Sandek 16.01.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Kochani, szybkie pytanie czy jest ekonomiczny sens samodzielnego stawiania wkładu kominkowego i jego podłączania zważywszy na VAT 23% przy samodzielnej robocie, ciężar wkładu 150 kg i wysokie progi w domu ? Wykonawca woła za zakup, podłączenie oraz obudowę gk (stan surowy) ok. 10 tyś wraz z kratkami, wełną itp. Podstawę robiłem sam więc to jest. Sam Wkład koszt ok. 4000zl. Reszta nie wiem. Liczę na Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.01.2019 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 W tych 10.000 PLN z 8% VAT jest koszt wkładu 4.000 PLN z 23% VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Wełna i GK? A jaką daje gwarancję, że to nie popęka i nie będzie śmierdziało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 17.01.2019 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 W tych 10.000 PLN z 8% VAT jest koszt wkładu 4.000 PLN z 23% VAT? - tak Wełna i GK? A jaką daje gwarancję, że to nie popęka i nie będzie śmierdziało? - nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o kominki zupełnie nie zgłębiałem tematu, rozumiem że nie powinno się tak robić (nawet ocieplając płyty od wewnątrz wełną z folią odbijajacą ciepło) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.01.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Zasadniczo do tych celów służą płyty krzemianowo-wapniowe. Są przeznaczone stricte do celów zduńskich, wytrzymalsze na ewentualne przegrzanie, nie śmierdzą, są samonośne, wymagają tylko wkrętów i kleju. Płyty karton-gips trzeba ocieplić wełną i oprzeć na stelażu, potem uważać, żeby nie przegrzać przy paleniu, a pewnie i taki przez jakiś czas będą śmierdzieć. Generalnie to relikt stosowany jeszcze kiedy budową kominków zajmują się spece od wykończeniówki. Zduni używają materiałów zduńskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 17.01.2019 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Rozumiem, dziękuję. Z tego co kojarzę o wełnie nie było mowy. Myślę, że raczej chodzi o te płyty. wykonawca twierdzi, że wełna w kominku to zły pomysł. Pozostaje kwestia ile zaoszczędzę robiąc wszystko sam "po godzinach.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 17.01.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Koszt obudowy to; profile stalowe, płyty krzemianowe, coś na boki - cegła? i to co ma być widać, czyli kamień naturalny ? imitacje kamienia z castoramy ? i jakieś kleje, zaprawy. Jeśli masz zdrowe ręce a nie dwie lewe i trochę wyobraźni, to dasz radę i parę tysięcy w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Koszt obudowy to; profile stalowe, płyty krzemianowe, coś na boki - cegła? i to co ma być widać, czyli kamień naturalny ? imitacje kamienia z castoramy ? i jakieś kleje, zaprawy. Jeśli masz zdrowe ręce a nie dwie lewe i trochę wyobraźni, to dasz radę i parę tysięcy w kieszeni.Parę tysięcy + cena profili, które tez możesz odjąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 18.01.2019 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Parę tyś ... ? Nie sądziłem.. Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 18.01.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Sandek - 4000 zł za wkład + około 6000 zł za obudowę na płycie GK z wełną?! Masakra. Drogo. Ja bym zrobił za ok. 8500 zł na płytach KW, w zależności od kształtu bryły orazwarunków montażowych. Primo - płyty krzemianowo-wapienne (KW) zamiast wełny + GK.Następnie - wkład przystosowany do norm Ekoprojektu.Na koniec - albo robisz sam i oszczędzasz (2 - 3 tysiące), albo zlecasz firmie, która bierze za to odpowiedzialnośćoraz powinna mieć pojęcie, co ocenisz nawet po fotografiach ich realizacji. Coś te firmy muszą zarabiać. Dziwi Cię, że oszczędzisz parę tysięcy robiąc samemu? Firmy też swoje muszą zarobić, abyopłacić pracowników, ZUS, często najem lokalu, kredyty inwestycyjne, wyposażenie firmy itp. - nie ma w tym nic dziwnego. No i, summa summarum, przemyśl czy dasz radę. Niby filozofii nie ma, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 18.01.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Sandek - 4000 zł za wkład + około 6000 zł za obudowę na płycie GK z wełną?! Masakra. Drogo. Ja bym zrobił za ok. 8500 zł na płytach KW, w zależności od kształtu bryły orazwarunków montażowych. Primo - płyty krzemianowo-wapienne (KW) zamiast wełny + GK.Następnie - wkład przystosowany do norm Ekoprojektu.Na koniec - albo robisz sam i oszczędzasz (2 - 3 tysiące), albo zlecasz firmie, która bierze za to odpowiedzialnośćoraz powinna mieć pojęcie, co ocenisz nawet po fotografiach ich realizacji. Coś te firmy muszą zarabiać. Dziwi Cię, że oszczędzisz parę tysięcy robiąc samemu? Firmy też swoje muszą zarobić, abyopłacić pracowników, ZUS, często najem lokalu, kredyty inwestycyjne, wyposażenie firmy itp. - nie ma w tym nic dziwnego. No i, summa summarum, przemyśl czy dasz radę. Niby filozofii nie ma, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts