sorex 22.01.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam. Proszę o radę. Mam tylko 20cm wysokości wolnego miejsca do wykonania ocieplenia posadzki i wylewki. Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie powietrzna pompa ciepła. Myślałem żeby dać 14cm styropianu Austrotherm EPS 100 i na to 6cm wylewki betonowej (2cm zostawiłem na płytki, w sumie jest 22cm wysokości) lub 15cm styropianu Austrotherm EPS 100 i na to zrobić wylewke anhydrytową 5cm. Doradźcie co można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.01.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Myślę , że dobrze podejmujesz decyzję - nic lepszego nie można doradzić - będzie dobrze. Styropian o dobrych parametrach, tak samo wylewka - maksymalne wykorzystanie dostępnego miejsca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 EPS 0,030 albo PIR. Do rozważenia anhydryt, który może być cieńszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.01.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Przy grzaniu prądem rób wersję z wylewką betonową, anhydrytowa szybciej traci ciepło. Różnica 1 cm izolacji nie będzie jakoś dokuczliwa w rachunkach, a przy pompie ciepła ważniejsza jest akumulacja. Tym bardziej że ogrzewając pompą ciepła, będziesz miał lekkostrawne rachunki za energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorex 22.01.2019 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 I teraz najlepsze pytanie: Którą opcję wybrać, z anhydrytem np. Lafarge czy zwykłą ? Czy te 6cm zwykłej nie będzie za mało na podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorex 22.01.2019 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 EPS 0,030 albo PIR. Do rozważenia anhydryt, który może być cieńszy. Pod anhydryt podobno ma być styropian minimum EPS 100 (≥ 100 kPa), ten EPS 0,030 co podajesz to chyba robi tylko Swisspor. Jak ten styropian wygląda jakościowo/ "twardościowo" w porównaniu z Austrothermem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Nie tylko. http://styronet.pl/styropmin-styropian-grafitowy-eps030-passive-lambda-pro.html#content-tab-1-1-tab Trzeba zebrać ceny, wymagania technologiczne od wykonawców wylewek, policzyć OZC dla różnych wersji, uwzględnić koszt kWh ciepła (w tym % grzania w drogiej strefie dla prądu) i wybrać optymalne rozwiązanie. https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorex 22.01.2019 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Kaizen, ten styropian co podałeś to ma ≥ 80 kPa. Panowie od anhydrytu twierdzą że musi mieć minimum 100.A tak przy okazji, to macie lub znacie jakieś opinie o anhydrycie z Lafarge? Oferują mi 4,5cm anhydrytu za 35zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.01.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 A tak przy okazji, to macie lub znacie jakieś opinie o anhydrycie z Lafarge? Oferują mi 4,5cm anhydrytu za 35zł netto. Taką wylewkę widziałem tylko raz - po wyschnięciu była bardzo gładka, zastygnięty twardy gips, później na niej ułożono ceramikę, bez dodatkowych preparatów zastosowano ją do ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.01.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Zastanów się jeszcze raz, czy na pewno chcesz ten anhydryt. Przy pompie ciepłą brałbym zwykły beton+najlepszy styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorex 23.01.2019 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 No właśnie nie jestem przekonany do anhydrytu. Zastanawiam się tylko czy 14cm styro i 6cm wylewki wystarczy. Jeśli tak to raczej skłaniałbym się do zwykłej. A który styropian byłby najlepszy? Ten austrotherm EPS 100 wystarczy czy może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.01.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 No właśnie nie jestem przekonany do anhydrytu. Zastanawiam się tylko czy 14cm styro i 6cm wylewki wystarczy. Jeśli tak to raczej skłaniałbym się do zwykłej. A który styropian byłby najlepszy? Ten austrotherm EPS 100 wystarczy czy może coś innego? Co do marki to sam decyduj, zobacz co kupisz taniej. Ważne by spełniał wymogi co do twardości i posiadał najlepszą izolacyjność. One nie będą się mocno różnić zależnie od producenta, pewnie każdy z tych firmowych będzie ok. Nie tak dawno uważano, że 10cm to jest grubo, mało tego, 30-40 lat temu nikt nie myślał o izolacji od gruntu, ludzie żyją w takich domach i nie płaczą. Tyle że więcej kosztuje ich ogrzewanie. Ten 1-2 cm styro dałoby oszczędność znikomą, różnica w rachunkach w skali roku przy PC to tyle, co 1 rodzinny obiad w restauracji, nie ma o co rozdzierać szat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts