gawel 22.01.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Ja nie mówię o centralnej Polsce. Mówię o swoim przykładzie. Podawalem koszt materiału od samego początku. Robocizny w nawiasach, dlatego że są rozbieżności. I już w pierwszym poście odniosłem się do mojego przykładu i moich wyliczeń. Jesli chcesz grzejniki - okej. W przypadku autora wątku i tak on podejmie decyzję. Dobrze, że są różne zdania i merytoryczna dyskusja. Dzięki temu podejmie świadomą decyzję. 3maj się ciepło w centralnej Polsce bo teraz mrozy. Masz rację nie ma idealnej dla wszystkich instalacji ale w podłogówce to mnie też nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2019 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Jak ktoś dodał jakiegoś syfu do instalacji, to tak wygląda.U mnie po 4 latach od napełnienia woda idealnie przejrzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2019 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Jak ktoś dodał jakiegoś syfu do instalacji, to tak wygląda. U mnie po 4 latach od napełnienia woda idealnie przejrzysta. Dokładnie nawet w instalacji z rur stalowych i grzejnikach aluminiowych po 23 latach woda jest czysta, nie wiem co z tą podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Dokładnie nawet w instalacji z rur stalowych i grzejnikach aluminiowych po 23 latach woda jest czysta, nie wiem co z tą podłogówką Pacholęciem będąc bawiłem się w wodne chłodzenie kompa - ale z grubej rury. Znaczy z pompą do CO. I syf się robił szybko. Dlatego do cyrkulacji CWU muszą być pompy mosiężne - sama pompa obiegowa do CO wpuszcza mniej więcej taki syf, jak na tym filmie. Rdzewieje zwyczajnie. Nawet dodawanie inhibiotorów korozji (CoPal w moim przypadku, bo miałem w kompie bloki miedziane, aluminiowe i pompę żeliwną) niewiele pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2019 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Dokładnie nawet w instalacji z rur stalowych i grzejnikach aluminiowych po 23 latach woda jest czysta, nie wiem co z tą podłogówką Ta woda nie jest wynikiem tego, że to "podłogówka" Tak jak mówię, zależy kto co dodał. U szwagra fachmani dodali to instalacji jakiś "glikol" niewiadomego pochodzenia, zaczeło być to co rok bardziej rdzawe, aż wszystkie przepływomierze po czterech sezonach zrobiły się nieprzeźroczyste, a woda ma kolor mocnej herbaty. U mnie woda bez żadnych dodatków, zwykła kranówa podmieszana z demineralizowaną i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.01.2019 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Panowie ja napisałem że to jedna z obaw natomiast są i inne mankamenty albo zapowietrzanie, albo również zbyt słąbe grzanie , no i bardzo duża bezładność. W kablach to zaleta w wodnych układach to wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ty użytkujesz podlogowke, czy tylko o niej czytasz ?Jakie zapowietrzanie ? Jakie "zbyt słabe grzanie" ???No przeciez to jest zwykly grzejnik, zeby grzał na wymaganym poziomie musi mieć odpowiednią moc. Bezwładnośc, kiedy ktoś grzeje pradem, jest taką sama saletą w przypadku kabli, jak i wodnej podłogowki. Zadnych różnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 23.01.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3293 W Przy firmach które proponują pompę 9kW dla twojego obciążenia cieplnego w domu o lekkiej konstrukcji, postawiłbym znak zapytania. Do takiego domku pompa 5kW split będzie jeszcze z naddatkiem. Splity 5kW mają przy temperaturze zasilania 35stopni około 4kW mocy przy minus 20st. Ty potrzebujesz 3,3kW. Pozdrawiam:) Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.01.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 u mnie w rotametrach też czysta woda od prawie 5 lat. ja bym jednak poszedł w Twoim przypadku w wodną podłogówkę i kocioł elektryczny. to co tu koledzy proponują mija się z celem i zamyka drogę do komfortowego i taniego ogrzewania w przyszłości. kable + klima + PC do CWU wyjdą drożej niż kocioł elektryczny + wodna podłogówka + bojler i nie będzie otwartej drogi do normalnej PC. ogrzewanie klimą nie należy do komfortowych. napiszą zaraz, że można potem obniżyć koszt prądu przez PV, ale w naszym kraju nie jestem tego pewien - bilansowanie ma być przez 15 lat, a co potem? a co jeśli wcześniej nawet tę możliwość usuną? jednym słowem - albo kocioł elektryczny czy grzałka, albo PC. zbyt duża PC poza ceną ma jeszcze jedną wadę - jeśli nie jest na czynniku R32 wymaga corocznych przeglądów i kontroli ubytku czynnika (takie wymagania stawia prawo) - przy mniejszej nie ma tego dodatkowego kosztu. Twój dom ogrzejesz bez problemu małą PC albo prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.01.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 u mnie w rotametrach też czysta woda od prawie 5 lat. ja bym jednak poszedł w Twoim przypadku w wodną podłogówkę i kocioł elektryczny. to co tu koledzy proponują mija się z celem i zamyka drogę do komfortowego i taniego ogrzewania w przyszłości. kable + klima + PC do CWU wyjdą drożej niż kocioł elektryczny + wodna podłogówka + bojler i nie będzie otwartej drogi do normalnej PC. ogrzewanie klimą nie należy do komfortowych. napiszą zaraz, że można potem obniżyć koszt prądu przez PV, ale w naszym kraju nie jestem tego pewien - bilansowanie ma być przez 15 lat, a co potem? a co jeśli wcześniej nawet tę możliwość usuną? jednym słowem - albo kocioł elektryczny czy grzałka, albo PC. zbyt duża PC poza ceną ma jeszcze jedną wadę - jeśli nie jest na czynniku R32 wymaga corocznych przeglądów i kontroli ubytku czynnika (takie wymagania stawia prawo) - przy mniejszej nie ma tego dodatkowego kosztu. Twój dom ogrzejesz bez problemu małą PC albo prądem. Dwie strony wcześniej w tym wątku właśnie o tym pisałem; Możesz jeszcze grzać prądem (grzałką) w COP1 z wodną podłogówką, a będziesz miał wolne środki, to dołożysz PC. Jeśli teraz zrobisz kable, w zasadzie nie będziesz miał już odwrotu od tego, prąd będzie drożeć. A tą moc PC ta zbyt wysoką rozpatrujesz, wystarczy słabsza i tańsza. Wodna podłogówka z grzałką, nie będzie droższa niż kable w wylewce, a nie zamyka w przyszłości instalacji PC. Jeśli w przyszłości jest ewentualna możliwość zakupu PC, to niedorzecznością byłoby zamykanie sobie drogi do grzania z COP 3. Kable w wylewce są bardzo dobre do czasowo użytkowanych budynków, gdy bierzemy pod uwagę całkowite zaprzestanie grzania nawet na kilka dni. Albo w domach zbliżonych do pasywnych, gdzie kosztami grzania nikt sobie głowy nie zaprząta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 23.01.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dwie strony wcześniej w tym wątku właśnie o tym pisałem; Pisałem o tym kilka postów przed tobą... Ale w pełni się z tobą zgadzam. Przy takim małym zapotrzebowaniu to wodna podłogówka i albo kospel albo grzałka w rurce jak ma ogarniętego hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Wodna podłogówka z grzałką, nie będzie droższa niż kable w wylewce Będzie. Ostatnio podawane wyceny na FM to 90-130zł/m2 wodnej podłogówki (materiał i robocizna wraz z rozdzielaczami). Kable to o 2/3 albo i połowa tego. Co więcej - można tym już grzać podłączając nawet do gniazdka. I po co wydawać kasę na grzanie z COP=3 jak te pieniądze lepiej przeznaczyć na grzanie z COP zmierzającym do nieskończoności w postaci PV? Co więcej - nawet, jak się zmienią przepisy, to kable bez problemu można będzie zasilić prądem z paneli. PC ani nawet pompa obiegowa do wodnej podłogówki tego nie udźwignie, jak moc czy napięcie będą za małe. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Szczególnie zimą zasilisz z PV. W grudniu ludzie jakieś 40-100 kWh naprodukowali. Styczeń będzie podobny zapewne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 23.01.2019 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Przykładowa PC cuw https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-7329016643 zamontuje ci hydraulik nie wymaga żadnych szczególnych uparwnień. Split to potoczna nazwa jednostki wewnętrznej klimatyzatora. np takiego https://kaisai.pl/produkty-kaisai/fly/. Przeczytaj wątek z linku co ci wlkleiłem powyżej. skontaktuj się z oczszędnym grzesiem on montuje takie smart instalacje z wykorzystaniem klim i elektrycznych elementów grzejnych. Ta PC do cuw - wydaje sie fajna opcja. Tak liczylem na szybko, to zwraca sie po okolo 4 latach uzytkowania - to juz okres w miare ok. Nie wiem czy chce miec klime - bede miec rekuperacje, to to na pewno. A klima - nie wiem wlasnie. Dom na wsi, wiec nie bedzie goraco jak w zabetonowanym miescie. @ maaszak - jestem zielony w temacie ogrzewania domu - dlatego ten temat. Nie wiem, czy PC 9KW jest odpowiednia do mojego domu i potrzeb - takie oferty dostalem od firm - myslalem, ze firmy wiedza co robia i oferuja (dostali OZC + projekt). "Generalnie do tych ofert musisz dorzucić koszt wykonania wodnej podłogówki, rozdzielaczy, itd. " - no wlasnie - ile moze kosztowac calosc? Czy ma ktos z Was taka wiedze, aby policzyc koszt tego+do tego dodac koszt PC i zsumowac? "Do PC może być dofinansowanie z "czystego powietrza". Do kabli chyba nie?" - max kwota kosztow kwalifikowanych to 53k, z tego 30% dostane zwrotu (bo pracuje i zarabiam, nie jestem patolem:P). @gawel - no wlasnie, a ta pompe do cwu - to gdzie zamontowac trzeba? Mozna ja wrzucic na poddasze (nieuzytkowe bedzie)? Czy ma sobie gdzies w domu stac? Mam pomieszczenie gospodarcze, ale to male jest - jakies 2.5m2 mniej wiecej. @ Tulisko A jaka jest roznica w cenie pompy 9kw a 3.3kw? @ imrahil - "ja bym jednak poszedł w Twoim przypadku w wodną podłogówkę i kocioł elektryczny" - mozesz podac koszt takiego rozwiazania? =============================== Niezle, niezle - mam coraz wiekszy metlik w glowie:> Ale mam nadzieje, ze z Wami - jakos doprowadze sprawe do konca. Dziekuje za wpisy i czekam na dalsza dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.01.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Szczególnie zimą zasilisz z PV. W grudniu ludzie jakieś 40-100 kWh naprodukowali. Styczeń będzie podobny zapewne... Jak na razie przy tej sprawności PV i panującym klimacie, to PV znakomicie może zasilać letnią klimatyzację, do kabli zimą to prawie nic przy tej pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Szczególnie zimą zasilisz z PV. W grudniu ludzie jakieś 40-100 kWh naprodukowali. Styczeń będzie podobny zapewne... Grudzień to tylko kilka dni zimy. I chcesz na podstawie jednego miesiąca udowodnić, że wydanie X złotych na PV jest mniej opłacalne, niż na PC? Bo przez dwa - trzy miesiące trzeba będzie dokupić prądu? A w pozostałych całość ciepła może pochodzić ze słońca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2019 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ta PC do cuw - wydaje sie fajna opcja. Tak liczylem na szybko, to zwraca sie po okolo 4 latach uzytkowania Jak to liczysz? Zakładając, że ogrzejesz tą pompą średnio z COP 2 jak doprowadzisz jej powietrze z zewnątrz i masz dzienne zużycie 100l, to rocznie zużyje 1000kWh prądu. Czyli 1000kWh zaoszczędzisz względem zwykłego bojlera. 1000kWh to jakieś 350zł w taniej strefie. Pompa od dobrego bojlera jest droższa o ponad 3500zł. Więc zwraca się 10 lat. O ile w tym czasie nie wydasz ani grosza na naprawy, konserwację, przeglądy gwarancyjne, anody itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszcz 23.01.2019 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Jak to liczysz? Zakładając, że ogrzejesz tą pompą średnio z COP 2 jak doprowadzisz jej powietrze z zewnątrz i masz dzienne zużycie 100l, to rocznie zużyje 1000kWh prądu. Czyli 1000kWh zaoszczędzisz względem zwykłego bojlera. 1000kWh to jakieś 350zł w taniej strefie. Pompa od dobrego bojlera jest droższa o ponad 3500zł. Więc zwraca się 10 lat. O ile w tym czasie nie wydasz ani grosza na naprawy, konserwację, przeglądy gwarancyjne, anody itd. Machnalem sie, bo w pracy jestem i tego posta pisalem z 2h lacznie:P Wydawalo mi sie, ze na stronie bylo COP 4? Czyli pompa do cwu to 4.5k bojler zwykly - 1.5k - roznica 3k pompa zezre 1k kwh, czyli w tanszej taryfie wychodzi 250 zl (w Tauronie g12w to 0.25gr) bojler zezre 2k kwh, czyli w tanszej taryfie wychodzi 500 zl roznica na rok = 250 zl czyli 3000/250= 12 lat a wiadomo, ze przez 12 lat to sie raczej cos w tym cudzie spierdzieli:P Czyli najlepiej jednak wychodza same kable i ogrzewanie zwyklym bojlerem:P noo przy zalozeniu, ze prad nie pojdzie ostro w gore, bo wiadomo, ze jak prad podrozeje, to czas zwrotu bedzie mniejszy i dla PC i dla pc cwu, prawda? Chociaz pradem malo kto grzeje w nocy, wiec taryfa nocna raczej nie pojdzie ostro w gore. Masakra, jestem coraz glupszy z kazdym postem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 23.01.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Będzie. Ostatnio podawane wyceny na FM to 90-130zł/m2 wodnej podłogówki (materiał i robocizna wraz z rozdzielaczami). Kable to o 2/3 albo i połowa tego. Co więcej - można tym już grzać podłączając nawet do gniazdka. I po co wydawać kasę na grzanie z COP=3 jak te pieniądze lepiej przeznaczyć na grzanie z COP zmierzającym do nieskończoności w postaci PV? Co więcej - nawet, jak się zmienią przepisy, to kable bez problemu można będzie zasilić prądem z paneli. PC ani nawet pompa obiegowa do wodnej podłogówki tego nie udźwignie, jak moc czy napięcie będą za małe. Kaizen jak ty to ładnie wszystko liczysz. Kable to cena samych kabli i sterowników? Wodna podłogówka za mkw to suma rurek, rozdzielacza, betonu, styropianu i robocizny. Do ceny kabli nie liczysz styropianu, betonu i robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Do PC może być dofinansowanie z "czystego powietrza". Do kabli chyba nie? Do kabli i bojlera elektrycznego też możesz dostać dopłatę z Czystego Powietrza. Do PV nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts