SzymonKc 17.01.2019 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Zacznijmy od tego, że podłogówka w takim obiekcie to najgorsze z możliwych rozwiązań. Przecież to jest użytkowane w tygodniu przez kilka godzin na dobę i to z dużymi przerwami, w niedziele trochę częściej.Tam się prosi o ogrzewanie nadmuchowe, albo promiennikami podczerwieni, uruchamiane tylko przed i w czasie mszy. Podłogówka będzie pracować znacznie dłużej, żeby to ogrzać i będzie znacznie większe zużycie ciepła.Ale pompa ciepła średnio do nadmuchowego się nadaje, za to PV do promienników podczerwieni się przydadzą.Remontowanie podłogówki w tym obiekcie to głupota.Sprzedać PC, kupić promienniki podczerwieni, dokupić więcej PV.Albo z powrotem założyć jakieś wysokotemperaturowe źródło ciepła (gaz/olej) i kilka nagrzewnic Euroheat Volcano, zaprogramować kiedy to ma grzać. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.01.2019 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Tych dwóch informacji nie zauważyłem. Gdzie je wyczytałeś? Ja przeczytałem, że działało, tylko drogo i dlatego było rzadko odpalane. Nie zauważyłem również kwot, które przytacza w swoim poście Slawko123.. W temacie ogrzewania kościołów mam całkowicie odmienną doktrynę, wykluczającą całkowicie ogrzewanie podłogowe i izolowanie posadzki ale uzasadnienie wymaga dłuższego wywodu. W każdym razie głównym kierunkiem działania powinna być rekuperacja i wentylacja... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.01.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Bo CityMatic usunął posta do którego odnosiła się moja wypowiedź.Nauczka na przyszłość aby cytować każdy post do którego pisze się odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.01.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Ogrzewanie podłogowe w kościele to całkowity absurd. W przekroju tygodnia okres pobytu wiernych w kościele jest bardzo krótki i stanem "normalnym" jest brak wiernych i względnie stała temperatura i wilgotność. I to powinien być główny cel administrującego kościołem - jak najszybszy powrót do punktu wyjścia... Podłogówka to wysoki koszt mało efektywnego grzania i konieczność częstszego odnawiania powłok malarskich kościoła plus inne zagrożenia w tym m.in. dla wiernych. Dopowiedzcie sobie, dlaczego. Nie zapominajcie, że zimą przychodzą oni do kościoła często grubo poubierani... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.01.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 też uważam, że podłogówka w kościele to kiepski pomysł. im szybsze ogrzewanie, tym lepsze w tej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eleonora12 17.01.2019 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 To ciekawe wszystko bardzo. Najbardziej zaskakuje mnogość opinii.No cóż, tacy jesteśmy.Co osoba to pomysł.I to w pełni oddaje nastroje w parafii.Trudno dziwić się, że ksiądz skołowany.A swoją drogą, Pan CityMatic nie jest czasem właśnie stąd? Jego kwoty są bardzo zbliżone do tych, o których w tej niewielkiej społeczności się mówi a raczej plotkuje....świat jest baaardzo mały jednak.Dziekuję wszystkim Panom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.01.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Bo CityMatic usunął posta do którego odnosiła się moja wypowiedź. Nauczka na przyszłość aby cytować każdy post do którego pisze się odpowiedź Ty się nie zasłaniaj tym , że usunąłem post - zawsze będę to robił gdy zobaczę kogoś kto w ten sposób odpowiada na tematy! "..ze ponad 170tys złotych proboszcz w tej parafii na wschodzie wydał na kobiety pewnej profesji oraz wino mszalne rodem z Champanii" To jest Twoja ocena człowieka którego nie znasz, przypiąłeś mu "plakietkę" oglądając film Kler? czy z własnego doświadczenia?Wg mnie jest to obraźliwe i dla osoby i dla wierzącego człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.01.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 też uważam, że podłogówka w kościele to kiepski pomysł. im szybsze ogrzewanie, tym lepsze w tej sytuacji Nie masz racji - u nas funkcjonuje od 2 sezonów- rewelacja na mieszaczach temperatura ustawiona na 15*C posadzka o powierzchni grzewczej 360m2 licząc w warstwach - folia,system ocieplenia PUR 12 cm, na to rurki wpinane w izolację, wylewka 10cm, płytki granitowe na klej 2,5-2,8 cm - cena 210 tyś( cały kościół granit chór, prezbiterium, schody, zakrystia, kaplica pogrzebowa, wc) Nie wyobrażam sobie, aby w kościele były płytki ceramiczne, nie wyobrażam sobie, aby robić coś w częściach (jak na jarmarku) ma być wszystko w styl i pod jedną opcję- może być to nawet opcja księdza który akurat pełni w parafii posługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.01.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 To ciekawe wszystko bardzo. Najbardziej zaskakuje mnogość opinii.No cóż, tacy jesteśmy.Co osoba to pomysł.I to w pełni oddaje nastroje w parafii.Trudno dziwić się, że ksiądz skołowany.A swoją drogą, Pan CityMatic nie jest czasem właśnie stąd? Jego kwoty są bardzo zbliżone do tych, o których w tej niewielkiej społeczności się mówi a raczej plotkuje....świat jest baaardzo mały jednak.Dziekuję wszystkim Panom. Nie, nie jestem stąd, jestem z przeciwległej stronie Polski - Niestety muszę się z Tobą zgodzić - będzie to "ofiara" znaczna, ale jeśli podejdziecie do tego solidarnie to daje wam 24mc - i jesteście z nową instalacją i posadzką i zaczynacie od "0" Napiszę co jeszcze braliśmy pod uwagę: Promienniki podczerwieni, grzejniki konwekcyjne, ogrzewanie nadmuchowe(kościół posiada piwnice) podjęliśmy jednak decyzję nad ogrzewaniem podłogowym - z poparciem proboszcza mamy ciepło ( niestety źródłem jest piec na paliwo stałe zainstalowany na plebanii) może kiedyś wystąpimy o FV na razie mamy instalację solarną na potrzeby parafii w tym koła gospodyń i dwóch kół działających społecznie. Na pewno ważne: parafia wiejska , 1860 duszyczek ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Ogrzewanie podłogowe w kościele to całkowity absurd. W przekroju tygodnia okres pobytu wiernych w kościele jest bardzo krótki i stanem "normalnym" jest brak wiernych i względnie stała temperatura i wilgotność. I to powinien być główny cel administrującego kościołem - jak najszybszy powrót do punktu wyjścia... Podłogówka to wysoki koszt mało efektywnego grzania i konieczność częstszego odnawiania powłok malarskich kościoła plus inne zagrożenia w tym m.in. dla wiernych. Dopowiedzcie sobie, dlaczego. Nie zapominajcie, że zimą przychodzą oni do kościoła często grubo poubierani... Pozdrawiam Bogusław Jak lubię dyskutantów którzy nie widząc danego rozwiazania w praktyce chcą napisac o nim doktorat. Otóż mam okazję czesto sprawdzac działanie ogrzewania podłogowego w kosciele poniewaz akurat w moim kościele parafialnym (ok. 900 m2 powierzchni OP) takie ogrzewanie zostało zainstalowane. Wczesniej było ogrzewanie nadmuchowe. Po zmianie systemu grzewczego komforf wzrósł niepomiernie, koszt ogrzewania wg oswiadczenia proboszcza spadł, czegóz chciec wiecej. Nie zauwazyłem czestszego odnawiania powłok malarskich bo było tylko jedno malowanie zwiazane z zmianą wystroju ołtarza na płyty marmurowe a co za tym idzie zapylenie zwiazane z kuciem i cieciem materiałow wykonczeniowych. Oczywiscie przy okazji zmodernizowano system wentylacyjny. Zapraszam Ciebie do Dąbrowy Tarnowskiej, bedzie miał okazję naocznie zobaczyc ze teoria w Twoim wydaniu na ogół nie pokrywa sie z praktyką. Odnośnie zagrozenia dla wiernych zwiazanego z grubszym ubraniem i zapewne przegrzaniem co w konsekwencji jest powodem zwiekszonej zachorowalnosci to nawet mi to nie przyszło do głowy, ale na podstawie moich obserwacji i opinii znajomych i rodziny nie słyszałem o takim przypadku. Z drugiej strony słyszałem opinie o koniecznosci czy tez przydatnosci / zalecenia jak zwał tak zwał ubierania mniej ciepłych ubran pzy wyjsciu do koscioła. Nie posiadam statystyk swiadczacych o negatywnym wpływie i zwiekszonej zachrowalnosci z powodu OP w kosciele, podejrzewam ze nikt takich statystyk nie prowadził bo i po co. Nie ma to jak negatywny PR dla podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 To ciekawe wszystko bardzo. Najbardziej zaskakuje mnogość opinii.No cóż, tacy jesteśmy.Co osoba to pomysł.I to w pełni oddaje nastroje w parafii.Trudno dziwić się, że ksiądz skołowany.A swoją drogą, Pan CityMatic nie jest czasem właśnie stąd? Jego kwoty są bardzo zbliżone do tych, o których w tej niewielkiej społeczności się mówi a raczej plotkuje....