Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie/PompaCiepla/Technologia budowy domu

Recommended Posts

Witajcie, w najblizszym czasie chcialbym zaczac budowe domu, dom o wielkosci ok 90 do 100m2 powierzchni zabudowy oczywiscie z poddaszem uzytkowym, ponieważ temat budowy domu jest mi obcy(nie znam sie na technologi budowy domu, cala wiedze jaka posiadam o budowie domu posiadam z forum, youtube, itp..), potrzebuje kilku objasnień i pomocy od was :)

1. Budujac dom energooszczędny jaką grubość izolacji termicznej byście zastosowali i jaka izolacje (syropian/grafitowy/XPS) oczywiscie pomijając to co jest w projekcie, czy jest sens np. dorzucenia wieksza grubosc syropianu niz jest zapotrzebowanie w projekcie? (Projekt jeszcze nie wybrany) to samo tyczy sie ocieplenia funamentow poddasza i podlogi pod ogrzewanie podlogowe.

2.Czy przy wielkosci domu ktory wymienilem wyzej, przy dobrym ociepleniu i dobrej technologi budowy jest szansa zeby jedynym zródlem ciepla byla pompa ciepła co/cwu dodam ze mieszkam w pierwszej strefie klimatycznej (najlagodniejsza zima). Byla by to pompa prawdopodobnie Vibe z względu na bliskosc do nich.

(Wasze przemyslenia i opinie) a moze wedlug was warto doplacic do pompy ciepla gruntowej?

3.Jaka jest wasza opinia na temat wentylacji mechanicznej z rekuperatorem? Czytalem dosc sporo, niestety koszt zakladany ok 20tys zl, oczywiscie jedni twierdza ze oszczednosc jest na poziomie 4% rocznie drudzy ze nawet 50% :) Czy jest ktos wstanie sie sensownie wypowiedziec na ten temat?

4.Z jakiego materiału budowali byście dom w tej chwili, zeby nie był najdroższy ale zeby tez był sensowny do budowy domu energooszczednego.

Zakladam ze dom bedzie posiadać wentylacje mechaniczna z rekuperacją, ogrzewanie podłogowe, ogrzewanie pompą powietrza (co/c.w.u). Chcialbym dostac dotancje na pompe powietrza i na wentylacje z rekuperacja, z programu czyste powietrze wiec musze spełnic norme ciepła NF40

Jak bardzo musze ocieplic ten dom i jakim materiałem zeby załapać sie na norme NF40?

Pozdrawiam.

Sam jestem początkujący i cały czas czytam, ale z tego co już się tu dowiedziałem:

Ad.1 - wszystko rozbija się o kasę. Powyżej pewnej grubości styropianu korzyści są minimalne, a koszty samego styropianu ogromne i tak np ja planując płytę fundamentową raczej będę rezygnował z pierwotnej grubości XPS 20cm pod płytą i skończy się na 10cm. Na posadzkę pewnie dam za to 10cm, ale to będzie już dużo mniejszy koszt bo nie będzie to szalenie drogi XPS.

Ad. 2 - mój dom ma mieć 305m2 i zamierzam go ogrzać właśnie tylko pompa :yes: chyba zdecyduję się na powietrzną.

Ad.3 - większość jest zdania że to podstawa, szczególnie przy domu energooszczędnym.

Ad.4 - wszystko jest teraz drogie, a materiał ścian praktycznie nie ma znaczenia dla energooszczędności - liczy się tylko grubość i szczelność docieplenia. Oczywiście są też inne cechy różnych materiałów o których musisz poczytać.

Ad.5 - czekają Cię grube miesiące czytania na temat WSZYSTKIEGO co związane jest z budową. Ja tu wiszę już 2 miesiące dzień w dzień i mam wrażenie że dalej prawie nic nie wiem :D

Ad3. owszem WM z rekuperacją trochę kosztuje, ale zbudowanie kominów też nie jest za darmo. Stopa fundamentowa, komin systemowy, wykończenie ponad dachem, obróbki dachu, robocizna - myślę że 20 kPLN tez się nazbiera, tym bardziej że kominów do grawitacyjnej potrzeba kilka. Szukaj projektu bez kominów albo w adaptacji wywal wszystkie.

Witajcie, w najblizszym czasie chcialbym zaczac budowe domu, dom o wielkosci ok 90 do 100m2 powierzchni zabudowy oczywiscie z poddaszem uzytkowym, .

Nie piszesz ile kondygnacji między parterem a poddaszem, ale biorąc pod uwagę parter i poddasze masz dom 180m2 podłóg to nie jest mały dom z nicka.

Witajcie, w najblizszym czasie chcialbym zaczac budowe domu, dom o wielkosci ok 90 do 100m2 powierzchni zabudowy oczywiscie z poddaszem uzytkowym, ponieważ temat budowy domu jest mi obcy(nie znam sie na technologi budowy domu, cala wiedze jaka posiadam o budowie domu posiadam z forum, youtube, itp..), potrzebuje kilku objasnień i pomocy od was :)

Mam podobną sytuację, planuję w tym roku wystartować z budową parterówki 100 m2. Powiem to co wynika z mojej analizy tematu z punktu widzenia laika:

1. Ocieplenie ścian elewacji dałbym 20cm. Czy grafit czy biały, zależy od budżetu (ale różnica w cenie nie jest jakaś drastyczna). Jeśli działka mała i trzeba budować na wcisk, można trochę zjechać z grubością do 18cm, min. 15 cm, ale w tym wypadku trzymałbym się grafitu. Więćej niż 20cm nie ma uzasadnienia ekonomicznego, chyba że celujesz w pasywniaka i tak wynika z profesjonalnego OZC.

Ocieplenie fundamentu zależy czy płyta czy tradycyjna ława. Przy ławach ocieplenie ściany fundamentowej 10cm XPS jest godną izolacją. Można 8cm albo zastosować zamiast XPS tańszy styropian hydro, ale to zależy od warunków gruntowych, ostatecznie powinien wypowiedzieć się architekt.

Ocieplenie dachu najlepsze jest metodą nakrokwiową i tu jedynym godnym materiałem są płyty PIR. Jest prostsze, szczelniejsze, zapewnia ciągłość izolacji. Materiał droższy, ale nie ma zabawy z membranami i biegania z taśmami klejącymi, by uszczelnić paroizolację przy każdej krokwi, pylenia wełny i takim różnym atrakcjom towarzyszącym tradycyjnemu ocieplaniu międzykrokwiowemu. Co do grubości PIR nie powiem, bo interesowałem się tym ponad rok temu i już nie pamiętam - ostatecznie nie ocieplam dachu, bo wystarczy mi strych, na PIR nie mam budżetu a wełnę odrzucam.

2. Pompa ciepła sama opędza większe domy i to na tradycyjnych grzejnikach, więc o to nie ma co się martwić. Gruntowa będzie trochę wydajniejsza, powietrzna tańsza w instalacji. Nie wypowiem się o gruntowej, bo na mojej działce nie ma warunków terenowych, więc nie zgłębiałem tematu. Dopowiem, że PC nie ma co przewymiarowywać. Powinna być dokładnie dobrana pod zapotrzebowanie budynku na ciepło, większa tylko będzie więcej kosztować a zysk niewielki lub żaden.

3. WM z rekuperacją to must have. Nie patrz na oszczędności (tyle zaoszczędzisz co wydasz na prąd do wentylatorów). Patrz na komfort życia i zdrowie. Można wykonać taniej niż 20 tys. Ale może wymagać trochę pracy własnej, rozłożenie kanałów jest proste (szczególnie mając projekt wentylacji w ręku), a za to firmy każą sobie płacić sporo.

4. Buduję z silikatów. Uważam, że wybór materiału konstrukcyjnego na ściany pod względem energooszczędności jest kwestią drugorzędną. Liczy się ocieplenie i dokładność wykonania na każdym etapie budowy.

Jak budujesz energooszczędny to rekuperacja jest w zasadzie obligatoryjna.

PC to normalne źródło ciepła, którym ogrzewa się hale, kościoły, to dlaczego z małym domkiem nie miałoby dac rady?

Grubości materiałów ociepleniowych wynikają bezpośrednio z projektu - zakładasz jakie ma mieć zapotrzebowanie na ciepło budynek i architekt dobiera.