Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja kuchni z dużym salonem

kostka.PRL

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jako że jest to mój pierwszy post na forum murator na początku chciał bym się z wszystkimi przywitać i pogratulować Wam pracy jaka została włożona w tworzeniu tego forum. Od dłuższego czasu jestem biernym czytelnikiem forum.murator i jestem pod wrażeniem.

Przymierzam się do kapitalnego remontu domu kostki z początku lat 80-tych, (wymiana okien, ocieplenie stropów, fundamentów, ścian, wymiana instalacji, źródła ciepła, poszerzenie balkonu itp.) Mniej więcej mam poukładane co chciał bym wykonać, natomiast mam problem z urządzeniem części dziennej salonu z kuchnią i jadalnią.

Poniżej zamieszczam obecny rzut piętra na którym chciał bym zmienić funkcjonalność pomieszczeń:

http://i64.tinypic.com/15x4hlu.jpg

W planach mam usunięcie ściany pomiędzy pomieszczeniami 16 i 17 gdzie chciałbym zaaranżować kuchnię z dużą strefą dzienną. Kuchnie myślę z wysoką zabudową jak na poniższym planie:

http://i63.tinypic.com/2czy53m.jpg

1. zastanawiam się nad oknem czy i gdzie go umiejscowić w kuchni?

2. nie mam pomysłu jak rozplanować sprzęt AGD. Chciałbym wyższy blat od strony salonu ze stołkami barowymi tylko nie wiem czy tak jak na planie czy wyspa przyłączona od południa do ściany/blatu? Kuchnia w zamyśle otwarta, ale nie wykluczam możliwości przysłonięcia / czasowego zamknięcia.

3. Centralnie duży stół z możliwością rozłożenia na jeszcze większy.

4. Dalej jak salonowa część, wypoczynek, TV, tak żeby było tam trochę miejsca?

5. Nie mam pomysłu jak rozplanować meble / tv w salonie?

6. Jak rozplanować okna/drzwi balkonowe w całym pomieszczeniu? praktycznie mieć wyjście z kuchni czy blisko kuchni na balkon i schody na ogród. Dobrze jak wyjście jest z salonu. Dlatego nie wiem czy robić dwa wyjścia czy jedno centralne ?

Powyższy plan jest stworzony z wykorzystaniem stencils z visio, nie musi tak zostać jestem otwarty na zaaranżowanie w zupełnie inny sposób.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez kostka.PRL

Dziękuję @Elfir za zainteresowanie.

Nie do końca wiem w którym miejscu zmieści sie tu spiżarnia? Zważywszy że w kuchni chciałem zaplanować nowy rozkład okien. Tylko nie mam pomyslu gdzie żeby przy meblowaniu nie przeszkadzały.

Widzę że na końcu balkonu od strony stołu umiejscowiłaś dzrzwi balkonowe, lokalizacyjnie mi odpowiadają bo sa najblizej kuchni i ogrodu.