Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania - dom niecale 100m2, parterowy.

Myszcz

Recommended Posts

No wlasnie odnosnie kabli - to myslalem, ze niech sobie beda w wylewce. Jak to realnie policzyc ile to da oszczednosci? Rozumiem, ze jak jest wylewka i grzeje w tanszej taryfie---> cieplo sie akumuluje w wylewce. Jak przestaje grzac---> cieplo jest oddawane.

Odnosnie Twojego dlugiego posta - mysle bardzo podobnie. Interesuja mnie 2 rzeczy:

1 - pisales, ze "Jak radzi Kajzem poszedłbym w kable w wylewce a do salonu wziąłbym split z funkcją grzania umieszczony pod oknem, żeby nie wiało po głowie. " - mozesz cos o tym wiecej napisac? Co to takiego? Jaki koszt? itp?

2 - pisales, ze "I do cuw polecam pompę powietrzną ciepła można ją kupić już za 4-5 tys z zasobnikiem, Mam ją od lutego zeszłego roku i jak na razie z ok 3000 KWH na cuw zjadę ze zużyciem do 1100 kwh. " - co to takiego? rozwiniesz mysl+podasz jakies takie pompy przykladowe+cene za calosc z montazem?

Niestety, nie jestem 'zlota raczka' - moje wyksztalcenie jest zupelnie inne i raczej w domu nie bede nic robic - no moze poza malowaniem/tynkowaniem zalozmy. Reszte prac wole zlecic fachowcom i miec na to gwarancje, a przez ten czas - pracowac i zarabiac kase w swoim zawodzie.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak mam to rozumiec?

Dokładnie jak Ci napisałem - ogrzewanie takiego domu to nie problem, 6000kWh dostarczy Ci każdy system grzewczy (nawet 2 farelki). Chcesz pc - zakup klimę - spoko da radę i zaoszczędzisz na COP-ie. 6k kWh/rok to nawet za prąd w C11 koszt nie powali. Komfort cieplny zapewnią Ci zarówno kable, jak i grzejniki infra-red, możesz pomieszać aby dopasować do potrzeb pomieszczeń. Jestem zwolennikiem dywersyfikacji nośników energii, kilkanaście lat temu u siebie trochę pomieszałem, mam gaz, prąd, kominek, kilmy, rocznie potrzebuję na całość ok 11-12k kWh, koszt nigdy nie przekroczył 3,5kzł/rok. pewnie teraz wybudowałbym dom oszczędniejszy, ale czy bardziej dopasowany?

Edytowane przez kbab

No wlasnie odnosnie kabli - to myslalem, ze niech sobie beda w wylewce. Jak to realnie policzyc ile to da oszczednosci? Rozumiem, ze jak jest wylewka i grzeje w tanszej taryfie---> cieplo sie akumuluje w wylewce. Jak przestaje grzac---> cieplo jest oddawane.

Odnosnie Twojego dlugiego posta - mysle bardzo podobnie. Interesuja mnie 2 rzeczy:

1 - pisales, ze "Jak radzi Kajzem poszedłbym w kable w wylewce a do salonu wziąłbym split z funkcją grzania umieszczony pod oknem, żeby nie wiało po głowie. " - mozesz cos o tym wiecej napisac? Co to takiego? Jaki koszt? itp?

2 - pisales, ze "I do cuw polecam pompę powietrzną ciepła można ją kupić już za 4-5 tys z zasobnikiem, Mam ją od lutego zeszłego roku i jak na razie z ok 3000 KWH na cuw zjadę ze zużyciem do 1100 kwh. " - co to takiego? rozwiniesz mysl+podasz jakies takie pompy przykladowe+cene za calosc z montazem?

Niestety, nie jestem 'zlota raczka' - moje wyksztalcenie jest zupelnie inne i raczej w domu nie bede nic robic - no moze poza malowaniem/tynkowaniem zalozmy. Reszte prac wole zlecic fachowcom i miec na to gwarancje, a przez ten czas - pracowac i zarabiac kase w swoim zawodzie.

Przykładowa PC cuw https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-7329016643 zamontuje ci hydraulik nie wymaga żadnych szczególnych uparwnień.

Split to potoczna nazwa jednostki wewnętrznej klimatyzatora. np takiego https://kaisai.pl/produkty-kaisai/fly/. Przeczytaj wątek z linku co ci wlkleiłem powyżej. skontaktuj się z oczszędnym grzesiem on montuje takie smart instalacje z wykorzystaniem klim i elektrycznych elementów grzejnych.

Dokładnie jak Ci napisałem - ogrzewanie takiego domu to nie problem, 6000kWh dostarczy Ci każdy system grzewczy (nawet 2 farelki). Chcesz pc - zakup klimę - spoko da radę i zaoszczędzisz na COP-ie. 6k kWh/rok to nawet za prąd w C11 koszt nie powali. Komfort cieplny zapewnią Ci zarówno kable, jak i grzejniki infra-red, możesz pomieszać aby dopasować do potrzeb pomieszczeń. Jestem zwolennikiem dywersyfikacji nośników energii, kilkanaście lat temu u siebie trochę pomieszałem, mam gaz, prąd, kominek, kilmy, rocznie potrzebuję na całość ok 11-12k kWh, koszt nigdy nie przekroczył 3,5kzł/rok. pewnie teraz wybudowałbym dom oszczędniejszy, ale czy bardziej dopasowany?

Bardzo duże zużycie jak na 130 m2

A po co wodna podłogówka? Co to ma na celu?

Konwektory do domu 2000 tyś +1000 zł za rozbudowę tablicy elektrycznej , klima do 2000 tys . Razem 5tys

A ta wodna podłogówka to za zero złotych ?????????????

Poczytaj wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku. Potem zadaj ponownie pytanie. Serio. Bez wycieczek. A tak wracając do tematu (bo i tak nie przeczytasz wcześniejszych postów) 500mb rurki pex lub pert x 2,50zł =1250zl

Rozdzielacz 500, grzałka w rurce z pompką obiegową, sterowaniem za 1000 i praca fachowca za skręcenie tego niech weźmie 500zl za popołudnie. Masz porownywalne koszty ale bez grzejników na ścianie.

1000zl za rozbudowę rozdzielnice el? Drogo płaciłeś

Poczytaj wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku. Potem zadaj ponownie pytanie. Serio. Bez wycieczek. A tak wracając do tematu (bo i tak nie przeczytasz wcześniejszych postów) 500mb rurki pex lub pert x 2,50zł =1250zl

Rozdzielacz 500, grzałka w rurce z pompką obiegową, sterowaniem za 1000 i praca fachowca za skręcenie tego niech weźmie 500zl za popołudnie. Masz porownywalne koszty ale bez grzejników na ścianie.

1000zl za rozbudowę rozdzielnice el? Drogo płaciłeś

Samo się tonie wykona . Autor wątku podkreślił że osobiście nie będzie niczego robił. Tak 500 zł i w jedno popołudnie to chyba na zadupiu niestety w centralnej Polsce za 500 zł nikt tego nie wykona . To są Twoje fantazje a folia pod rurki a grubsza izolacja, a rozdzielacze i inna armatura nawet drobna to wszystko jest za darmo no jasne . marna argumentacja. I ponawiam pytanie: Jaki jest sens wchodzenia w anarchiczne ogrzewanie wody prądem w celu ogrzewania powietrza??

Bardzo duże zużycie jak na 130 m2

To całość, ogrzewanie, cwu, gotowanie, inne, wcześniej więcej paliłem w kominku to przekraczałem 20kkWh/rok. Dokładne dane w starym temacie, tam wcześniej pisałem o opłacalności klimy w oparciu o koszt gazu, jak chcesz to poczytaj ten temat

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page13&highlight=w%C4%99giel%2C+pr%C4%85d%2C+olej+inne

To całość, ogrzewanie, cwu, gotowanie, inne, wcześniej więcej paliłem w kominku to przekraczałem 20kkWh/rok. Dokładne dane w starym temacie, tam wcześniej pisałem o opłacalności klimy w oparciu o koszt gazu, jak chcesz to poczytaj ten temat

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page13&highlight=w%C4%99giel%2C+pr%C4%85d%2C+olej+inne

No kurcze dom ja mam bardzo podobny ale nigdy 10 000 kwh/rok nie przekroczyłem. Teraz mam zamiar zmiescic się w 7 tys. Może masz duzo osób do CUW?

No kurcze dom ja mam bardzo podobny ale nigdy 10 000 kwh/rok nie przekroczyłem. Teraz mam zamiar zmiescic się w 7 tys. Może masz duzo osób do CUW?

3 osoby, mój już stary dom, może potrzebuje z rodziną większego komfortu cieplnego - nie opisałeś swojego domu w stopce, nie wiem do czego się odnieść.

Wrzuć jakieś podobne do moich tabelek faktur w w/w linku, aby było co porównać, przez 15 lat na pewno zebrałeś sporo faktur.

Za jakis czas jak przejdę na emeryturę nie mam teraz czasu natomiast przez 3,5 roku miałem podwójne faktury za prąd i oSD to dodatkowo sporo tego. Ilo letnimasz dom?

I teraz podstawowe pytanie - czym ogrzewac taki dom?

Mam 2 opcje (gazu na dzialce nie ma):

1 - pompa ciepla powietrzna

2 - ogrzewanie elektryczne - kable

Pompy ciepla:

1 oferta: firma z Krakowa, pompa ciepla Samsung AE090JXYDGH/EU EHS Mono, Standard, Pompa ciepła Capacity 9 kW, 3 PH, 17380 agregat zewnetrzny + 3109 - modul sterujacy mono = 20500 (zaokraglajac) + 8* VAT = 22128 zl

Do tego trzeba doliczyc cala instalacje i robocizne - wie ktos jaki to jest koszt mniej wiecej?

Czyli za pompe + robocizne - ile trzeba bedzie zaplacic?

2 oferta: Pompa ciepła NIBE SPLIT AMS10 8 kW + zbiornik CWU 180 l. 24 840 zł + robocizna - ile? wie ktos?

3 oferta: OFERTA NIBE-BIAWAR

1 AMS 10-8 064033, 9 000,00 jednostka zewnętrzna zasilana powietrzem zewnętrznym o modulowanej mocy 3-8 kW

2 SMO 20 067224, 2 000,00 moduł do sterowania pracą systemu z powietrzną pompą ciepła

3 HK 200 S 25820, 12 000,00 centrala wewnętrzna z zintegrowanym zbiornikiem c.w.u. 180l

4 NIBE UKV 100 088207, 850,00 zbiornik buforowy 100l ocieplony

Razem: 23850 netto + 8*vat = 25758 zl lacznie + do tego robocizna - ile? ktos wie mniej wiecej?

Plus do tego: LISTA AKCESORIÓW DEDYKOWANYCH DO WSPÓŁPRACY Z NIBE SPLIT : razem prawie 17k

Tutaj lista tego co podeslal:

[ATTACH=CONFIG]425192[/ATTACH]

Czyli pompa+zbiornik+ta cala lista = 42k za calosc. Do tego robocizna - ile? To pewnie z 50k za pompe, tak?

Oferty ogrzewania podlogowego:

1 oferta:

ogrzewania podłogowe DEVI/Danfoss na bazie 7 kabli grzejnych DEVIflex ( 20 lat gwarancji) wraz z systemem sterowania DEVIlink Wi-Fi : https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/devilink-inteligentny-sterownik-systemow-ogrzewania-podlogowego-z-wi-fi-n-12.html

w cenie brutto 12300 zł/kpl. wraz z dostawą i montażem.

Projekt zakłada ogrzewanie wszystkich pomieszczeń poza spiżarnią,z indywidualnym sterowaniem. Pomieszczenie gosp., wiatrołap oraz hol połączyłem w jeden układ.

Tańszą opcją podgrzewacza wody może być PSH :

https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/stiebel-eltron-psh-120-universal-el-120-litrow-p-1424.html

Czyli wychodzi zalozmy 14k za calosc.

2 oferta: firma ECO Partner - maja panele grzewcze.

Stoję przed taką samą zagwozdką a planuję dom o dość podobnym zapotrzebowaniu. Więc chętnie poczytam...

Tzn. byłem już zdecydowany na PC (te Samsungi EHS to taki mój cichy faworyt), tym bardziej, że instalatorów mam niejako pod ręką. Właśnie sobie uświadomiłem, że idealne miejsce na jednostkę zewnętrzną (tuż za ścianą pom. techn.) jest dość ryzykowne: zbyt blisko sąsiada a sam ostatnio posłuchałem jak pracuje jedn. zewn. - nie jest głośna, ale jednak szumi i nie chciałbym musieć tego przenosić pod np. taras. U mnie zmiana lokalizacji to dłuższe przewody chłodnicze pod domem, więc drożej, bo konieczna lepsza specjalistyczna izolacja (chłodnicza do tanich nie należy) i więcej czynnika chłodniczego.

Ogrzewanie kablami odrzuciłem już przeszło rok temu, bo mniej uniwersalne (jak PC nagle padnie to pod wodną podłogówkę podepnę na szybko najzwyklejszy kociołek elektryczny i też jakoś pójdzie), bo kable po iluś latach mogą się wypalać czy stracić właściwości (rurki PP też niby nie są wieczne, ale jakoś wydają mi się solidniejsze) i sprawa ewentualnego pola elektromagnetycznego (niektórych rodzajów kabli grzejnych sam producent nie zaleca do stosowania w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi). Ale teraz tak zacząłem się zastanawiać czy by jednak nie przemyśleć jeszcze raz kabelków.

Odpowiadając jak widzę te oferty:

1. Samsung - fajne pompki, ale oferta chyba nie obejmuje zasobnika CWU (pozostałe to mają). Czy na pewno potrzeba 9KW? Na podforum o PC gdzieś jest o tym, że nie warto przewymiarowywać, bo więcej z tego komplikacji niż pożytku - większa moc przydawała się do akumulacji ciepła, co nie do końca się sprawdziło w praktyce.

2. NIBE ceni się jak za zboże, a ta pompa to nie żaden cud, ot taki średniak. A czemu tam jest to takie drogie? Słówko "dedykowanego" jest myślę kluczowe (dobrze widzę, że jest tam też rekuperator? no jakby nie było jako akcesorium można sobie dodać). I czy bufor 100l jest niezbędnie konieczny czy wrzucone w wycenę bo tak mają w szablonie? Też na podforum PC było, że przy niedużych, prostych instalacjach bufor i dodatkowe pompki obiegowe to niepotrzebna komplikacja układu i obniżenie sprawności samej PC.

Generalnie do tych ofert musisz dorzucić koszt wykonania wodnej podłogówki, rozdzielaczy, itd. To będzie wtedy bardziej kompletne porównanie do instalacji na kablach. Do kabli doliczyć podgrzewacz cwu (przy PC wystarczy tańszy zasobnik cwu).

Do PC może być dofinansowanie z "czystego powietrza". Do kabli chyba nie?

ECO Partner - to panele grzewcze, inna zasada działania. PC i kable łatwiej porównać, bo grzeją w warstwie wylewki. Nie wyobrażam sobie bardziej komfortowego grzania niż płaszczyznowe poprzez podłogę. A skoro miałyby grzać te panele, to można dać mniej wylewki, bo i tak akumulacja nie będzie tak efektywna jak w podłogówce - to też jakaś oszczędność w inwestycji.

Przykładowa PC cuw https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-7329016643 zamontuje ci hydraulik nie wymaga żadnych szczególnych uparwnień.

Czy ta PC aby nie wyzyskuje ciepła z powietrza, które jest w pomieszczeniu? Latem faktycznie oszczędność, bo gorącego powietrza za darmo jest w nadmiarze, ale zimą i tak to powietrze trzeba jakoś ogrzać (czyt dodatkowo zapłacić).

Czy ta PC aby nie wyzyskuje ciepła z powietrza, które jest w pomieszczeniu? Latem faktycznie oszczędność, bo gorącego powietrza za darmo jest w nadmiarze, ale zimą i tak to powietrze trzeba jakoś ogrzać (czyt dodatkowo zapłacić).

Nie bo powietrze pobiera albo z zewnątrz, albo jak w moim przypadku z nieogrzewanego garażu. A w czym jest problem ? Moja pracuje w temperaturze wlotowego powietrza od -7 do +35 średni COP 3.6 Nie płace w PR za ciepło z powietrza na zewnątrz w garażu nieogrzewanym też jest powietrze gratis z zewnątrz. Takie myślenie to spektakularny przykład jak z prostego faktu zrobić gówniany problem.:(

Samo się tonie wykona . Autor wątku podkreślił że osobiście nie będzie niczego robił. Tak 500 zł i w jedno popołudnie to chyba na zadupiu niestety w centralnej Polsce za 500 zł nikt tego nie wykona . To są Twoje fantazje a folia pod rurki a grubsza izolacja, a rozdzielacze i inna armatura nawet drobna to wszystko jest za darmo no jasne . marna argumentacja. I ponawiam pytanie: Jaki jest sens wchodzenia w anarchiczne ogrzewanie wody prądem w celu ogrzewania powietrza??

Ja nie mówię o centralnej Polsce. Mówię o swoim przykładzie. Podawalem koszt materiału od samego początku. Robocizny w nawiasach, dlatego że są rozbieżności. I już w pierwszym poście odniosłem się do mojego przykładu i moich wyliczeń. Jesli chcesz grzejniki - okej. W przypadku autora wątku i tak on podejmie decyzję. Dobrze, że są różne zdania i merytoryczna dyskusja. Dzięki temu podejmie świadomą decyzję. 3maj się ciepło w centralnej Polsce bo teraz mrozy.