Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa pytania w temacie zwisających gałęzi

Recommended Posts

Witam

Moje drzewko(wierzba mandżurska) dosyć hojnie się rozrosło i dwie gałęzie pod swoim ciężarem zaczynają zbliżać się ku ziemi. Na razie problemu dużego nie ma, bo jedynie trochę utrudnione jest koszenie trawy, ale boję się, że "za niedługo" mogą się odłamać. W związku z tym mam pytanie jak te gałęzie wzmocnić /usztywnić? Jeżeli rozwiązaniem miałoby być podparcie ich to jak to poprawnie zrobić. Już nie pamiętam czy w ubiegłym roku czy dwa lata temu, żeby te gałązki doraźnie zabezpieczyć, grubszą linką(ok.5 mm średnicy) podwiązałem je do grubszych konarów. No i zrobiłem drzewku KuKu :( Bo o ile na tych zwisających, gałęziach pętelki zrobiłem lużne i tu jest w miarę dobrze, to drugi koniec linki mocniej zacisnąłem na konarze i teraz wygląda to tak : DSCN1659.jpg DSCN1660.jpg :cry: :cry: :cry: :cry:

Proszę o radę co z tym fantem zrobić. Czy usunąć ten sznur czy go zostawić i jak to miejsce później zabezpieczyć?

Podobny trochę problem miałem na początku, po wprowadzeniu się do obecnego domu, gdyż porzedni włąściciele "okablowali" niektóre drzewa. Większość pamiątek udało mi się usunąć, tak jak tu: DSCN1662.jpg, a tylko na sośnie musiałem zostawić, bo kabel jest praktycznie

cały zarośnięty DSCN1661.jpg. Wyczytałem gdzieś wtedy, że czasami lepiej zostawić drzewo w spokoju, bo po wyciągnięciu obcego ciała prędzej wdadzą się jakieś choroby.

Pozdro. :)

Zdecydowanie nie podpiera się tak drzew. Stosuje się specjalne poszerzane nakładkii luzuje wraz ze wzrostem grubości pnia.

A rosnące zbyt nisko, nieprawidłowo konary po prostu się wycina.

Dziękuję Ci za błyskawiczną, jak zwykle, odpowiedź. Tylko powiedz gdzie to można kupić i jak to się konkretnie nazywa? Bo po wpisaniu hasła "poszerzane nakładki" wygooglowują się jedynie części samochodowe :bash:

Elfir a masz pomysł co zrobić z tym sznurem wrośniętym w gałąź?

spróbuj wyciągnąć.

Tak się naciąga drzewa:

stabilizacja-drzewa-7.jpg

Sznurek, poszerzenie na pniu (np. ucięty kawałek węża ogrodowego) i włóknina zapobiegająca obcieraniu się kory podczas wiatrów.

lub szerokie pasy:

http://drzewa-tree.pl/foto/prost_d_3.jpg

http://drzewa-tree.pl/index2-1.html

Sznurek, poszerzenie na pniu (np. ucięty kawałek węża ogrodowego) i włóknina zapobiegająca obcieraniu się kory podczas wiatrów.

lub szerokie pasy:

http://drzewa-tree.pl/index2-1.html

Dzięki za podpowiedź :)

Myślałem też żeby sznurek nie wżynał się w gałąź, wykorzystać np. połówkę rynny pcv odizolowaną od drewna otuliną piankową do rur ale chyba taka pianka nie jest "oddychająca" i jaki grzyb by się mógł w drewno wdać?

A jeszcze wrócę do problemu tego wrośniętego sznurka w gałąź. Po wyciągnięciu sznurka, ranę należałoby czymś zabezpieczyć. Teraz przy ujemnych temperaturach powietrza takie specyfiki typu maść ogrodnicza, to raczej odpadają. A jakby tak delikanie posmarowć pokostem lnianym?? Niby to produkt naturalny, więc może bardzo nie zaszkodzi....