świat jest baaardzo mały jednak.Dziekuję wszystkim Panom. Popros swojego proboszcza o kontakt z proboszczem parafii: "Parafia Matki Bożej Szkaplerznej w Dąbrowie Tarnowskiej" Mamy takie ogrzewanie od 3 lat. Doswiadczenia odnosnie kosztów uzytkowania i komfortu dla wiernych i księzy równiez. Nie ma to jak opinia uzytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.01.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Po zmianie systemu grzewczego komforf wzrósł niepomiernie, koszt ogrzewania wg oswiadczenia proboszcza spadł, czegóz chciec wiecej. Co do komfortu, to OP jest bezdyskusyjne i bezprzedmiotowe, skuteczne nagrzewania np. grzejnikami, wnętrza do wys 2m z sufitem na wysokości "bezkresnej", to karkołomne zadanie. Choćby pod dachem w kościele była sauna, to przy podłodze i od podłogi zawsze będzie chłód, to przypadłość bardzo wysokich pomieszczeń, tak jak w tym przypadku. Nadmuchowe, choć może być bardziej skuteczne, to także jest nieprzyjemne, zamiana siekierki na kijek. Pozostaje OP jako najbardziej komfortowe i skuteczne. Ale może być drogo, drożej niż w Dąbrowie Tarnowskiej. Remontujący nie chcą skuwać podłogi, więc nie dowiemy się, czy jest tam jakakolwiek izolacja. Jeśli jest tylko wylewka i rodzimy grunt czy jakaś podsypka piaskowa to może być drogo w eksploatacji. Najlepszym wyjściem byłoby odkucie wgłąb posadzki w jednym punkcie i sprawdzenie jak jest to stare OP ułożone. Następnie decyzja co robić, odkuwać stare i wykonać od nowa czy zostawić jak jest i nowe robić na starym. Na odległość trudno decydować, najlepiej być na miejscu. A straszenie zagrożeniem utraty zdrowia w temp kilkunastu oC w kościele, czy częstym odnawianiem powłok malarskich od OP, traktuje w kategoriach absurdu czy wręcz głupoty, to niedorzeczne mówiąc wprost. Nie będę taki delikatny jak Ty, w opisie tych wydumanych zagrożeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eleonora12 17.01.2019 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Pozostaje OP jako najbardziej komfortowe i skuteczne. Ale może być drogo, drożej niż w Dąbrowie Tarnowskiej. Remontujący nie chcą skuwać podłogi, więc nie dowiemy się, czy jest tam jakakolwiek izolacja. Jeśli jest tylko wylewka i rodzimy grunt czy jakaś podsypka piaskowa to może być drogo w eksploatacji. Najlepszym wyjściem byłoby odkucie wgłąb posadzki w jednym punkcie i sprawdzenie jak jest to stare OP ułożone. Następnie decyzja co robić, odkuwać stare i wykonać od nowa czy zostawić jak jest i nowe robić na starym. Na odległość trudno decydować, najlepiej być na miejscu. . Czy drozej nie wiem, ale u nas była skuwana cała posadzka do piachu, który był czesciowo usuniety aby było miejsce i na chudziak i izolację termiczną. Słowem remont generalny całej posadzki. Kosciół był wyłaczony z uzytkowania przez pól roku. Owszem, tanio nie było, ale są efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.01.2019 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Czy drozej nie wiem, ale u nas była skuwana cała posadzka do piachu, który był czesciowo usuniety aby było miejsce i na chudziak i izolację termiczną. Słowem remont generalny całej posadzki. Kosciół był wyłaczony z uzytkowania przez pól roku. Owszem, tanio nie było, ale są efekty. Dokładnie to miałem na myśli, dlatego napisałem "może być", nie znam zupełnie sytuacji ze starą izolacją/jej brakiem. Długo trwał ten remont, nieco ponad 300m2 posadzki skuć, wywieźć, rozłożyć styro, OP i zalać betonem. Na moje, to robota raczej na 2-3 miesiące dla ogarniętej i onarzędziowanej ekipy, chyba że to robiły np. 3 osoby, to owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2019 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dokładnie to miałem na myśli, dlatego napisałem "może być", nie znam zupełnie sytuacji ze starą izolacją/jej brakiem. Długo trwał ten remont, nieco ponad 300m2 posadzki skuć, wywieźć, rozłożyć styro, OP i zalać betonem. Na moje, to robota raczej na 2-3 miesiące dla ogarniętej i onarzędziowanej ekipy, chyba że to robiły np. 3 osoby, to owszem. 300 m2?, nie to było ok 900 m2 plus układanie granitu. Czy dało sie krócej ? jak by sie dało to było by i krócej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.01.2019 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 300 m2?, nie to było ok 900 m2 plus układanie granitu. Czy dało sie krócej ? jak by sie dało to było by i krócej Faktycznie, wyżej napisałeś 900m2, nie wiem skąd mi się wzięło 300m2? W tej sytuacji to ok., musiało tyle potrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.01.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Pozostanę przy swoim, jako że realizowałem mnóstwo ogrzewań kościołów - starych, nowych, dużych, małych, wysokich, niskich, jednonawowych i wielonawowych...Ważne jest nawet czy większość parafian przychodzi na piechotę czy też przyjeżdża samochodami... Kościół kościołowi nierówny. Inaczej powinno się podejść do nowej, relatywnie niedużej budowli, inaczej do modernizowanej a inaczej do "wiekowej".... W przekroju tygodnia okres pobytu wiernych w kościele jest bardzo krótki. Stanem "normalnym" dla wnętrza kościoła jest brak wiernych i względnie stałą temperatura i wilgotność. I to powinien być główny cel administrującego kościołem - jak najszybszy powrót do punktu wyjścia... Podłogowe oznacza stałą emisję ciepła i różnicę temperatur szczególnie przy oknach i ścianach zewnętrznych, gdzie będzie następowało wykraplanie wilgoci. OP jest dla przeważającej większości kościołów wybitnie szkodliwym rozwiązaniem.Główne zadanie administratora obiektu to jak najszybszy powrót do swoistego dla konkretnego obiektu poziomu wilgotności !!! PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.01.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Pozostanę przy swoim, jako że realizowałem mnóstwo ogrzewań kościołów - starych, nowych, dużych, małych, wysokich, niskich, jednonawowych i wielonawowych... Ważne jest nawet czy większość parafian przychodzi na piechotę czy też przyjeżdża samochodami... Kościół kościołowi nierówny. Inaczej powinno się podejść do nowej, relatywnie niedużej budowli, inaczej do modernizowanej a inaczej do "wiekowej".... W przekroju tygodnia okres pobytu wiernych w kościele jest bardzo krótki. Stanem "normalnym" dla wnętrza kościoła jest brak wiernych i względnie stałą temperatura i wilgotność. I to powinien być główny cel administrującego kościołem - jak najszybszy powrót do punktu wyjścia... Podłogowe oznacza stałą emisję ciepła i różnicę temperatur szczególnie przy oknach i ścianach zewnętrznych, gdzie będzie następowało wykraplanie wilgoci. OP jest dla przeważającej większości kościołów wybitnie szkodliwym rozwiązaniem. Główne zadanie administratora obiektu to jak najszybszy powrót do swoistego dla konkretnego obiektu poziomu wilgotności !!! Pozdrawiam Bogusław Widzę @bogusłąw, że odkrywasz nowe, nieznane Einsteinowi prawa fizyki. Jeśli gdziekolwiek będzie wykraplać się woda, to jak wiadomo powszechnie, z braku wentylacji, a nie działania OP. Odpowiednią wilgotność w KAŻDYM budynku, jaki on by nie był, realizuje się wentylacją, a nie jakimkolwiek ogrzewaniem. Kościół to nie dom mieszkalny, nikt nie oczekuje tam 23oC, zimą wewnątrz kościoła wystarczy 10-12oC. W okresach dłuższej nieobecności wiernych, można obniżać Temp do 5-8oC, bez żadnej szkody dla murów. Ogrzewanie kościoła np. grzejnikami to praktycznie niewykonalne zadanie, wysokość pomieszczenia w zasadzie uniemożliwia nagrzanie podłogi i powietrza na mniejszej wysokości, to żadna tajemnica. Nadmuchowe np. choć może być dużo skuteczniejsze, to jest nieprzyjemne dla człowieka, nie tylko ze względu na ruch powietrza, ale też w takim wypadku zimne ściany i podłogi, oraz wrażenie dużej suchości powietrza. Pozostaje OP jeśli ma być skutecznie i komfortowo, ciepło mamy już w podłodze, a powietrze wędrując do góry ogrzewa skutecznie całą kluczową strefę do 1,5m-2m wysokości. W tym konkretnym wypadku, pozostaje tylko sprawdzenie izolacji termicznej i wykonanie OP zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.01.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Toż o wentylacji ciągle prawię!!! I o idiotyzmie, jakim jest w kościele ogrzewania podłogowe... Wentylacja i jeszcze raz wentylacja. Ludzie przynoszą z sobą często hektolitry wody (deszcz, śnieg). Jak ich dobrze podgrzejesz to ilość wprowadzonej do obiektu wody jeszcze wzrośnie... Tydzień trwa 168 godzin. Jaki procent z tego czasu kościół jest użytkowany? A jaka jest temperatura gruntu? Po kiego grzyba izolować posadzkę od gruntu a jeszcze później ją wytrwale i nakładem dużych kosztów ogrzewać? Kościół to setki metrów kwadratowych posadzki i gruntu pod posadzką.. Linię brzegową chroni się ocieplając od zewnątrz fundamenty. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts