S_Mike 14.01.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Witam, Mam w nowo budowanym domu 8 okien dachowych Fakro. Wszystkie okna są osadzone, zamontowane kołnierze oraz dodatkowe pakiety uszczelniające XDP. Nie wszędzie jest jeszcze położona dachówka, przede wszystkim brakuje jej przy jednym oknie dachowym no i tam oczywiście wczoraj zauważyłem przeciek od góry ościeżnicy - gdzieś musi woda wchodzić na styku pakietu xdp a ościeżnicą. Pytanie jest takie, czy mimo tego, że brakuje dachówek taka sytuacja ma prawo mieć miejsce? Wiadomo, przyjdzie dachówka i problem prawdopodobnie zniknie, przynajmniej chwilowo, ale czy takie podejście nie jest zgubne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.01.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Pewny jesteś, że to przeciek, a nie skroplona i teraz rozmarznięta para wodna z wnętrza? Jak to miejsce wygląda z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Mike 14.01.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Pewny jesteś, że to przeciek, a nie skroplona i teraz rozmarznięta para wodna z wnętrza? Jak to miejsce wygląda z zewnątrz? Okno było osadzone 3 tyg temu. Budynek jeszcze niema okien zwykłych więc tam para wodna w środku niema racji bytu, zresztą to miejsce można sobie wytrzeć, a po chwili krople i tak powrócą. Z zewnątrz nie wiem do kónca, bo jest zamontowany kołnierz końcowy, ale powyżej kołnierza oczywiście kupa topniejącego śniegu. Troszkę wyżej rynienka - ale w tej sytuacji jak niema dachówek no to rynienka nic nie daje. śnieg topnieje i najwyraźniej dostaje się pod kołnierz i spływa tą membraną XDP w okolice ościeżnicy Ten kołnierz XDP jest gdzieś tam zszywką przybity do okna. I mam wrażenie że to w tym miejscu przebicia tą zszywką to przecieka - bo jakby nie było jest to jakaś dziura w izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts