Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altanka skąd wziąć drewno?

Recommended Posts

Chciałbym w tym roku wybudować altankę. Pomysł mam tylko gorzej z materiałem. Niektórym na pewno to wyda się głupie ale nie mam zielonego pojęcia skąd wziąć drewno na jej budowe. Niby są w marketach różne krawędziaki itp ale wydaje mi się że ceny w marketach są dosyć zawyżone. Wiem że drewno można dostać także w tartaku pod każdy wymiar itp ale z tartaku drewno jest mokre. Czy można zrobić altankę z mokrego drewna? Wydaje mi się że nie. Pomocy skąd wziąć właściwe drewno gotowe do budowy?

Najlepiej tak jak koleżanka już napisała - drzewo z tartaku czy składu drewna będzie najodpowiedniejsze.

Jeśli planujesz budowę na wiosnę nic nie stoi na przeszkodzie , abyś zakupy poczynił już teraz. Taki materiał potrzebuje tylko złożenia i zastosowania przekładek pomiędzy każdy z elementów oraz zabezpieczenia przed bezpośrednim działaniem wody - przykrycie od góry kawałkiem blachy, czy brezentem i obciążenie będzie wystarczające. Pamiętać tylko należy, aby nie dotykało i leżało bezpośrednio na ziemi.

Wiosną możesz rozpocząć budowę i będzie dobrze, potem obróbka, i zaimpregnowanie oraz malowanie dekoracyjne.

Ta pora roku powoduje, że mamy więcej czasu więc warto jest sobie rozrysować swoje potrzeby dotyczące wyglądu i niezbędnych materiałów które posłużą do realizacji planów.

Pozdrawiam

• Like 1

• 2 weeks później...