misiekle1985 18.01.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 HejMam takie pytanie. Mam rozdzielacz 4 wyjścia są zasilanie grzejnika 5 wyjście ma być podłogówka 8m2 na końcu wyjściu zawór RTL. Na wyjściu u góry belki ma być Rotumetr na dole nipel do połączenia węża 1/2 na 3/4 1/2 wkręcane do belki. Zrobiłem tak że nie dałem tego nipla i wkręciłem bezpośrednio zawór 1/2 do belki i połączyłem z pexem czy to będzie prawidłowe działać? (ten nipel zgubiłem w czasie porządków na budowie) Czy lepiej kupić ten nipel i podłączyć tak jak ma być orginalnie plus redukcję z 1/2 na 3/4 wolałbym mieć tam zawór do zamykania.(będzie wogule taka redukcja?)Wszędzie widzę że wszystkie podłogówki są bez zaworów ciekawe czemu ja bym wolał mieć tam zawór.Ogrzewanie piec na ekogroszek. Taki mam ten przepływomierz z niplem https://allegro.pl/oferta/przeplywomierz-rotametr-do-rozdzielacza-komplet-7774409080 Prosze o podpowiedziDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 18.01.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Przy zaworze typu RTL nie stosuje się rotametrów.8m2 podłogi to dużo dla jednego RTL-a .Przyjmuje się że RTL "pociągnie" obieg OP ok.50mb rury A tak na marginesie nie nipel tylko nypel-ucz się bo ja wiecznie żył nie będę Edytowane 18 Stycznia 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 18.01.2019 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Jak to nie? tak mi powiedzieli w sklepie hydraulicznym i że zawór do RTL do 15m2? To nie dawać przepływomierza? Zawór RTL jest w 2 belce na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 21.01.2019 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Będzie to działać jak dam na jednej pętli przepływomierz i zawór RTL? Czy ten przepływomierz będzie przeszkadzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 22.01.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Daruj sobie ten przepływomierz,nikt tak nie robi.I tak nie będziesz w stanie go zamontować do belki rozdzielacza przeznaczonej do grzejników.Rozdzielacz do podłogówki z rotametrami ma inna konstrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 22.01.2019 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 No właśnie go zamontowałem:). Pytanie czy będzie to działać? Ale skoro tak nikt nie robi o chyba go zdementuje i zaślepie korkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.01.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Hej Wszędzie widzę że wszystkie podłogówki są bez zaworów ciekawe czemu ja bym wolał mieć tam zawór. Ogrzewanie piec na ekogroszek. RTL służy w tym przypadku do ochrony pętli podłogówki przed wysoką temperaturę jaką osiąga czynnik grzewczy przy piecach na paliwo stałe. Przepływomierz będzie działać tylko po co on tam będzie? Gdy podłogówką reguluje tylko zawór RTL będzie on pokazywał albo coś w okolicach "0" a podczas otwarcia zaworu tyle ile nim ustawisz lub "max" Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts