Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

20cm wysokości na wylewke i styropian

sorex

Recommended Posts

Witam.

Proszę o radę. Mam tylko 20cm wysokości wolnego miejsca do wykonania ocieplenia posadzki i wylewki.

Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie powietrzna pompa ciepła. Myślałem żeby dać 14cm styropianu Austrotherm EPS 100 i na to 6cm wylewki betonowej (2cm zostawiłem na płytki, w sumie jest 22cm wysokości) lub 15cm styropianu Austrotherm EPS 100 i na to zrobić wylewke anhydrytową 5cm.

Doradźcie co można zrobić?

Przy grzaniu prądem rób wersję z wylewką betonową, anhydrytowa szybciej traci ciepło. Różnica 1 cm izolacji nie będzie jakoś dokuczliwa w rachunkach, a przy pompie ciepła ważniejsza jest akumulacja. Tym bardziej że ogrzewając pompą ciepła, będziesz miał lekkostrawne rachunki za energię.

EPS 0,030 albo PIR. Do rozważenia anhydryt, który może być cieńszy.

Pod anhydryt podobno ma być styropian minimum EPS 100 (≥ 100 kPa), ten EPS 0,030 co podajesz to chyba robi tylko Swisspor. Jak ten styropian wygląda jakościowo/ "twardościowo" w porównaniu z Austrothermem?

Nie tylko.

http://styronet.pl/styropmin-styropian-grafitowy-eps030-passive-lambda-pro.html#content-tab-1-1-tab

Trzeba zebrać ceny, wymagania technologiczne od wykonawców wylewek, policzyć OZC dla różnych wersji, uwzględnić koszt kWh ciepła (w tym % grzania w drogiej strefie dla prądu) i wybrać optymalne rozwiązanie.

https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109

A tak przy okazji, to macie lub znacie jakieś opinie o anhydrycie z Lafarge? Oferują mi 4,5cm anhydrytu za 35zł netto.

Taką wylewkę widziałem tylko raz - po wyschnięciu była bardzo gładka, zastygnięty twardy gips, później na niej ułożono ceramikę, bez dodatkowych preparatów zastosowano ją do ogrzewania podłogowego.

No właśnie nie jestem przekonany do anhydrytu. Zastanawiam się tylko czy 14cm styro i 6cm wylewki wystarczy. Jeśli tak to raczej skłaniałbym się do zwykłej.

A który styropian byłby najlepszy? Ten austrotherm EPS 100 wystarczy czy może coś innego?

Co do marki to sam decyduj, zobacz co kupisz taniej. Ważne by spełniał wymogi co do twardości i posiadał najlepszą izolacyjność. One nie będą się mocno różnić zależnie od producenta, pewnie każdy z tych firmowych będzie ok. Nie tak dawno uważano, że 10cm to jest grubo, mało tego, 30-40 lat temu nikt nie myślał o izolacji od gruntu, ludzie żyją w takich domach i nie płaczą. Tyle że więcej kosztuje ich ogrzewanie.

Ten 1-2 cm styro dałoby oszczędność znikomą, różnica w rachunkach w skali roku przy PC to tyle, co 1 rodzinny obiad w restauracji, nie ma o co rozdzierać szat.