ryzu19 18.01.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Witam!Kupiłem w maju mieszkanie 50m2 w bloku z ogrzewaniem z miejskiej ciepłowni.Problemem są temperatury jakie mam w mieszkaniu. Mieszkam na 3-cim piętrze. z jednej strony mam klatkę ogrzewaną jednym grzejnikiem przy wejściu i kawalerkę, z drugiej przylega dach dwuspadowy bloku obok.Na budynku mamy "pogodynkę" od ogrzewania. Jeżeli temperatura na zewnątrz spada to w mieszkaniu jest w miarę ciepło. (ok.22 stopni)Grzejniki są ciepłe i czuć że to ciepło oddają na mieszkanie. Jesli temperatura na zewnątrz rośnie w mieszkaniu temperatura bywa i poniżej 20 stopni.Grzejniki sa "ciepłe" ale nie czuć od nich ciepła.Bywalo tak że wchodząc do mieszkania nie czułem żeby bylo cieplej niż na klatce. Zgłosiłem do wspólnoty i podobno zwiększyli przesył wody z 1.6t/h do 2.3t/h.Wymienili u mnie zawory termostatyczne na grzejnikach i odpowietrzniki pionu bo podobno to był problem.W dalszym Ciągu jeśli temperatura na zewnątrz rośnie to u mnie w mieszkaniu spada. Jak zapytałem o kryzowanie instalacji to stwierdzili że się nie da kryzować. Zresztą grzejnik jest "ciepły" Wcześniej płaciłem tyle samo za ogrzewanie mieszkania 90m2 w starej kamienicy i mialem caly czas 23-24stopnie. Tak musi być i nie da się z tym nic zrobic?Czy może ktoś z dołu wykorzystuje moje ciepło.Bywało tak że jak na zewnątrz było 8stopni to sąsiedzi mieli pootwierane okna i balkony a ja mialem 20 stopni w mieszkaniu. Za wszelkie porady dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Męcz wspólnotę. Skoro grzejniki wyrabiają w mrozy, to jest to prawdopodobnie kwestia ustawień w węźle cieplnym wspólnoty. Za niską temperaturę zasilania albo przepływ dają. Możesz też notować temperatury w różnych miejscach kaloryferów - to pomoże ustalić, czy problem z przepływem, czy z temperaturą zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryzu19 18.01.2019 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Dziekie za odpowiedz.Temperatury ustwiają według tabeli regulacyjnej. W zależności od temp. na zewnątrz zmieniają temperature zasilania i chyba spodziewanego powrotu.Także wątpie o możliwości wpłynięcia na temp. przesyłaną. Problem jest dość poważny bo oprócz tego muszę rozszczelniać okna chociaż do kąpieli bo mam problem z tlenkiem węgla w łazience. Czy jak bym zamontował nawiewniki naokienne to miałoby wpływ na ciepło w mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Nawiewniki są wymagane prawem (w starszych blokach to mogło być zastąpione, poza kuchnią, wycięciem kawałka uszczelki).Jak masz zimno, to nie Twoje zmartwienie, z czego dokładnie wynika problem. Centralne ogrzewanie w bloku jest częścią wspólną, i to wspólnota ma zadbać, żeby działało prawidłowo, zgodnie z wymogami WT - a jeżeli nie możesz osiągnąć (i to przy braku nawiewników) 20*C, to jest to niezgodne z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych. Skoro temperatura się zmienia, to jest możliwość wpłynięcia na nią. Zresztą - skoro można zagrzać nawet latem wodę do 55*, to tak samo można zagrzać wodę do kaloryferów. Dostarczana do węzła temperatura sieci na to pozwala. Kwestia konfiguracji węzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts