Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł 20 czy 24kw

kurek99

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar zagospodarować piętro domu bo obecnie stoi w "stanie deweloperskim". Dom stare budownictwo z lat 60, prostokątny 12mx9m, 2,5m wysokości w pokojach, 3 ściany ocieplone styropianem grafitowym 12cm, 1 ściana szczytowa ocieplona styropianem 5cm białym, piwnica nieogrzewana (obecnie stoi tam stary piec z nadmuchem i sterownikiem który ogrzewa tylko parter), dach prosty ocieplony styropapą 12cm i pod podwieszanym dachem będzie wełna, bojler 200L. Nowy piec będzie przeniesiony do budynka gospodarczego który znajduje się 15-20m od dom.

wg kalkulatora "ciepło właściwe" wyszło mi:

zapotrzebowanie na moc: 67W/m2

maksymalna potrzebna moc grzewcza: 12,8kw

przeciętna moc grzewcza: 6,6kw

całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie: 28 018kWh = 101GJ

rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energię: 146kWh/m2

Instalator powiedział żeby szukać piec 24kw i to samo powiedzieli mi w sklepie.

wg mnie by wystarczył kociołek Defro Sigma 20kw. Czy posłuchać się instalatora i sprzedawcy i brać Defro Sigma 24kw

Jak myślicie?

192m² pokazuje stronka ... Ty chcesz na to 20 -24 kW :confused:

Grzeję 160m² peleciakiem 15kW zużywając 3,5 t peletu to razem z CWU na rok

Kolega eliks grzeje 150m² peleciakiem 12kW i zużywa podobnie.

W obu przypadkach kotły sporą część czasu (doby ) stoją odłogiem .

Daj spokój z tym 20kW , dziś gdzieś tu na FM czytałem , że ktoś ma problemy z takim przewymiarowaniem kotła i leje mu się smoła po kominie . Kotły mają w obecnych czasach lepszą sprawność i nie trzeba przeliczać jak za komuny do nie ogaconej chałupy.

Skoro masz piwnicę pod domem to po kiego grzyba chcesz kotłownię 20m dalej robić ?

Skoro masz piwnicę pod domem to po kiego grzyba chcesz kotłownię 20m dalej robić ?

Jest to stare budownictwo i wejście do kotłowni jest wąskie i niskie że trzeba schylać głowę i żaden piec tam nie wejdzie przez korytarz i jeszcze po schodach. Obecny 5 letni piec to samoróbka przez spawacza/hydrualika i był składany na miejscu w kotłowni.

Edytowane przez kurek99

Ja mam dom z 1936 roku z styro 12 cm grafitowym w środku 13,5x9 metrów czyli ciut wiecej niż ty a dodatkowo na poddaszu ogrzewam 40m2 wiec już jest 160m2 grzane i grzeję to kotłem Zębiec 10kw który teraz w mrozy pokazuje moc w granicach 6kw a przeważnie 4kw zasila również bojler 140 litrowy , może coś ci to da do myslenia , tego hydraulika goń w diabły bo przez takiego cymbała wymieniałem nispełna 3 letni 20 kilowatowy górniak na podajnikowca , w tym 20 ledwo co sie paliło .

Jest to stare budownictwo i wejście do kotłowni jest wąskie i niskie że trzeba schylać głowę i żaden piec tam nie wejdzie przez korytarz i jeszcze po schodach. Obecny 5 letni piec to samoróbka przez spawacza/hydrualika i był składany na miejscu w kotłowni.

również mieszkam w starym domu około 1959 rok bo nie mam na niego żadnych papierów :D , piwnica poniżej gruntu . Sama piwnica ma 190cm wysokości , by wstawić bufor 500L musiałem ozłocić go ze styropianu i uciąć nóżki równo z dnem ( górą kolanka mają 3mm luzu od stropu). Kocioł z zasobnikiem wstawiałem w częściach , zdjąłem też z niego ocieplenie fabryczne. Drzwi maja 70cm.

#cuuube u mnie niestety nie wejdzie piec przez korytarz i klatkę schodową. Zresztą na dole mieszkają teściowe a my będziemy mieli piętro z osobnym wejściem. Tak więc są też inne powody ;p

Wracajac do tematu to piec raczej 16 a maks to już 20?

Jakie są różnice między Sigma vs Sigma E? Sigma Komfort Lux? który wybrać?

Edytowane przez kurek99