Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza

Claudynka

Recommended Posts

Witam

Pomiędzy murłatą a deskowaniem jest szczelina załóżmy ok 15cm w związku z tym mam pytanie czy zaizolować ją od zewnątrz styropianem i do tego dochodzi wełna z wewnątrz czy wełną powinnam wyjść poza murłatę jak na poniższym rysunku- (izolacja ścian styropianem)

http://static.e-dach.pl/articles/2844_dach-zdjecia_1_jpg_1-ocieplenie-poddasza-ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej.jpg?14

Edytowane przez Claudynka

Najczęściej to styropian elewacji wychodzi ponad murłatę. a wełna ocieplenia poddasza dochodzi do niego tworząc jednolitą izolację termiczną.

W dobie pian izolacyjnych bardzo często tą powierzchnię (murłatę) izoluje się nią i styropianem, jednak wątpliwości stanowi zamknięcie wilgoci zawartej w tym elemencie więźby stąd napisałem najczęściej stosuje się wełnę mineralną.

Pozdrawiam.

dziękuję

też się nad ta wilgocią głownie zastanawiam, lecz skoro elewacja ma być docieplona styropianem to czy to nie jest tak, że pomimo wypuszczenia wełny poza murłatę, finalnie i tak ta wilgoć z poddasza nie będzie miała gdzie uciec?

Na rysunkach często pokazują taka metode (wełna nad murłatą poza obrys murów) lecz chyba wtedy kiedy przy izolacji elewacji zastosowano wełnę a ona juz przepuszcza wilgoć w przeciwieństwie do styropianu.

Nie wiem juz sama

ok

zapytam jeszcze czy sensowne jest wypuszczenie z poddasza nad murłatą wełny poza obrys murów ( tak z 20 cm ) i od dołu do tego miejsca ocieplić elewację styropianem o grubości 20cm. Finalnie grubość ocieplenia elewacji była by ta sama z tym, że ewentualna wilgoć wychodząca z poddasza nie miała by bariery. w postaci styropianu.

ok

zapytam jeszcze czy sensowne jest wypuszczenie z poddasza nad murłatą wełny poza obrys murów ( tak z 20 cm ) i od dołu do tego miejsca ocieplić elewację styropianem o grubości 20cm. Finalnie grubość ocieplenia elewacji była by ta sama z tym, że ewentualna wilgoć wychodząca z poddasza nie miała by bariery. w postaci styropianu.

Odwrotnie. Styropianem dojeżdżasz prawie do deskowania/membrany zostawiając szczelinę wentylacyjną. I tą szczeliną wydostaje się ta odrobina wilgoci, która tam dotarła. Jak będzie tam wełna z rolki, to trudno do tego przykleić siatkę i otynkować.

Do tego jak tam dasz wełnę, to zimny wiatr z zewnątrz będzie tam hulał i wywiewał ciepło

• Like 1

nie jestem projektantem, lecz przecież to tylko zsumowanie W/mK aby U wyszło np. 0,15. Natomiast co do projektantów to u mnie w projekcie np. jest sciana z BK24 +10cm styro. Wiadomo spełni kryteria norm bud. ale dziś przyjmuje się inne grubości izolatora nawet tego o wsp. 0,31.

Dlatego też na poddaszu staram się nie pchać wełny 30cm a ograniczyć ją cieplejszym materiałem np. PIR tym bardziej, że jest on bardziej zamknięty dyfuzyjnie niz wełna, co wydaje mi sie jest plusem, gdyż suchy izolator to więcej oszczędności a przecież o to w tym wszystkim chodzi...

Takie moje rozważania wieczorne. Może mylne.

nie jestem projektantem, lecz przecież to tylko zsumowanie W/mK aby U wyszło np. 0,15.

Dlaczego akurat 0,15? Bo ktoś sobie tak wymyślił, czy to będzie optymalne przy grzaniu gazem, czy jeszcze z innego powodu?

Natomiast co do projektantów to u mnie w projekcie np. jest sciana z BK24 +10cm styro. Wiadomo spełni kryteria norm bud. ale dziś przyjmuje się inne grubości izolatora nawet tego o wsp. 0,31.

Samo się przyjmuje? Właśnie zadanie projektanta to dobrać optymalnie w granicach prawa. A nie "damy 15cm, bo tyle się przyjmuje". Inne U będzie optymalne, jak grzejesz po 15gr/kWh, inna, jak po 40gr/kWh.

Dlaczego akurat 0,15

Dlatego że jest to dla mnie optymalny stosunek kosztów izolacji do uzyskanego U. Można oczywiście niżej schodzić z U lecz zwrot poniesionych kosztów będzie niewspółmierny do uzyskanych oszczędności.

Właśnie zadanie projektanta to dobrać optymalnie w granicach prawa. A nie "damy 15cm, bo tyle się przyjmuje".

To zależy jakiego projektanta czy na zlecenie czy z "gotowca". I tu znów napisze to co w pierwszym moim zdaniu i wcześniej. Nie planuję dać "15cm bo tyle sie przyjmuje" lecz użyć na ocieplenie takiego materiału aby osiągnąć zamierzone U według stosunku "jakość-opłacalność".

Inne U będzie optymalne, jak grzejesz po 15gr/kWh, inna, jak po 40gr/kWh

Oczywiście, lecz pomimo, że mamy za darmo np. drewno albo węgiel i wtedy kWh wynosi 0gr i można by wcale nie ocieplać domu bo będzie to optymalne to trzeba wziąć pod uwagę, że kiedyś się to może skończyć i płacić po te np. "40gr/kWh. Nie wspominam już ile "trucizny" wyemitujemy bo mamy te 0gr+- za kWh.

Kaizen szanuje Twój punkt widzenia, gdyż każdy ma inne przekonania wewnętrzne dla jednego opłacalne będzie uzyskać U15 dla innego U20 albo U10 a dla trzeciego to będzie moda albo podpatrzone. W moim przypadku jest tak jak wspomniałem wcześniej a do tego zgodne z prawem ;)

Pozdrawiam

osiągnąć zamierzone U według stosunku "jakość-opłacalność".

Zamierzone U? Czy wyliczone? Trzeba policzyć TCO - to, co teraz wyłożysz na ocieplenie, system grzewczy i przez przewidywany okres mieszkania na używanie.

Oczywiście, lecz pomimo, że mamy za darmo np. drewno albo węgiel i wtedy kWh wynosi 0gr i można by wcale nie ocieplać domu bo będzie to optymalne

Nie można, bo przepisy na to nie pozwalają. Nie ma darmowego ogrzewania - chyba, że masz niewolników których nie karmisz.

Kaizen szanuje Twój punkt widzenia, gdyż każdy ma inne przekonania wewnętrzne dla jednego opłacalne będzie uzyskać U15 dla innego U20 albo U10 a dla trzeciego to będzie moda albo podpatrzone. W moim przypadku jest tak jak wspomniałem wcześniej a do tego zgodne z prawem ;)

To nie jest kwestia przekonań. To kwestia wyliczeń. Twarde liczby.

Z tego co piszesz wynika, że nie oglądałaś wykładu który linkowałem. Zgadza się?

Kaizen czepiasz się a ja nie będę pisała referatu gdyż wydaje mi się że osoba intel czyta między wierszami.

Trzeba policzyć TCO
Policzone

Nie można, bo przepisy na to nie pozwalają.

Można nie ocieplać mając np mur 0,23 W/(m2K) (np BK 36,5)

Nie ma darmowego ogrzewania - chyba, że masz niewolników których nie karmisz.

Hobby? Raczej ono jest niepoliczalne dlaczego więc palenie w piecu ma nim nie być? Może i to dyskusyjne ale bez przesady z tymi niewolnikami.

To nie jest kwestia przekonań. To kwestia wyliczeń. Twarde liczby.

Cyfry cyframi o życie życiem.

Nie ma takiej możliwości aby operat energetyczny pokrył sie z rzeczywistością-błędy wykonawcze, przekłamania producentów-przekłamane wartości opałowe itp.

Budynek mieszkalny to nie jest projekt w komputerze - idealny a tak go będzie postrzegała zrobiona charakterystyka energetyczna

Policzone

Jakbyś miała policzone TCO, to miałabyś dobrane materiały, ich grubość i powierzchnię i sposób montażu. Nie byłoby tego tematu.

Jesteś pierwszą osobą, która twierdzi, że ma policzone TCO. Dla jakich wariantów liczyłaś i jakie były różnice w TCO?

Można nie ocieplać mając np mur 0,23 W/(m2K) (np BK 36,5)

Dalej trzeba ocieplać. Jak nie mur, to dach i PnG. Jaki BK ma 0,23 przy 36,5cm grubości?

I potem znajdź ekipę, co potrafi położyć na to tynk. Były takie tematy - każdy chciał dawać warstwę styropianu, siatkę i dopiero tynk.

dlaczego więc palenie w piecu ma nim nie być?

Niepoliczalne oznacza darmowe? Zapraszam do mnie. Będziesz mogła uprawiać hobby paląc mi w kozie. Za darmo. Czy może jeszcze mi dopłacisz za możliwość hobbowania? Do tego siekiera kosztuje, łańcuch, paliwo/prąd do piły. TANSTAAFL

Nie ma takiej możliwości aby operat energetyczny pokrył sie z rzeczywistością-błędy wykonawcze, przekłamania producentów-przekłamane wartości opałowe itp.

Budynek mieszkalny to nie jest projekt w komputerze - idealny a tak go będzie postrzegała zrobiona charakterystyka energetyczna

I przy liczeniu OZC wszystko jest uwzględniane. Nie jest liczone idealne wykonanie projektu. Dalej nie obejrzałaś filmu? Tam jest o tym, że do liczenia używa się nie parametrów deklarowanych, a obliczeniowe.

Edytowane przez Kaizen