Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja gazowa - jak to jest ?

Recommended Posts

Posiadam pozwolenie na budowe domu wraz z wewnętrzną instalacją gazową. Do adaptacji projektu potrzebne było uzyskanie ustaleń branżowych itd.

Byłem u projektanta gdyż potrzebowałem projekt przyłączy i wodę + kanalizację mi zrobił, natomiast twierdzi, że gazu nie musi robić gdyż pozwolenie na budowę mam z wewnętrzną instalacją gazową.

Miał ktoś taką sytuację, czy to faktycznie tak wygląda ?

Dziwne, na podstawie warunków wydanych przez PGNiG powinien zrobić projekt przyłącza budynku do instalacji gazowej. Projekt instalacji wewnątrz budynku - jest w projekcie i projektant adaptujący warunki powinien na stronie projektu z instalacją gazową - wydać opinię (czy jest zgodna czy też nie z warunkami , przystawić pieczątkę i zaparafować) - sprawdziłem to u siebie - jest tak :) dodatkowo na projekcie instalacji gazowej domu wrysowuje całą instalację wewnętrzną i zewnętrzną podaje parametry i przekroje - podpis , pieczątka. Na mapie 1:500 wrysowuje trasę przyłącza, określa jego długość, parametry i przekazuje do starostwa,miasta)

Wewnętrzna instalacja to jedno a zewnętrzna czyli od ulicy do elewacji bądź ogrodzenia to inna sprawa. Kiedyś żeby dostać pozwolenie na budowę projektant musiał mieć uzgodnione kanalize, wode, gaz i wtedy inwestor miał kompletny projekt i nie musiał się o nic martwić. Obecnie nie ma takich wymagań i pozwolenie można dostac bez uzgodnień mediów, co powoduje dla nas dodatkowe wydatki i formalności w późniejszym czasie.

Gaz jako jedyny wymaga pozwolenia na budowę w przeciwieństwie do wody i kanalize które wymagają tylko zgłoszenia.

Co musisz zrobić:

-opierd. projektanta bo to len i to jego zakichana robota jest żeby temat ogarnąć na etapie pozwolenia jeśli jest taka mozliwosc

-wystąpić do gazoziagow o wydanie warunków przylacza

-z warunkami przyłącza do projektanta z uprawnieniami żeby narysowal swoją żółta kreskę na mapie i zapłacić mu pewnie za tą kreska z 500-800zl

-do tej kreski projektant dołączy kilka standardowych stron o tym że rurę trzeba wkopać na metr, przysypać piaskiem itp. i nazwie to Projektem Zamiennym

-Projekt zmienny projektant składa w Twoim imieniu w urzedzie

-Jak o niczym nie zapomni to do 30 dni dostaniesz decyzję i będziesz mógł zamawiać koparke z szefem

-Pan koparkowy z uprawnieniami do gazu za 3 godziny roboty i położenie kawałka rurki plus protokół z próby szczelności zainkasuje 2.5 tys

-ze wszystkimi papierami plus odbiór kominiarza jak już będziesz miał kociol idziesz go gazociagow i umawiasz się na podłączenie licznika

-opłacasz fakturę z gazociagow na 3k i cieszysz się gazem.

Powodzenia

Edytowane przez michal_wro

Sprawdziłem to jeszcze raz. A więc:

Warunki przyłączenia do sieci gazowej posiadam w adaptacji projektu. Są tam dane, jaka rura itd.

Następnie kilka stron dalej posiadam uzgodnienia zagospodarowania terenu z gazociągów gdzie są informację min. jaka odległość od ogrodzenia, korytkowanie, głębokość, itd.

Mam dom i przyłącze na działce usytuowane dokladnie tak jak w projekcie. Tzn. że droga przyłącza w rzeczywistości pokrywa się z tym co było na gotowym projekcie.

Widzę również, że projektant adaptujacy naniosł na projekt w miejscu gdzie jest pokazane przyłącze średnicę rur itd.

Sam już nie wiem. Zapytam jeszcze w gazociągach.