Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z szambem, a ujęcie wody

pawelboro

Recommended Posts

Witam,

dzisiaj składając w urzędzie miasta zapytanie o warunki zabudowy (brak planu zagosp. przestrzennego) dowiedzieliśmy się, że w 2014 roku wyszło rozporządzenie dot. ujęć wody. Chcemy kupić gotowy dom i "tymczasowo" wkopać szambo. Pani powiedziała, że wniosek zostanie odrzucony, gdyż to rozporządzenie jasno stwierdza, że domy na terenie ujęć wody mają być podłączone do miejskiego systemu kanalizacji. Systemu kanalizacji nie ma, jest jedynie plan, który zrealizowany będzie nie wiadomo kiedy - może za 2,3,4 lata. Także zgody na szambo nie będzie, a zgodzą się tylko na budowę jeżeli podłączymy się do kanalizacji miejskiej. Chcielibyśmy w końcu wyprowadzić się od teściów, działka kupiona, a tu takie problemy wychodzą...

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to ominąć? Na razie czekamy na odmowę, złożymy odwołanie, że to tylko tymczasowe rozwiązanie, ale jakoś nie wierzę, że to możliwe.

Dzięki za jakiekolwiek pomysły.

Witam,

dzisiaj składając w urzędzie miasta zapytanie o warunki zabudowy (brak planu zagosp. przestrzennego) dowiedzieliśmy się, że w 2014 roku wyszło rozporządzenie dot. ujęć wody. Chcemy kupić gotowy dom i "tymczasowo" wkopać szambo. Pani powiedziała, że wniosek zostanie odrzucony, gdyż to rozporządzenie jasno stwierdza, że domy na terenie ujęć wody mają być podłączone do miejskiego systemu kanalizacji. Systemu kanalizacji nie ma, jest jedynie plan, który zrealizowany będzie nie wiadomo kiedy - może za 2,3,4 lata. Także zgody na szambo nie będzie, a zgodzą się tylko na budowę jeżeli podłączymy się do kanalizacji miejskiej. Chcielibyśmy w końcu wyprowadzić się od teściów, działka kupiona, a tu takie problemy wychodzą...

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to ominąć? Na razie czekamy na odmowę, złożymy odwołanie, że to tylko tymczasowe rozwiązanie, ale jakoś nie wierzę, że to możliwe.

Dzięki za jakiekolwiek pomysły.

Chodzi zapewne o któreś rozporządzenie wojewody – wiec bez dokładnych danych ciężko stwierdzić, jaka jest treść zapisów.

Swoją drogą, jeżeli teren został objęty strefą ochrony pośredniej to zgodnie z obowiązującą ustawą Prawo wodne nie można prowadzić wykopów ziemnych - więc kanalizację zrobią, jak wymyślą systemy bezprzewodowego przesyłu.

Odmowa powinna dokładnie być uzasadniona wraz z podaniem podstawy prawnej.

Edytowane przez czystesrodowsko

Gotowy tzn. zamawia się go z wyposażeniem, przywożą go na działkę. Jest na stelażu z kołami więc przy pomocy ciągnika ustawia się go na miejsce i podłącza wodę, prąd, kanalizację do wystawionych pod spodem przyłączy.

Znaczy domek holenderski? To chcesz pole kempingowe organizować?

I chcesz budować samo szambo? To pewnie nie na terenie zabudowy jednorodzinnej.

Ale warunki na budowę domu jednorodzinnego powinny uwzględniać szambo albo oczyszczalnię.

Pierwsze rozporządzenie - https://www.infor.pl/akt-prawny/U83.2014.064.0001704,rozporzadzenie-nr-22014-dyrektora-regionalnego-zarzadu-gospodarki-wodnej-w-szczecinie-w-sprawie-ustanowienia-strefy-ochronnej-ujecia-wody-podziemnej-8222stargardpoludnie8221-wstargardzie-szczecinskim.html

Zapis: Na terenie ochrony pośredniej zabronione jest:19) lokalizowanie budynków, dla których nie przewiduje się odprowadzania ścieków wyłącznie do sieci kanalizacji.

I poprawka do tej z 2017 roku (ale generalnie w stosunku do mojej działki nic nie wnosząca) http://e-dziennik.szczecin.uw.gov.pl/GetActPdf.ashx?year=2017&book=0&position=303

Wszystkie domy na ulicy zbudowane przed rokiem obowiązywania rozporządzenia 2014, w moim przypadku pojawia się już problem.

Co do kanalizacji to byłem w firmie zajmującej się tym projektem i widziałem na własne oczy teczkę z planami, specyfikacją techniczną itd. Także inwestycja na pewno jest i na pewno będzie zrealizowana. Tylko pieniędzy brakuje...

Edytowane przez pawelboro

Znaczy domek holenderski? To chcesz pole kempingowe organizować?

I chcesz budować samo szambo? To pewnie nie na terenie zabudowy jednorodzinnej.

Ale warunki na budowę domu jednorodzinnego powinny uwzględniać szambo albo oczyszczalnię.

No coś w takim stylu. Nie mam takiego zamiaru, mam działkę i chce się tam wyprowadzić tanim kosztem na kilka przyszłych lat na czas, aż odłożę pieniądze na budowę "normalnego" domu. Jak widzę te chore ceny gównianych mieszkań to wolę wejść w taki temat.

Planu zagospodarowania przestrzennego nie ma, także złożyłem wniosek o wydanie warunków ze wzmianką, że chce tymczasowe szambo, aż do momentu powstania sieci kanalizacji do której się podłączę. Tak jak na początku napisałem już przy składaniu wniosku Pani pokazała rozporządzenia z poprzedniego postu i powiedziała, że na ich podstawie wniosek zostanie odrzucony. Dodała też, że nie ma żadnej możliwości, aby takie coś zrealizować, bez podłączenia domku/domu do sieci. Rozporządzenie nie przewiduje żadnych wyjątków i trzeba czekać, aż położą kiedyś rury.

Edytowane przez pawelboro

Pierwsze rozporządzenie - https://www.infor.pl/akt-prawny/U83.2014.064.0001704,rozporzadzenie-nr-22014-dyrektora-regionalnego-zarzadu-gospodarki-wodnej-w-szczecinie-w-sprawie-ustanowienia-strefy-ochronnej-ujecia-wody-podziemnej-8222stargardpoludnie8221-wstargardzie-szczecinskim.html

Zapis: Na terenie ochrony pośredniej zabronione jest:19) lokalizowanie budynków, dla których nie przewiduje się odprowadzania ścieków wyłącznie do sieci kanalizacji.

I poprawka do tej z 2017 roku (ale generalnie w stosunku do mojej działki nic nie wnosząca) http://e-dziennik.szczecin.uw.gov.pl/GetActPdf.ashx?year=2017&book=0&position=303

Wszystkie domy na ulicy zbudowane przed rokiem obowiązywania rozporządzenia 2014, w moim przypadku pojawia się już problem.

Co do kanalizacji to byłem w firmie zajmującej się tym projektem i widziałem na własne oczy teczkę z planami, specyfikacją techniczną itd. Także inwestycja na pewno jest i na pewno będzie zrealizowana. Tylko pieniędzy brakuje...

Niestety nie wygląda to dobrze. Przepisy lokalne powinny zostać uwzględnione w MPZG ale jeżeli go nie ma, to powstają właśnie takie sytuacje.

Nie chcę Ciebie martwić ale od projektu do realizacji czasami odległa droga. Sam projekt stanowi mały procent kosztów związanych z budową. Skoro pieniędzy już brakuje ... I bądź tu inwestorem w naszym pięknym kraju.