Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie 50m2 w słabo ocieplonym budynku gospodarczym

kaczor662

Recommended Posts

witam. zakladam temat bo pora wkoncu cos zrobic z tym zimnem. stary budynek gospodarczy z pustaka żuzlowego, na dole garaz i sklad opału, poddasze przerobione na mieszkalne, powiedzmy odziedziczone- brat zacząl, doszeł do etapu szpachlowania i wyjechał. ja dokonczylem i mieszkam, o ile latem da sie wytrzymac, to zimą temp spada z predkoscią niemal 1* na godzine czyli jak skoncze palic o 22.00 majac 22* to o 6.00 rano mam w domu 13-14*, raz po 18tu godzinach niepalenia w piecu bylo 9 stopni w "domu". ogrzewanie to piec koza ustawiony w pokoju i grzeje wszystkie 4 pomieszczenia przez pootwierane drzwi (pokój 26m2, korytarz 5m2, łazienka 8m2 i kuchnia 9m2). konstruncja scian to płyta g-k, wełna 5-10cm i wąski pustak zuzlowy. na dachu wydaje mi sie max 15cm wełny, podłoga nieocieplona (ocieple w tym roku od spodu). aktualnie zuzywam 2 tony brykietu bukowego na caly sezon grzewczy, wiec koszt zamyka sie w 1000zł nie licząc CWU (boiler). inwestycja w ocieplenie tego budynku jest nieopłacalna bo moja papierologia na budowe domu juz ruszyla a po mnie raczej nikt nie przejmie tego mieszkania wiec bedzie stalo opuszczone. czy ktos mi doradzi czym dogrzac to mieszkanie pod nieobecnosc moją i zony kiedy jestesmy w pracy zeby utrzymac tam choc 17stopni do czasu powrotu z pracy? gazu brak. kupilem grzejnik olejowy 2000w i grzeje łazienke i korytarz do tych 17 stopni (włącza sie 3h przed naszym powrotem po godzinie 16tej), ale stawiajac go w pokoju 26m2 z otwartą kuchnią 9m2 nie jest w stanie tam podniesc temperatury a jedynie spowalnia jej spadek. wiem ze 1000zł to niewiele za ogrzewanie na rok, jak zapłace drugie tyle za troche wiecej ciepła to z głodu nie padne. moze jakis kominek z koszem zasypowym na pellet? pomysł na jakis bufor z grzałkami plus kaloryfery eliminujacy uciążliwe rozpalanie w piecu pewnie nie bedzie mądrym posunieciem..? aktualnie mam rachunek co 2gi mieciac 130-170zł (G11 PGE Rzeszów) wiec jak zapłace 400 co 2gi miesiac tez przezyje. tylko zeby to chcialo byc 400zl a nie 4000zł. doradzi ktos?

30536932784f62a9med.jpg

Jeśli prawdą jest że papierologia już ruszyła to raczej zainwestuj w piec zasypowy z podajnikiem który potem wykorzystasz w nowym domu.

Jest to raczej mieszkanie tymczasowe więc posadowienie pieca w pokoju nie spowoduje większych przeróbek i nawet polepszy komfort związany z codziennym podkładaniem do kozy.

Kotłownia w pokoju jest rozwiązaniem złym ale Twoja sytuacja z kozą jest jeszcze gorsza

W ten sposób inwestycja nie spowoduje strat funduszy na które narażają Cię inne metody inwestowania w sam tymczasowy budynek.

Edytowane przez Mareks77

wychodzi ze split 2.5kw dałby rade to ogrzac, ale lepszy byłby inwerter 3.5kw ktory szybko nagrzeje i zejdzie z poborem pradu nizej niz urzadzenia typu on/off. poleciłby ktos jakis sprawdzony i w miare przystepny cenowo sprzet ktory by sie nadał do dogrzania pokoju i kuchni (łącznie 35m2)? zapomnialem dodac ze w łazience jest podloga elektryczna wiec klima nie musi tego obejmowac

no własnie u mnie z ociepleniem niema rewelacji, ale tez 35m2 to nie jest duzo, a klima ma dogrzewac a nie byc jedynym zródłem ciepla. ten Gree podaje ze grzeje do -15* a przy wiekszym mrozie? wiem ze im wiekszy mroz tym mniejsza sprawnosc/wiekszy pobor pradu ale nie interesowalem sie tym wczesniej i niedokonca rozumiem dane techniczne produktu

Co do min. temp. grzania, najniższa zanotowana temp była -24 (sąsiad podawał, że -26) i klima grzała, więc kłopotu z tym nie ma. To, że wówczas COP (sprawność) jej spadła na pysk pewnie, to nawet nie zwracałem i nie zwracam na to uwagi. Średnia moc z jaką chodzi to 370W, i to jest średnia całego sezonu grzewczego. Wiadomo, że bieżąca moc pływa, od najniższej 450-460W do max chyba 1600W, ale średnia pokazuje, że max osiąga bardzo rzadko, wręcz sporadycznie. Jeśli się zdecydujesz na jakąkolwiek klimę, to zadbaj o lepszą izolację rurek miedzianych, bo ta biała fabryczna to tak tylko na pokaz jest, a jest to bardzo ważne, bo im lepiej zaizolowane, tym lepsza sprawność grzania.

witam.

Jeszcze jest opcja kominka na pellet bez płaszcza wodnego ogrzewającego powietrze. Plus jest taki, że sobie sam podłączysz w miejsce kozy.

Ale osobiście myślę, że klima bedzie lepszym rozwiązaniem, bo spokojnie użyjesz jej w nowym domu i nawet zaoszczędzisz na ogrzewaniu prądem :D

najchetniej zamontowałbym klime kanałowa i całkiem wywalił piec uwalniajac sie od rozpalania i magazynowania brykietu, ale to wieksza inwestycja wiec zostane przy dogrzewaniu splitem. czytalem o Gree Lomo Eco i wychodzi ze powinno to zdac egzamin u mnie, wiec zostaje poszukac oferty pewnie z montarzem, bo zdolnosci manualne mam, ale sprzetu brak- nie moja branża. dzieki za odpowiedzi :)