Myszcz 22.01.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Witam serdecznie, czytam forum od pol roku - w koncu pora cos napisac. Mam zrobione OZC (dziekuje, Asolt) - wkleje co wazniejsze dane: Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 21,44 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 5957 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 89 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 241,0 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 240,2 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 66,7 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 89,0 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 24,7 kWh/(m3·rok) Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3293 W Bedzie jeszcze troche mniej, bo okna beda lepsze. I teraz podstawowe pytanie - czym ogrzewac taki dom? Mam 2 opcje (gazu na dzialce nie ma): 1 - pompa ciepla powietrzna 2 - ogrzewanie elektryczne - kable Pompy ciepla: 1 oferta: firma z Krakowa, pompa ciepla Samsung AE090JXYDGH/EU EHS Mono, Standard, Pompa ciepła Capacity 9 kW, 3 PH, 17380 agregat zewnetrzny + 3109 - modul sterujacy mono = 20500 (zaokraglajac) + 8* VAT = 22128 zl Do tego trzeba doliczyc cala instalacje i robocizne - wie ktos jaki to jest koszt mniej wiecej? Czyli za pompe + robocizne - ile trzeba bedzie zaplacic? 2 oferta: Pompa ciepła NIBE SPLIT AMS10 8 kW + zbiornik CWU 180 l. 24 840 zł + robocizna - ile? wie ktos? 3 oferta: OFERTA NIBE-BIAWAR 1 AMS 10-8 064033, 9 000,00 jednostka zewnętrzna zasilana powietrzem zewnętrznym o modulowanej mocy 3-8 kW 2 SMO 20 067224, 2 000,00 moduł do sterowania pracą systemu z powietrzną pompą ciepła 3 HK 200 S 25820, 12 000,00 centrala wewnętrzna z zintegrowanym zbiornikiem c.w.u. 180l 4 NIBE UKV 100 088207, 850,00 zbiornik buforowy 100l ocieplony Razem: 23850 netto + 8*vat = 25758 zl lacznie + do tego robocizna - ile? ktos wie mniej wiecej? Plus do tego: LISTA AKCESORIÓW DEDYKOWANYCH DO WSPÓŁPRACY Z NIBE SPLIT : razem prawie 17k Tutaj lista tego co podeslal: Czyli pompa+zbiornik+ta cala lista = 42k za calosc. Do tego robocizna - ile? To pewnie z 50k za pompe, tak? Oferty ogrzewania podlogowego: 1 oferta: ogrzewania podłogowe DEVI/Danfoss na bazie 7 kabli grzejnych DEVIflex ( 20 lat gwarancji) wraz z systemem sterowania DEVIlink Wi-Fi : https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/devilink-inteligentny-sterownik-systemow-ogrzewania-podlogowego-z-wi-fi-n-12.html w cenie brutto 12300 zł/kpl. wraz z dostawą i montażem. Projekt zakłada ogrzewanie wszystkich pomieszczeń poza spiżarnią,z indywidualnym sterowaniem. Pomieszczenie gosp., wiatrołap oraz hol połączyłem w jeden układ. Tańszą opcją podgrzewacza wody może być PSH : https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/stiebel-eltron-psh-120-universal-el-120-litrow-p-1424.html Czyli wychodzi zalozmy 14k za calosc. 2 oferta: firma ECO Partner - maja panele grzewcze. zatem na poszczególne pomieszczenia należy zamontować następujące moce grzewcze: -wiatrołap 3,87m2 - 1x430W, -pom. gosp. 2,44m2 - nie ogrzewamy, -przedpokój 5,37m2 - 1x650W, -salon 25,79m2 - 3x650W (wspólny termostat z przedpokojem), -kuchnia 10,54m2 - 1x900W, -spiżarnia 2,24m2 - nie ogrzewamy, -pokój dziecka 10,42m2 - 1x900W, -pokój dziecka 12,14m2 - 1x900W, -łazienka 5,32m2 - 1x650W, -sypialnia 13,3m2 - 1x900W. Łączna moc grzewcza wyniesie 7,28kW. WYMIARY PANELI: 430W: 80x60x3cm 650W: 120x60x3cm 900W: 170x60x3cm WYKONAWSTWO 2 ETAPOWE: 1 ETAP: -rozprowadzenie instalacji elektrycznej pod ogrzewanie + materiały (stan domu surowy zamknięty) - 2000,00zł -dojazd - 200,00zł RAZEM: 2200,00zł + 8%VAT = 2376,00zł 2 ETAP: -panele grzewcze - 9294,00zł POLSKI PRODUKT Z 10 LETNIĄ GWARANCJĄ -termostaty - 1050,00zł (7szt programowalnych) -montaż końcowy - 1200,00zł -dojazd na montaż GRATIS RAZEM: 11544,00zł - RABAT = 11082,24zł + 8%VAT = 11968,82zł RAZEM 2 ETAPY = 14344,82zł Podsumowujac - jezeli ktos tutaj dobrnal, to prosze o pomoc - co lepsze? Wychodzi, ze pompa ciepla to koszt 50k (juz calosc, z robocizna)? Kable - zalozmy 15k. Roznica - 35k - jest to naprawde duzo. Upraszczajac - jesli z OZC wychodzi 6k kwh na rok - to pompa (niech ma te COP 3.5 zalozmy) zuzywa 1.7k kwh czyli Jezeli przyjmiemy calosc grzania w G12w w I taryfie to jest to: 900 zl jezeli przyjmiemy 3/4 grzania w II i 1/4 w I taryfie to jest to: 600 zl kable 6k kwh - roznica 4.3 k kwh. Liczac w taryfie G11 wychodzi 2.3k zl W taryfie G12w wychodzi 1075 zl jezeli jest to sama II taryfa, a jezeli przyjmiemy 3/4 w II i 1/4 w I taryfie to jest to: 1.5k zl Zakladamy grzanie g12w i 3/4 w taryfie II (do tego sa wekendy cale+dni ustawowo wolne - wiec tak moze byc): Pompa ciepla: koszt 600 zl Kable: koszt 1500 zl Roznica: 900 zl na rok (na rok, dobrze licze??) Roznica w cenie pompy ciepla minus kable = 35k 35k / 900 zl (uproscmy - podzielmy juz przez 1000 zl) = 35 lat zwrotu. Do tego PC - przeglady, do tego koszt kredytu (dom w czesci na kredyt, wiec to takze wypadaloby podliczyc - ale nie robie tego). Dobrze policzylem te koszty ogrzewania? Cos mi podejrzanie wyszlo - nie ma gdzies bledu przypadkiem? Prosze kogos madrego o sprawdzenie:) Tauron, stawki: g11 0,534 zl g12ws1 0,682 zl g12ws2 0,25 zl Pomoze ktos? PS. Licze na konstruktywna krytyke:> Edytowane 22 Stycznia 2019 przez Myszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Ta pc to razem z podłogówką?Kable z połowę taniej powinno się dać zamntować - to jakieś trzy dni robocze a materiał sobie wyceń w sklepie. tym policz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 22.01.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Witam serdecznie, czytam forum od pol roku - w koncu pora cos napisac. Mam zrobione OZC (dziekuje, Asolt) - wkleje co wazniejsze dane: Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 21,44 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 5957 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 89 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 241,0 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 240,2 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 66,7 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 89,0 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 24,7 kWh/(m3·rok) Wklej jeszcze projektowe obciążenie cieplne;-) Edytowane 22 Stycznia 2019 przez Tulisko Cięcie cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 22.01.2019 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3293 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.01.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3293 W i do tego pompy 8-9 kW? pewnie instalator takie coś zaproponował lekceważąc obliczenia (oni tak mają). wyceń sobie pompy 4-7 kW. tak naprawdę wyliczone obciążenie cieplne w praktyce jest niższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 22.01.2019 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 No wyslalem mejla z zapytaniem ofertowym + OZC+ projekt budynku - dostalem takie wyceny. No a pompa 4-7 KW - to jaki koszt? O ile tansza calosc bedzie od tych, ktore dostalem od 3 roznych firm? Potrzebuje calkowity koszt pompy ciepla+wszystkiego co jest potrzebne do jej montazu+instalacji+robocizny - jest ktos z Was w stanie to mniej wiecej ocenic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 22.01.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Masz dom o podobnych parametrach jak ja. Tzn ja mam mniejszą powierzchnię użytkową.Ceny dla mnie: PC 7kW z montażem 16000Zbiornik CWU 2000Podlogowka z rozdzielaczem w płycie materiał 2000 (robocizna samemu) Wychodzi 20000 za CO Kable 3000zl (ceny z neta) robocizna we własnym zakresie (2 popołudnia i kilka paczek tyrytytek), Stetowniki 4 x 160zlBojler 1000zl Zamiast kabli może być wodna Podlogowka za 2000 + grzałka w rurce 2 cal + 1 sterownik i stycznik za 1000zl Różnica wychodzi 15000Liczenie kosztu '' opalu'' wychodzi Ci dobrze. Jeśli się boisz podwyżek prądu lub chcesz zminimalizować koszt kwh w drogiej taryfie to za te 15 tysi wrzuć na dach panele foto. Za te pieniądze masz co najmniej 3kWp. Ja zrezygnowałem z PC, będzie wodna podłogówka z grzałką w rurce. W razie Wu panele wrzucę na dach jak dotacje zacną dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 22.01.2019 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 @ Taki1 - dzieki za odpowiedz. Troche mnie zdziwilo, ze napisales o koszcie pompy 16k - ja dostalem oferty 22k za sama pompe plus do tego: LISTA AKCESORIÓW DEDYKOWANYCH DO WSPÓŁPRACY Z NIBE SPLIT : razem prawie 17k - czy to wszystko jest niezbedne do wykonania instalacji? To wychodzi 40k za same materialy - a Ty napisales, ze wyszlo Ci razem 20k (kosztow robocizny nie licze na razie) - skad taka dwukrotna roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 22.01.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Wejdź np na Alle.... I wpisz pompa ciepła 5, 7 lub 9kw. Zadzwoń. Zapytaj o cenę z montażem. Kable w necie też znajdziesz. Jeśli się zdecydujesz na COP1 to napisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.01.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 skontaktuj się z firmami ze Śląska, np. GHS z Rudy Śląskiej albo Eko Karbon z Bielska. i zaznacz, że nie potrzebujesz pompy 9 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.01.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Dobrze policzylem te koszty ogrzewania? Cos mi podejrzanie wyszlo - nie ma gdzies bledu przypadkiem? Prosze kogos madrego o sprawdzenie:) Tauron, stawki: Ogólnie to dość dobrze policzone, a co wybrać, to sam musisz sobie przemyśleć. Instalację z pompą ciepła drogo Ci proponują, znajdziesz taniej. A wtedy się zastanowisz, czy kupić taniej kable, czy zainwestować teraz wolne pieniądze w PC i cieszyć się niskimi rachunkami. Nie znamy Twojej sytuacji finansowej, rodzinnej, mając takie dość logiczne wyliczenia sam podejmiesz najlepszą dla siebie decyzję. Możesz jeszcze grzać prądem (grzałką) w COP1 z wodną podłogówką, a będziesz miał wolne środki, to dołożysz PC. Jeśli teraz zrobisz kable, w zasadzie nie będziesz miał już odwrotu od tego, prąd będzie drożeć. A tą moc PC ta zbyt wysoką rozpatrujesz, wystarczy słabsza i tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 22.01.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 @Taki1 Z Alledrogo: POMPA CIEPŁA PANASONIC AQUAREA WH-MDC05H3E5 5 KW MONOBLOK SERIA H = 15.6k plnCNC Pompa Ciepła Panasonic SDC 7kW Seria H = 15.2k plnPOMPA CIEPŁA PANASONIC AQUAREA 9 KW GENERACJA H = 19.3k pln Roznica to 4k miedzy 5kw a 9kw (jestem laikiem, nie wnikam w producentow pomp - wybralem akurat ta marke, bo firme 'znam' z innych produktow). To koszt samej pompy - a reszty instalacji+montazu? Calosc ile tak realnie wyniesie?PS. Jesli zdecyduje sie na kable, to na 100% napisze na prv - dzieki za pomoc! @ imrahil - jutro wysle im zapytanie o wycene - dzieki za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 22.01.2019 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Ogólnie to dość dobrze policzone, a co wybrać, to sam musisz sobie przemyśleć. Instalację z pompą ciepła drogo Ci proponują, znajdziesz taniej. A wtedy się zastanowisz, czy kupić taniej kable, czy zainwestować teraz wolne pieniądze w PC i cieszyć się niskimi rachunkami. Nie znamy Twojej sytuacji finansowej, rodzinnej, mając takie dość logiczne wyliczenia sam podejmiesz najlepszą dla siebie decyzję. Możesz jeszcze grzać prądem (grzałką) w COP1 z wodną podłogówką, a będziesz miał wolne środki, to dołożysz PC. Jeśli teraz zrobisz kable, w zasadzie nie będziesz miał już odwrotu od tego, prąd będzie drożeć. A tą moc PC ta zbyt wysoką rozpatrujesz, wystarczy słabsza i tańsza. Dzieki za mile slowa:> Wyslalem maila do jakis 20 firm - tylko 3 mi sensownie odpowiedzialy, przesylajac oferte. Bylem na 1 spotkaniu na zywo z firma z KrK - fajnie, fajnie - mial koles wyslac pelna wycene z 1.5 tygodnia temu - nadal nie wyslal. Ale z tego co kojarze, to takze byla pompa 9KW i chyba samsunga za jakies 22-25k bez vat. O to chodzi, ze 'wolnych' pieniedzy nie mam - poszly w dzialke+media+projekt i zostalo 'kilka' tysiecy na rozruch. Dom (szkieletowy) bedzie budowany w wiekszosci na kredyt (ale zamierzam go splacic w ciagu 5-10 lat, a nie 30) - wiec na razie chce, aby koszty nie byly jakies piekielnie duze - musze z kredytu sfinansowac calosc. Sytuacja rodzinna - ja+Żona+synek prawie 2-letni. Prad bedzie drozec, to to wiem. Alternatywa moze byc dolozenie PV na dach - dom bedzie mial dach praktycznie idealnie zwrocony pod ewentualne panele. Po to zalozylem temat, aby posluchac rad madrzejszych ode mnie, jezeli chodzi o budowe domu/wybor ogrzewania i czegos sie nauczyc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Ogrzewam kanadyjczyk od 15 lat konwektorami elektrycznymi. Od początku miałem po kolei wszystkie taryfy od budowlanej przez 2 lata do obecnej g12w. Jestem z rozwiązania bardzo zadowolony. Do kwestii wyboru systemu ogrzewania podszedłem kompleksowo, czyli liczyłem koszty inwestycji+koszty eksploatacji przez 20 lat. PC w 2003 roku kosztowała 70 tyś a cały dom 180 tys, więc to była cena z dupy, alternatywą było doprowadzenie gazu i co wodne, ale to rozwiązanie do dziś by się nie zwróciło nawet gdybym dodatkowe pieniądze posiadał a nie podobnie jak Ty musiał pożyczyć z banku. Moim zdaniem koszt PC i dodatkowy na nią kredyt nigdy sie nie zwróci. Jak radzi Kajzem poszedłbym w kable w wylewce a do salonu wziąłbym split z funkcją grzania umieszczony pod oknem, żeby nie wiało po głowie. Tutaj jest więcej na ten temat https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę/page5 Dlaczego kable bo nie ma uzasadnienia dla ogrzewania prądem wody aby ogrzewać powietrze to jest BEZ SENSU. W IX i XX wieku grzano wodę w kotłach stałopalnych początkowo w lokomotywach potem wykorzystano to do grzania domów bo jedynym luxusem było nie palenie węgla w pokoju w piecu kaflowym tylko centralnie gdzieś tam stąd i nazwa centralne ogrzewanie. Nawet w starożytności nie grzano wody tylko było Hypokaustum jako ogrzewanie powietrzne. Tak że według mnie wybór jest oczywisty. Masz fajne zestawienia dotyczące domu i moce bardzo zbliżone do moich grzejników. Ja założyłbym podłogówkę w kuchni bo nie mam i zrezygnował z grzejnika w wiatrołapie bo nie potrzeba. I do cuw polecam pompę powietrzną ciepła można ją kupić już za 4-5 tys z zasobnikiem, Mam ją od lutego zeszłego roku i jak na razie z ok 3000 KWH na cuw zjadę ze zużyciem do 1100 kwh. Ostatnia uwaga wszystko drożeje i prąd również, ale nigdy prąd nie podrożeje tak jak inne nośniki energii przykład prąd nie zdrożał w 2018 a od 2015 taniał anatomist gaz drożał ciągle a od sierpnia aż o 8%. Prąd jest wykorzystywany do ogrzewania w stopniu marginalnym w stosunku do innych jego zastosowań i dlatego ze społecznego punktu widzenia nie może być niedostępny bo nie można go niczym zastąpic. PV na razie podobnie jak PC sie nie kalkuluje ale za kilka lat będą tanie i na razie uznałem ze nie będę łosiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 22.01.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Do wodnej podlogowki z grzałką w rurce możesz dołożyć klimatyzator w centralnej części domu (korytarz) żeby nie dmuchało w sypialni i salonie. Za 2-3 tysie. W sumie za 6000 + bojler za 1000 masz bardzo sensowne ogrzewanie. Bez klimy za 4-5. Panele dołożysz lub nie. Ale jeśli liczy się każdy grosz (jak u mnie) to nic sensowniejszego nie wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Do wodnej podlogowki z grzałką w rurce możesz dołożyć klimatyzator w centralnej części domu (korytarz) żeby nie dmuchało w sypialni i salonie. Za 2-3 tysie. W sumie za 6000 + bojler za 1000 masz bardzo sensowne ogrzewanie. Bez klimy za 4-5. Panele dołożysz lub nie. Ale jeśli liczy się każdy grosz (jak u mnie) to nic sensowniejszego nie wymyślisz. A po co wodna podłogówka? Co to ma na celu? Konwektory do domu 2000 tyś +1000 zł za rozbudowę tablicy elektrycznej , klima do 2000 tys . Razem 5tys A ta wodna podłogówka to za zero złotych ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.01.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3293 W To nie żart!!! Zauważ, że tak ciepły dom dogrzeją 2 farelki po 25 zł i to grzejąc na "pół gwizdka" Powodzenia w wyborze, nie daj się wyrolować z kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 To nie żart!!! Zauważ, że tak ciepły dom dogrzeją 2 farelki po 25 zł i to grzejąc na "pół gwizdka" Powodzenia w wyborze, nie daj się wyrolować z kasy. Dokładnie, ja na kilkudniowe wyjazdy z zimie zmniejszam lub wyłączam ogrzewanie i z kilkunastu stopni farelka 3kw wyrównuje temperaturę w 4h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 22.01.2019 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 To nie żart!!! Zauważ, że tak ciepły dom dogrzeją 2 farelki po 25 zł i to grzejąc na "pół gwizdka" Powodzenia w wyborze, nie daj się wyrolować z kasy. Jak mam to rozumiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Jak mam to rozumiec? Że nie ma co inwestować w drogie instalacje bo to nie ma sensu , np nie namawiam do konwektorów na parterze ale może kable w wylewce aby grzać w tańszej strefie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts