Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór grzejników alu do całego domu z podłogówka - prosze o ocene wyliczeń

Michal_86

Recommended Posts

Witam,

Panie, Panowie, jako że dużymi krokami zbliża się moment powieszenia grzejników i zrobienia podejść proszę o pomoc.

W dużym skrócie mówiąc stałem się posiadaczem domu gdzie miała być podłogówka, była - 3 pętle miedzi 15 na salon 20m2:) i grubość posadzki 8cm, ^^ więc skułem, położyłem na nowo folie, styropian i będę zaraz rozkładać podłogowe - co 15cm na całym parterze, a na to anhydryt 5-6 cm. Musze teraz porobić podejścia do grzejników żeby było po środku okna. Grzejniki są Alu - to już nie podlega zmianie. Wiem, że mogę dołożyć żeberko, ale to już wtedy nie będzie po "środku" a odejmować nie będę, bo mogę przykręcić zawór.

I teraz tak „zarys” domu pod linkiem, oraz jako miniatura – małe strasznie zdjęcia wchodzą na forum.

https://drive.google.com/open?id=1dCSiovy1uoMM6CTtC0KwfAOlzdxwf93M

Dom jest wykonany z gazobetonu pełnego + ocieplenie 12cm i zewnętrzna ściana=połówka gazobetonu.

Okna 2 komorowe.

Piec to Defro z podajnikiem klasy 5 Eko- 15Kw chodzi na chwile obecna na mocy 40% i utrzymuje temp na poziomie 80 st. i powrót 70-71. Mam prowizorycznie powieszone 4 grzejniki (40 żeberek) żeby można było pracować w środku + 120L ciepła woda 75 st.….

Grzejniki - Diamond Wulkan 500, liczę 120W żeberko

Zapotrzebowanie domu 90W/m2

1 Kuchnia jadalnia 19,5m2(1774W) 2 sekcje podłogówki i grzejnik 15 żeberek – 1800W

2. Salon 22m2 (1965W) 2 sekcje podłogowego grzejnik 16 żeberek 1920W

3. WC 2,4m2 – na chwile obecna małoistotne – jest podłogowe

4. Kotłownia – brak

5 Wejście 4,4m2 (396W) podłogowe 1 sekcja 5 żeberek grzejnika 600W –z racji, że to wejście

6 Pralnia 6,16m2 (554W) brak podłogowego 5 żeberek 600W

7 garaż zostawiam, bo podejście mam ze ściany zrobione

8 spiżarnia tez ze ściany

9 Hol - podłogowe, brak grzejnika. Cały dół będzie otwarty jedyne drzwi na wejściu oraz do pralni.

Obszar w zielonym kwadracie jest 2 schody niżej niż reszta.

Teraz góra. Każdy pokój ma ścięta jedną ścianę dachem. Więc ściany w środku bryły maja 2,6 a przy ścianach zewnętrznych 1,4. Zarys dachu oznaczony na niebiesko, zielony kwadrat jest 2 schody niżej. Czerwona strzałka rozdzielacz 5 sekcji.

Podłogowe zrobię tylko w łazience

1 Pokój 14m2 (1255W) tylko grzejnik 10 Żeberek 1200W

2 pokój duży - 19,35m2 (1741W) grzejnik 15 żeberek 1800W

3 Hol 17,30m2 -1550w – grzejnik 14 żeberek 1680W

4 pokój jak pozycja nr 1

5 łazienka podłogowe – grzejnik na razie zostawiam w spokoju

6. Pokój nad garażem 23,80 2138W Grzejnik 20 żeberek zasilany 2400W. Podejście z dołu z garażu.

Czy takie obliczenia i dobory grzejników są OK. czy z podłogowym na dole i z grzejnikami przesadziłem?

gora.jpg

dol.jpg

Słabo czytelne te zdjęcia, prawie wcale.

Masz jakąś izolację na tym domu? Pętle podłogówki w salonie 20m2 w ilości 3szt, lub 2 pętle +grzejniki to jakiś mały horror. Chyba że to stary dom? W nowym, z izolacją spełniającą dzisiejsze minima, taka ilość grzejników to gruba przesada. Albo ktoś to liczył z grubymi naddatkami.

W ogóle masz zaprojektowane skomplikowane to ogrzewanie, będzie drogo w budowie i skomplikowane w regulacji. Będziesz potrzebował dobrego projektu, albo naprawdę łebskiego instalatora, by to wszystko hulało na oczekiwanych temperaturach wewnątrz, przewiduję problemy z regulacją tego wszystkiego.

Zrobiłbyś wszędzie podłogowe, miałbyś taniej i komfortowo, chyba że to stary i słabo izolowany dom, to rzeczywiście nie da się. A jeśli dom słabo izolowany i kotłem na paliwo stałe, to robiłbym wszędzie grzejniki, bez żadnego OP, taniej w budowie i łatwiej w opanowaniu. Ale to Twój dom i zrobisz jak zechcesz. To pytanie na forum, gdy już masz instalację częściowo wykonaną, to zdecydowanie zbyt późno na rady. Rób jak Ci ktoś to zaprojektował i nich bierze odpowiedzialność na siebie, za prawidłowe funkcjonowanie tego systemu.

Oczywiście że to przesada. Sama podstawa czyli 90W/m2 przy gazobetonie i 12 cm styropianu ( przypuszczam że najważniejszy dach także nie odbiega od tego poziomu ) jest dobrze przyjęta.

Niestety licząc podłogówkę ktoś chyba dołożył grzejniki o takiej samej wydajności i niejako zdublował instalację bo dla pokoju 20m2 przy zapotrzebowaniu 90w/mw daje 1800W więc albo podłogówka 1774W albo grzejnik 15 żeberek 1800W

Podsumowując krótko to wywalić z parteru tam gdzie istnieje ogrzewanie podłogowe wszystkie grzejniki.

Do tego dodać dwie drabinki w łazienkach z ogrzewaniem podłogowym dla funkcji suszenia ręczników i jest OK.

Poza tym nie wiem co pytający ma na myśli pod pojęciem 15 żeberek bo nie sądzę żeby zakładał tam starych żeliwnych grzejników więc jeśli chodzi o te nowoczesne płytowe to należy raczej posługiwać się ich mocą nominalną dla zakładanej temperatury zasilania.

Dlatego przy 70 / 50*C i mocy 1800W będzie to raczej VC22 600 x 1600 lub odpowiednio dwa mniejsze w zależności od rozkładu pomieszczeń

Edytowane przez Mareks77

Ok dzieki za info.

Dom kupiłem juz z wylewkami i podejścia do grzejników miałem z miedzi, a z powrotów grzejnika zrobioną podlogówkę. Instalacje robie sam, dlatego wolałem spytac zanim zawiesze na pokój 20m2 grzejniki alu 20 żeberek. Grzejniki powiesze i tak, ale nie 16 żeberek (alu) na salon jak pisalem wyżej tylko np 10 - awaryjnie najwyżej je zakręce i zpostawie sama podłogę.

Jeżeli chodzi o dach, to wygląda to tak że na poddaszu użytkowym czy pietrze jak kto woli, mam sufit podwieszany Gk, na tym jest folia i wełna 2x6cm, miedzy krokwiami. Krokwie częściowo obite deskami żeby mozna było chodzić od szczytu do szczytu. Wyżej jest już tylko blachodachówka ocieplenia nie ma - będzie w przyszłości . jedyne ocieplenie to, to na suficie podwieszanym.

W domu nikt nie mieszkał, jest jeszcze w fazie budowy. Na dole miałem posadzkę i tynki. Na górze gołe ściany na które pójdzie płyta GK.

Zdjęcia na dysku google do którego dałem link w pierwszym poście - dużo powiedzą o co chodzi.

Jeśli już masz tak zrobioną instalację, to śmiało możesz zamiast grzejników, na gałązki nakręcić po prostu korki. Jeśli zajdzie potrzeba, zawsze grzejnik możesz dołożyć, a na wyrost wieszać, to szkoda pieniędzy. Tam gdzie to możliwe.

Dach koniecznie dociepl, za wszelką cenę,bo będziesz miał tam duże straty.

Marek nie, przeczytaj calość Pierwotnie podłoga była zrobiona z miedzi i z powrotu grzejników. Teraz podloga to pex na rozdzielaczu i grzejniki też pex na rozdzielaczu. Oba systemy grzewcze osobno, przy podłogowym jeszcze zawór mieszający. Zdjęcia na dysku google, zerknijcie, będzie jasne.