Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odmowa ustalenia numerów porządkowych

izapyza

Recommended Posts

Cześć, czy ktoś z was spotkał się z sytuacją w której gmina odmówiła mu nadania numerów porządkowych dla budynków w trakcie budowy?

Zaistniała u mnie taka sytuacja, że po złożonym wniosku o ustalenie numerów porządkowych dla budynków będących w trakcie budowy dostałam odpowiedz z urzędu miasta że numery porządkowe w granicach działki będą mogły zostać nadane po uprzednim nadaniu nazwy urzędowej drodze wewnątrzosiedlowej, projektowanej do wybudowania w granicach działki, od której będzie się odbywać dojazd do przedmiotowych budynków.

W zasadzie w pierwszej chwili zaczęłam się stosować do tego wymogu, ale jednak okazało się że sprawa nie jest prosta i jeszcze dodatkowo jest czasochłonna, ponieważ najpierw złożyłam wniosek o nazwanie tej ulicy do Rady Osiedla właściwego dla lokalizacji projektowanego mini-osiedla, odpowiedź przyszła pozytywna po dwóch miesiącach, ale urząd miasta jeszcze zażyczył sobie wydzielenie tej działki pod drogę przez geodetę więc kolejne miesiące czekania....to wszystko spowodowało, że zaczęłam się zastanawiać jaka jest podstawa prawna do tego że gmina nada numery budynkom po uprzednim nazwaniu drogi wewnętrznej? Dlaczego nie mogą przypisać mi numerów od istniejących dróg publicznych. Chodziłam po urzędzie i zadawałam pytania, panie z urzędu opowiadały mi coś o tym, że jak jest odnoga w postaci drogi prywatnej wewnątrz osiedla to nie mogą nadać numeracji od dróg publicznych i wymagane jest nadanie numeracji od drogi wewnątrzosiedlowej, ponieważ straż pożarna nie będzie wiedziała gdzie ma jechać jak ktoś będzie miał zawał.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub na tyle zna prawo, że mógłby mi wyjaśnić czy odpowiedz jaką otrzymałam z urzędu ma podstawę prawną? Obecnie wertuję Prawo Geodezyjne i Kartograficzne oraz Rozporządzenie Ministra Administracji Cyfryzacji w sprawie ewidencji miejscowości, ulic i adresów i szczerze mówiąc nie znalazłam jeszcze przepisu, w którym gmina ma obowiązek/prawo domagania się nazwania ulicy prywatnej wewnątrzosiedlowej. Dodam jeszcze że sprawa ciągnie się już około roku.

W załączam szkic przebiegu ulic.

mapka.jpg

Zgodnie z Ustawą z dnia ustawą z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne, Art. 47, ustalenie oraz nadanie numeru porządkowego nieruchomości należy do zadań własnych gminy.

Sposób ustalania numerów porządkowych oraz oznaczania nimi nieruchomości zabudowanych, jak i przeznaczonych pod zabudowę zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 października 2004 r. w sprawie numeracji porządkowej.

Widzę trzy bloki budynków. Dwa numery z literami a-d lub A-D, jeden numer z literami a-b lub A-B.

Numery od ulic przyległych alternatywnie i po ptokach.

Z punktu widzenia administracyjno-porządkowego. wydzielenie drogi wewnetrznej ma sens. Choćby ochrona ppoż - jasno określony jest dojazd jednostek ratownictwa - drogą o numerze ewidencyjnym XYZ/K.

Po kiego grzyba jej potrzebna nazwa?

Czemu urząd tak ciebie nie lubi? Dałaś im w kość na etapie PnB?

https://www.rp.pl/W-sadzie-i-urzedzie/305169986-Zmiany-w-KPA---narzedzia-zwalczajace-opieszalosc-w-urzedzie.html

Urząd jest od numerowania, tak jak .... jest od ..... .

Przepraszam za prostackie podsumowanie.

Edytowane przez Bertha
poprawiłem cztery na trzy