merchel 16.01.2019 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Witam, W parterówce 125m2 mam zainstalowany kocioł Vaillant VC 256/5-7 do grzania samej podłogówki w konfiguracji 2 rozdzielacze (8 i 10 portowy) . Z kotła do rozdzielaczy jest rura zaciskana purmo PEX 26mm , z tym ,że po drodze z kotła do każdego rozdzielacza pod posadzką jest wprasowane po 4szt kolanek 90stopni, czyli w sumie 8sztuk. Jest 15 pętli podłogówki + 3 pętle do grzejników( 2szt łazienki , 1szt garaż) w sumie ok 800mb. Problem jest taki, że maksymalny przepływ jaki mogę osiągnąć na tych pętlach to 1,3 - 2l/min. Teoretycznie powinno wystarczyć ale czy aby nie jest to wina właśnie tych 8 szt zaistalowanych kolanek 26mm do rozdzielaczy, które stanowią duży opór hydrauliczny ? Wiadomo , że średnice na złączkach prasowanych , szczególnie kolan 90stopni są bardzo małe . Instalator twierdzi ,że jest OK , ale wydaje mi się ,że nie jest to poprawnie wykonane. W kotle oryginalnie pracuje pompa Wilo VHSL 15/7.0 PWM1 F , dla której obsłużenie tych 800mb rurek 16 to nie powinno być żadnego problemu ? Byłbym wdzięczny za Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Nie wiem czy to Ci coś pomoże ale jak nie dogrzewało mi podłogówki w dolnej łazience i trochę w przedpokoju (jedno zasilanie z rozgałęzienia wszystko w pexsie) na kolektorze powrotnym serwisant zamontował dodatkową pompkę na tej właśnie nitce.Dlaczego? Stwierdził ,że panowie od tynków lub od mixokreta ,zagnietli pexa i ograniczyli tym samym przepływ. Rozdzielacz kierował tam gdzie mu było lżej , a pompa Vailanta pracowała b/z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.01.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Jeśli to wszystko jest podłączone do pompy w kotle to prawdopodobnie większych przepływów nie osiągniesz. Po pierwsze to opory hydrauliczne, także na tych kolankach.Po drugie to 15 pętli + 3 grzejniki można w skrócie policzyć jako 18 pętli po 1,3 l / min. to daje już ponad 1400 l / h, natomiast 18 pętli po 2,0 l / min daje 2160 l / h co kształtuje ten wynik powyżej połowy maksymalnej wydajności tej pompy.Po trzecie to pompa kotła nie jest wysterowana na maksymalnych swoich obrotach i automatyka kotła dostosowuje jej prędkość do aktualnych warunków przy których można uzyskać najlepszą wydajność z kondensacji.Po czwarte to przepływy na poziomie 1,3 - 2.0 l / min są całkiem zadowalające i jeżeli nie występują zakłócenia w postaci różnych przepływów na dwóch rozdzielaczach ( parter / poddasze ) to wszystko jest w należytym porządku o ile instalację na pex-ach 26 mm, z kolankami jako główne doprowadzenie do rozdzielaczy można uznać za dobre rozwiązanie. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts