiwanie się problemów w objawach bez zawężenia zakresu poszukiwań bywa męczące i w takiej sytuacji równie dobrze mogę powiedzieć ze jest zima i jeśli to 3 m-ce to masz u siebie dopiero rozruch instalacji więc objawy bywają złudne. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecogosc 13.01.2019 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Kocioł Vaillant 256eco Tec plus z pogodowka i multiMATIC 700f i zasobnik cwo 220l. Dom niocieplony 2 piętrowy + piwnica. Razem ok 220-230m. Na piecu nic nie zmieniałem od czasu urochomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Podłogówka, grzejniki czy instalacja łączona, mieszacze sterowane czy stałe moduł VR70 lub VR71.....Takie rzeczy mnie interesują.Spalanie to sprawa płynna. Podaj temperatury zewnętrzne i wewnętrzne krzywe grzewcze ilość kWh lub m3 i przelicznik czyli wskaźnik z FV Niedziela u mnie nie jest dniem nudy więc nie zamęczaj mnie bo nie mam zamiaru dopytywać się o podstawowe rzeczy Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecogosc 13.01.2019 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Proszę powiedzcie jakie powinny być ustawione parametry na piecu. Ja powiem jakie mam. Zużycie gazu mam 30m3/dobę!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecogosc 13.01.2019 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Bez podłogówki. Tylko grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 13.01.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Przy "takiej" ilości informacji o problemie, sugeruję wyłączenie kotła. Zużycie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecogosc 13.01.2019 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Nie dość ze tyle gazu bierze to aż takiego wielkiego komfortu ciepła w mieszkaniach nie ma. 20-21stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecogosc 13.01.2019 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Rozumiem ze czasem nie może dogrzać bo chata niedocieplona i ciepło może uciekać. To obniżyłem temp i kocioł się normalnie wyłączał. Normalne zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecogosc 13.01.2019 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Gdzie znajdę jaki to moduł? Temp zewn 3stC wewn 20,5teraz. KG teraz 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecogosc 13.01.2019 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Mam sterownik VRC 700f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Proszę powiedzcie jakie powinny być ustawione parametry na piecu. Ja powiem jakie mam. Zużycie gazu mam 30m3/dobę!!!!!!! Czyli my Tobie mamy zdradzić swoje ustawienia a Ty nam wtedy zdradzisz swoje. Co to jest jakaś transakcja wiązana. Człowieku obudź się. To forum jest także po to aby wymieniać doświadczenia i pomagać sobie na wzajem. Dopytuję się Ciebie o konkretne informacje bez szczegółów z którymi nie dał byś sobie rady. Zadałem tyle pytań a Ty kwitujesz to krótkim słowem że posiadasz same grzejniki i przy okazji zdradzasz to co najważniejsze że " CHATA JEST NIE DOCIEPLONA" Musisz zrozumieć że nie ma jednych uniwersalnych ustawień kotła bo każdy dom i mieszkanie są inne. Masz same grzejniki i krzywą grzewczą 1,5. Ja natomiast mam na grzejnikach krzywą 0,8, Jedyny malutki szczególik różnicy w 15 cm styropianu na ścianie i 30 cm wełny na dachu czyli ociepleniu domu no i dodatkowo w jego powierzchni. Takie szczególiki dają przy +3*C różnicę pomiędzy 6m3 a 30m3 na dobę i nie ma tu się czego dopatrywać. Nie chcesz mieć spalania to ustaw krzywą grzewczą na 1,2, poskręcaj grzejniki w pokojach w których nie użytkujesz a na wiosnę ruszaj z ociepleniem. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts