Daro2018 15.01.2019 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Witam. Mam 28lat i chciałbym mieć swój własny nie duży dom (najlepiej z piwnicą oraz poddaszem do adaptacji w przyszłości) jestem w trakcie "negocjacji" ceny działki o pow. 700m2. Głównie chodzi mi o to czy jest sens żebym się w to ładował ? na działke kase mam ale jestem sam, bez dzieci, alimentów, długów itp. Zarabiam ok 3000-3500zł na rękę miesięcznie. Chciałbym własny dom bo wychowałem się w domu jednorodzinnym i branie kredytu na mieszkanie w bloku troszke mnie zniechęca... Co o tym sądzicie ? ma to sens i czy jestem w stanie się wybudować, wykończyć i później utrzymać dom przy takich zarobkach ? kredyt na ok 30lat to rata w okolicach +/- 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 licz 2,8-3 tyś za m2 (jeśli budujesz systemem zleconym) do stanu deweloperskiego.Dom z piwnicą i poddaszem raczej będzie oscylował ok. 150 m2 minimum (po 50 m2 na kondygnację). 150 * 3 tyś = 450 tyś za sam dom (bez ogrodzenia działki, bruków, mebli, itd.)Masz taką zdolność kredytową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.01.2019 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 + prawdopodobnie samochód i jego utrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.01.2019 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Znajomy kumpla postawił sobie szkielet , a drugi rusza w połowie roku ... koszt budowy domu szkieletowego może wynieść ok. 150 000 – 250 000 zł w stanie surowym oraz ok. 200 000 – 350 000 zł w stanie deweloperskim. https://jakbudowac.pl/Ile-kosztuje-dom-szkieletowy-Cena-budowy-i-projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.01.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Buduj dasz radę tylko powiedz po co ci piwnica oraz poddasze ? walnij sobie jakiegos kanadyjczyka bez piwnic i strychów , połowa kosztów twoje , jak ludzie w 5-kę potrafią mieszkać całe życie na 48 metrach czy 60-ciu to wg mnie jak postawisz 80 czy 90m2 parterówki bez poddasza to na pewno starczy i ogrzewanie nie wykończy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 16.01.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Na takiej małej działce ciężko będzie postawić osobny garaż z jakimś pomieszczeniem gospodarczym - a niestety przy domu coś takiego (przynajmniej dla mnie) to "must have". Gdzieś trzeba trzymać kosiarki, rowery i całe przydomowe "przydasie", a jak już ktoś lubi pomajsterkować to nawet nie ma o czym mówić. Więc ma sens chęć posiadania piwnicy. A jak chcesz mieć kawałek ogródka to na 700m2 też różnice robi powierzchnia zabudowy 150 a 80 m2 - więc i poddasze zaczyna mieć sens.Wiadomo że najekonomiczniej byłoby postawić parterówkę ok 80-90 m2 z drewnianym stropem, sam poszedłem w takim kierunku, ale niekoniecznie musi to spełniać założenia budującego. Więc, jak mawiał rzecznik rządu widząc kiboli kopiących leżącego KOD-ziarza - nie popieram ale rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Jak się ma kasę, to można budować garaż, warsztat, pomaszczenie gospodarcze i stajnię dla kucyka. Ale jak ich się nie ma, to chyba należałoby okroić marzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.01.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Piwnica to raczej rzecz zbędna i kosztowna w budowie.Lepiej i taniej jest wybudować większy garaż lub pom. gospodarcze nawet kosztem działki.Poddasze użytkowe do późniejszego wykończenia może być.Tylko czy od razu zrobisz schody na poddasze?Działka 700m2 z domem 80m2 - ogród 620m2.Działka 700m2 z domem 160m2 - ogród 540m2.Różnica to 80m2 czyli masz większy dom a ogród mniejszy tylko 0 80m2 czyli o 13%. Budowanie piwnicy żeby tam "pomajsterkować" to kosztowne hobby. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.01.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Zamiast bezsensu znowu dywagować za ile się wybuduje lepiej od razu napisać autorowi że przy zarobkach 3 tyś na rękę to domu nie wybuduje i tyle Znajdzie kobite, wtedy będą dwie pensje może większe i można zacząć myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.01.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Jeśli dostanie zdolność kredytową albo wygra w totka, to jego wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.01.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Schody do piwnicy i na poddasze to dodatkowa strata powierzchni i pieniędzy.Do tego jeszcze drzwi do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro2018 16.01.2019 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki za wszelkie wypowiedzi dało mi to do myślenia i raczej będę myślał o powierzchni domu ok. 100m2 jednak chciałbym mieć strop betonowy (tak wiem jest to dodatkowy wydatek, ale patrze na to w ten sposób że jeśli kiedyś byłaby lepsza praca więcej gotówki itp. to zawsze można zaadoptować poddasze, wykończyć i wstawić schodu a narazie zrobiłbym tylko dół na gotowo a "dziure" gdzie miałyby być kiedyś schody zakręciłbym płytą itp.) co do piwnicy chciałbym, bo lubie majsetrkować, czasem robie szafy przesuwne więc dodatkowe pomieszczenie by się przydało.. ale rozumiem że koszt piwnicy to pewnie dodatkowe 50tyś więć musze to wszystko na spokojnie przemyśleć. Zdolność mam na 290tyś z groszem Zastanawiam się jak oni liczą te "stany zamknięte" bo jak na moje to coś za małe te koszty w tych projektach: te pierwsze dwa projekty najbardziej mnie interesują ale raczej będę musiał odpuścic i zrobic albo z poddaszem do adaptacji albo parterówke (ok. 100m2) i z częściowym podpiwniczeniem np. kotłownia 10m2 i pom. gosp. 10-15m2 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kostrzewach-2-mb4c2258899658 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-5-p-m59221d958b123 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-5-m54f20ef23e5bc https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-8-mc0922f41af943 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-borowkach-4-m79820fa647af1 Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Daro2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.01.2019 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 50tys na piwnicę? Chyba na samą podłogę w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro2018 16.01.2019 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 50tys na piwnicę? Chyba na samą podłogę w piwnicy chodziło mi o dodatkowe 50tyś na budowe piwnicy w stanie surowym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Stan surowy zamknięty to mury, fundament, dach i stolarka okienna (+ drzwi zewnętrzne). Bez instalacji, wylewek, tynków, ocieplenia, zabudowy k-g, stolarki wewnętrznej. To jakaś połowa kosztów budowy, może mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.01.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Majsterkować można i w blaszanym garażu , skoro kasy nie za dużo to ja stawiałbym tylko parter bez piętra z drewnianym stropem i tak dom da się wybudowac taniej niż kupno kawalerki , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.01.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Zarabiam ok 3000-3500zł . Chciałbym wybudować, wykończyć i później utrzymać dom przy takich zarobkach. kredyt na ok 30 lat to rata w okolicach +/- 1000zł Napiszę uczciwie - przy tym układzie brak realnych szans na wybudowanie, wykończenie i utrzymanie domu. W wieku 55 lat możesz spłacić to co pożyczyłeś , a marnie to widzę nawet jeśli zmienisz pracę której wyższe niż teraz wynagrodzenie pokryje Ci w 100% wartość kredytu to i tak samodzielnie nie wykończysz domu. Jak widzę mieszkasz w Poznaniu/okolicach wg mnie kupił bym kawalerkę w rozsądnej lokalizacji, ładnie ją urządził, poszukał 2-giej połowy i wtedy podjął decyzję. Może okazać się , że lepsza praca będzie zbyt daleko od miejsca rozpoczętej budowy - co wtedy? kawalerkę zawsze sprzedasz i koszty Ci się zwrócą. A jeśli nie, zainwestujesz kasę ze sprzedaży w upragniony dom, teraz to dom pełen wyrzeczeń i kompromisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.01.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Piwnica to raczej rzecz zbędna i kosztowna w budowie. Lepiej i taniej jest wybudować większy garaż lub pom. gospodarcze nawet kosztem działki. Poddasze użytkowe do późniejszego wykończenia może być. Tylko czy od razu zrobisz schody na poddasze? Działka 700m2 z domem 80m2 - ogród 620m2. Działka 700m2 z domem 160m2 - ogród 540m2. Różnica to 80m2 czyli masz większy dom a ogród mniejszy tylko 0 80m2 czyli o 13%. Budowanie piwnicy żeby tam "pomajsterkować" to kosztowne hobby. Ciekawie to policzyłeś. Bardzo ciekawie. Brałeś pod uwagę wszelkie podjazdy, opaski odwadniające, dojście od furtki do domu, miejsce na śmietniki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 czy dojście furtka dom i miejsce na śmietnik zajmują inną powierzchnię w domu 80 m2 a w domu 160 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 17.01.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 (najlepiej z piwnicą oraz poddaszem do adaptacji w przyszłości) Porzuć stare wzorce i szukaj nowych, to że rodzice mieszkają w domku pobudowanym za komuny z piwnicą etc, to wcale nie znaczy że tak musisz robić. Mam na myśli rozwiązania architektoniczne tutaj Pomysł z adaptacją poddasza dobry ponieważ jego metraż nie powinien wliczać się do m2 z kredytu. Zarobki masz niezłe bym powiedział, oficjalne jak mniemam? bo to też ważne do kredytu. Gdy ja myślałem o początku budowy to miałem działkę i zarobki pokroju minimalnej krajowej a to było koło 7 lat temu. Teraz przebijam średnią krajową i domykam budowę. W tym roku mam nadzieję przeprowadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts