Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Małe mieszkanie z wysokimi skosami - pomysły na aranżację

hp321

Recommended Posts

może zrobić w małym pokoju antresolę (np. z łóżkiem), co powiększy przestrzeń?

Ten mały pokój ma być dla dziecka?

aneks jest bardzo mały :(

Dokładnie. Ten pokój dedykowalibyśmy dziecku, które mamy nadzieję, że się pojawi. Pomysł z antresolą baaardzo ciekawy :yes:. Na pewno weźmiemy go pod uwagę. Nie wiemy na tym etapie jaka była by dokładna wysokość przy wejściu do tego łóżka. Im bliżej ściany, od strony korytarza tym*wyżej.

Aneks faktycznie mały: 290cm. W pionie będzie lodówka. Reszta już w formie wnęki jak na zdjęciu. Jednokomorowy zlew, pod nią w pobliżu mała zmywarka. Wąska płyta indukcyjna. Pod nią kuchenka (niestety nie będzie na optymalnej wysokości). Zostanie chyba minimum przestrzeni roboczej? A może warto ugryźć to inaczej? Raczej z tym aneksem nie możemy wyjść obok słupka tam gdzie teraz jest stół bo wtedy zabraknie dla niego miejsca ;)

ab3ad1f384d0dcacgen.png

To jest dopiero rewolucyjne spojrzenie na ten metraż. Dziękujemy :)

Jest jednak jedna rzecz, o której nie wspomniałem. W sypialni potrzebuję funkcjonalne biurko, jako że będzie często intensywnie używane do pracy przed komputerem. Zatem duża sypialnia względem niewielkiego salonu była nam od samego początku na rękę.

Generalnie nie brakuje nam pomysłów jeśli chodzi o ułożenie wszystkiego w poziomie. To co jest dla nas najtrudniejsze to pomysłowe / praktyczne / estetyczne zagospodarowanie wszystkiego w pionie, jako że w wielu miejscach dysponujemy tutaj dodatkową powierzchnią. Mamy wątpliwości jak ze smakiem z niej skorzystać, tudzież gdzie z niej zrezygnować.

Można pokój dziecka zrobic w większym pokoju a w mniejszym zabudować antresolę z łózkiem dla rodziców i niżej biurko i szafa.

Albo powiększyć salon i zrobić aneks do pracy w salonie (a na górze antresola z łóżkiem).

inspiracja

54918_ea45c2ba-7c6d-407f-bf1e-e61590211dd0_Crop_518_461_-salon-styl-eklektyczny.jpg

http://kokopelia.pl/wp-content/uploads/2013/06/wysokie_mieszkanie_antresole_kokopelia_2.jpg

Edytowane przez Elfir

antresola-w-mieszkaniu-projekty-domow-z-antresola-antiquesdirect.ca.jpeg

Dzięki za inspirację. Antresola w salonie to duży wydatek. Za jej równowartość pewnie moglibyśmy kupić nieco większe mieszkanie. Do tego w tej opcji salon spełnia 3 funkcje, a zaplanowane przez nas 2 to już i tak aż za nadto ;)

Zakładamy że przemyślane 7.1 metra w małym pokoju wystarczy dla młodego człowieka. Nad samym łóżkiem zgodnie z Twoim pomysłem się zastanowimy.

To co nie daje nam spokoju to estetyka oraz wykorzystanie tych skosów. Na jakiej wysokości zostawić sufit w łazience czy też w przedpokoju. Jakie proporcje powinny mieć szafy. Pewnie łatwo tutaj przesadzić w każdą ze stron.

50 metrów kwadratowych to nie jest małe mieszkanie, ale w Twoim przypadku te skosy niestety zmniejszają jego funkcjonalność. Na Twoim miejscu przy tylu dylematach, wątpliwościach i życzeniach i sporym ryzyku posiadania mało funkcjonalnego mieszkania poradziłabym się też architekta , projektanta wnętrz. Wiem, że to koszt, ale wygoda i funkcjonalność w mieszkaniu nie ma ceny.

50 metrów kwadratowych to nie jest małe mieszkanie, ale w Twoim przypadku te skosy niestety zmniejszają jego funkcjonalność. Na Twoim miejscu przy tylu dylematach, wątpliwościach i życzeniach i sporym ryzyku posiadania mało funkcjonalnego mieszkania poradziłabym się też architekta , projektanta wnętrz. Wiem, że to koszt, ale wygoda i funkcjonalność w mieszkaniu nie ma ceny.

Na pewnym etapie na pewno skorzystamy z pomocy fachowca. Aktualnie staramy się jednak pozyskać możliwie dużo informacji, tak aby spojrzeć na tą przestrzeń na możliwie różne sposoby. Mamy już jakieś pomysły, ale nie wiadomo czy ktoś ze świeżym podejściem nie będzie miał lepszych. Może Ty również masz jakąś wizję?

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi:

"mały pokój jest kłopotliwy; to niewielka przestrzeń; jesteśmy tutaj namawiani by skosy zostawić, z drugiej strony te były by kłopotliwe z meblami, które tutaj potencjalnie zamówimy; czy taki skos byłby tutaj wartością dodaną? nie było by dziwnie w takim małym pomieszczeniu że to w trakcie zacznie rosnąć? "

Możesz zrezygnować ze skosów? Co wiąże się z jej rezygnacją? Ja bym zrezygnowała, ale nie wiem jakim kosztem.....

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi:

"mały pokój jest kłopotliwy; to niewielka przestrzeń; jesteśmy tutaj namawiani by skosy zostawić, z drugiej strony te były by kłopotliwe z meblami, które tutaj potencjalnie zamówimy; czy taki skos byłby tutaj wartością dodaną? nie było by dziwnie w takim małym pomieszczeniu że to w trakcie zacznie rosnąć? "

Możesz zrezygnować ze skosów? Co wiąże się z jej rezygnacją? Ja bym zrezygnowała, ale nie wiem jakim kosztem.....

To jest temat do dogadania z deweloperem. Właśnie ten mały pokój oraz rozwiązania na korytarzu są dla nas niewiadomą. Co lepiej się sprawdzi - co lepiej będzie wyglądało.

Ja bym ze skosów nie rezygnowała - wysoki sufit powiększa przestrzeń. Jedynie w łazience obniżyłabym sufit, bo łatwiej ogrzać kubaturę.

Też spotkałem się z taką opinią. Jeśli łóżko było by w formie antresoli nad drzwiami wtedy w samym pokoju było by "sporo" miejsca na biurko oraz inny ewentualny mebel. Samo wejście na antresolę mogło by być pewnie szafą.

Jeśli chodzi o łazienkę. Tak ją zdecydowanie chcemy obniżyć, aby była tradycyjną bryłą. Tylko nie wiemy do jakiej wysokości 255cm? A może zrobić ją trochę wyższą tylko jaką? W pierwszym wpisie zamieściłem ilustrację, która przedstawia jak chcielibyśmy zabudować pralkę oraz toaletę. Po drugiej stronie kusi nas wanna z parawanem składanym:

293bc20a36d2c8fd.jpg

Funkcja komentowania zawiodła. Służę jednak wyjaśnieniami dla użytkownika "Sylw.".

Na projekcie (pierwszy post), w różnych punktach są oznaczone wysokości. Wykorzystano w tym celu symbol "h". I tak po lewej stronie jest h=390 (390 cm) by później zejść do 255 cm (przerywana czerwona linia), które utrzymuje się aż do okien. Mieszkanie nie jest tym samym nigdzie niższe, jak to bywa często na poddaszach, ale od strony wejścia jest wyższe.

Funkcja komentowania zawiodła. Służę jednak wyjaśnieniami dla użytkownika "Sylw.".

Na projekcie (pierwszy post), w różnych punktach są oznaczone wysokości. Wykorzystano w tym celu symbol "h". I tak po lewej stronie jest h=390 (390 cm) by później zejść do 255 cm (przerywana czerwona linia), które utrzymuje się aż do okien. Mieszkanie nie jest tym samym nigdzie niższe, jak to bywa często na poddaszach, ale od strony wejścia jest wyższe.

Teraz to widzę. Czyli antresola odpada? ja bym na pewno- na antresoli nie robiła sypialni- ale to ja. Co najwyżej gabinet do pracy, gdybym miała dobre oświetlenie....Ale to ja. Każdy urządza się wg własnych potrzeb.

Teraz to widzę. Czyli antresola odpada? ja bym na pewno- na antresoli nie robiła sypialni- ale to ja. Co najwyżej gabinet do pracy, gdybym miała dobre oświetlenie....Ale to ja. Każdy urządza się wg własnych potrzeb.

Zgadzam się. Mini antresolkę na tym etapie widzę wyłącznie w małym pokoju. W każdym innym miejscu to troszkę naciągane rozwiązanie, do tego drogie. Pozostaje inny temat. Jak optycznie te skosy wykorzystać by dobrze wyglądały. A może tylko ich pomalowanie na stosowny kolor wystarczy? Myślimy tutaj również nad wiszącym oświetleniem nad stołem w kuchni.