Ghoust997 19.01.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Witam dylemat. Nie jestem do konca zdecydowany na piec a chce wymienic stary smieciuch. Jakie sa wasze przemyslenia na ten temat?Moj dom to stare budownictwo to parterowka z uzytkowym poddaszem - 220 m2 uzytkowej. dom nie ocieplony 2 warstwowe okna, 15cm wełna na dachu Jak duzych roznic moge sie spodziewac w kosztach rocznych?Czy pellet a kocioł zgazowujący +/- w stosunku 1:1 przy zuzyciu paliwa?Na ile pellet bedzie wygodniejszy - bardziej bezobslugowy?Czy to prawda, ze piec na pellet ma mniejsza zywotnosc?I jak to jest z problemami z jakoscia? Jest sens przy pelletach bawic sie w rekuperacje i bufory wodne jak przy kotle zgazowującym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 19.01.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 w takim domu jak piszesz - nie ocieplony - przy cenie peletu - to będą duuże koszta. Moim zdaniem niech kolega zainwestuje w termomodernizację domu - potem szuka innego źródła ciepła , teraz co by nie wybrał = drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.01.2019 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Zleć analizę cieplno-wilgotnościową wraz z analizą ekonomiczną, jeśli nie chcesz narazić się na zbędne koszty lub problemy z wilgocią. Trochę to kosztuje, ale będziesz miał wyliczoną grubość ewentualnego ocieplenia i dobrany najbardziej ekonomiczny sposób ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.01.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Bez ocieplenia to będzie ( i jest) niezła skarbonka . Poddstawa to termomodernizacja ! Grzeję 160m² kotłem peletowym 15kW i zwykle nie przekracza połowy mocy . Zasyp przy tych temperaturach jakie były co 9 dni 135kg . Przy temperaturach do -5° około 7 dni . Poniżej 10/15° wystarcza na 4 dni . Kotły peletowe dają radę , grzeje 8 sezon i wygląda jak nowy ludziska grzeją juz 13 i 14 . Oczywiście po drodze trzeba wymienić tuleje i ślimak , jednak przy cenie kotła to pikuś (300zł niecałe) Z jakością peletu bywa różnie , jak ze wszystkim ... generalnie nie jest zle nawet u lokalnych producentów przy cenie 650/700 t , markowy 900/1100zł , także rozbieżności spore . Edytowane 19 Stycznia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.01.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Nie masz gazu?Przy cenie, tak jak napisał mój przedmówca, 900/1100zł, tańszy gaz.Uwzględniając nawet te 700zł/t, należy brać pod uwagę kaloryczność opału.Może się okazać, że nawet wtedy gaz będzie porównywalny.Zależy od MJ pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.01.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Pelet raczej poniżej 20MJ , węgiel około 25MJ /kg . Pelet naprawde jest ok , były tu na FM zestawienia o kosztach ogrzewania różnymi paliwami ( były zbliżone) warto brać pod uwagę koszt inwestycyjny w sam kocioł czy cos innego - PC , czy kable etc.. Podstawa to ocieplenie . Mnie z CWU kosztuje rok grzania w granicach 2,5 tyś .( mieszcze sie w 3,5t) . Bez tego nie wystarczy na Twoje metry 5 , a nawet 6 tysięcy za pelet . Zrób chociaż styro + siatka z tynkiem i zagruntowaniem , a różnica będzie ponad 1/3 w kosztach i zużyciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.01.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Pelet raczej poniżej 20MJ , węgiel około 25MJ /kg . Pelet naprawde jest ok , były tu na FM zestawienia o kosztach ogrzewania różnymi paliwami ( były zbliżone) warto brać pod uwagę koszt inwestycyjny w sam kocioł czy cos innego - PC , czy kable etc.. Podstawa to ocieplenie . Mnie z CWU kosztuje rok grzania w granicach 2,5 tyś .( mieszcze sie w 3,5t) . Bez tego nie wystarczy na Twoje metry 5 , a nawet 6 tysięcy za pelet . Zrób chociaż styro + siatka z tynkiem i zagruntowaniem , a różnica będzie ponad 1/3 w kosztach i zużyciu . Brak danych. Bez konkretów, nie da się przeliczyć na PLN-y. Jeśli nie zostaną podane konkretne wartości, nie da się przeliczyć, bo nie ma danych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.01.2019 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Jeśli jest dobry, czyli suche drewno, sezonowane, w dobrej cenie, kocioł zgazowywujący, będzie pod kątem kosztów opału najlepszym rozwiązaniem.Jednak dla takiego kotła, należy mieć bufor, który zmagazynuje to ciepło.Pomijam koszt własnego wkładu w obsługę tego sposobu ogrzewania. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ghoust997 20.01.2019 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Co do spalania to wychodzi 15Kg na dzień a w średnio 22 stopnie, a co do drewna mam wiatę osłonięta, spokojnie zmieści się tam 5m3 drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ghoust997 21.01.2019 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 A co do kotła zgazowującego drewno jakie polecacie firmy modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.01.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 A tak nawiasem mówiąc, w analizie ekonomicznej różnych wariantów ogrzewania, którą dla mnie wykonano, kocioł zgazowujący drewno wyszedł rzeczywiście najtaniej z wszystkich opcji (koszt zakupu + wieloletnia eksploatacja), potem pellet, a potem gaz, ale różnica między pelletem a gazem nie była jakaś oszałamiająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ghoust997 22.01.2019 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Wracając to tematu Kotła zagazowującego wszedłem zobaczyć ofertę kotów Atmos i przykuł mój wzrok kocioł, Kotły gazujące na węgiel (drewno) miał ktoś z tym styczność co o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts