Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żaluzje fasadowe - brak cofniętego nadproża

Recommended Posts

Pytanie do specjalistów lub montażystów.

Nie mam cofniętego nadproża na styropian pod montaż żaluzji czy rolet. Obecnie zastanawiam się jeszcze przed montażem okien czy jest możliwość ich montażu jeszcze przy zachowaniu ocieplenia? Ma ktoś jakiś schemat jak można to zrobić poprawnie.

Zakładam dom ocieplić 20cm styropianem.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Współczynnik przenikania ciepła ma to ustrojstwo U=0,175W/m2K. Czyli jest cieplejsze niż 200mm wełny.

Zdaje się, że dałeś się omotać marketingowym sloganom i powtarzasz je bez zastanowienia:(

Nie neguję Aluthermo - sam ją stosuję - ale rzucanie haseł "cieplejsze niż 200mm wełny" nie przystoi powadze tego forum.

Transport ciepła nie ogranicza się do promieniowania.

Pozostaje przeprosić jeśli szanownego Pana uraziłem. I spytać o lepsze rozwiązanie. Zawsze chętnie się uczę od mądrzejszych od siebie!

A czym mnie miałeś niby urazić?? Wpisz klientowi do umowy, że zastosujesz "coś tam, coś tam, cieplejsze niż 200mm wełny" i czekaj aż trafisz do sądu to przekonasz się czy taki zapis jest prawdziwy.

Może jest? Przecież tak piszą "w internetach"?

@bwojtek @Grabicak, bez kłótni proszę. Nikogo nie powinen obrazić mówiąc że coś jest lepsze od wełny. To są przedmioty a nie pamiątki osobiste. Proszę bez Off-topów.

Wracając, myślałem jeszcze nad tym aby dać XPS około 5cm i na to montować puszkę żaluzji, przesuwając tym samym cały stelaż prowadzący. Pytanie czy ktoś już tak robił? Nie znam wymiarów puszki żaluzji dlatego strzelam te 5cm, jeśli da rade więcej to fajnie, puszka mogła by być od razu przykryta tynkiem.

Wpisz klientowi do umowy

Wojtek, o jakiej umowie ty mówisz? Myślałem że to swobodna wymiana znań na forum internetowym jest.

Przecież tak piszą "w internetach"?
Takie dane podaje producent. A sprzedawcy opierają sie na tym co dostają do ręki od producentów. No chyba że znasz salony sprzedażowe które na własną rękę zlecają badania? Bo ja nie znam ale jak napisałem - zawsze chętnie słucham.

@bwojtek @Grabicak, bez kłótni proszę.
Żadnych kłótni. Po prostu tekst "nie przystoi powadze tego forum" mnie rozwalił :lol2::yes:

Wracając, myślałem jeszcze nad tym aby dać XPS około 5cm i na to montować puszkę żaluzji, przesuwając tym samym cały stelaż prowadzący. Pytanie czy ktoś już tak robił? Nie znam wymiarów puszki żaluzji dlatego strzelam te 5cm, jeśli da rade więcej to fajnie, puszka mogła by być od razu przykryta tynkiem.

Wszystko zależy od tego jaki producent i jakie skrzynki. Ja pracuję z Seltem i w takich przypadkach najchętniej stosuję skrzynki BOX. Tak wygląda skrzynka Zrzut ekranu 2019-01-17 13.05.56.jpg lub z 3cm ocieplenia 1.jpg.

W pierwszym przypadku skrzynka wraz z listwą tynkową to 161mm a w drugim 191mm.

czyli i jedno i drugie rozwiązanie zmieści ci się w 200mm ocieplenia. Ja preferuję pierwsze + AluTherm bo jest cieplejsze. Ale musisz to przeplanować montując okna (wystawić je ok 12mm poza lico muru). Jeśli okna masz już zamontowane to idealnym rozwiązaniem będzie wersja z gotowym ociepleniem. Ma ona od razu gotowe, o 30mm głębsze prowadnice.

Prowadnice są też (w mojej ocenie) zaletą tego rozwiązania bo dają się lekko zabudować jak prowadnice roletowe.

Tu masz podgląd Zrzut ekranu 2019-01-25 07.42.52.jpg

Ale musisz to przeplanować montując okna (wystawić je ok 12mm poza lico muru). Jeśli okna masz już zamontowane to idealnym rozwiązaniem będzie wersja z gotowym ociepleniem. Ma ona od razu gotowe, o 30mm głębsze prowadnice.

Prawdopodobnie będę najpierw montował okna a na żaluzję zamontuje potem. Czemu ma służyć to wysunięcie okna o te 12mm? Nie można zamontować okien na równi z murem i pod puszkę żaluzji dać ocieplenie? Opcja 2 z twojego rysunku.

Zdaje się, że dałeś się omotać marketingowym sloganom

Takie dane podaje producent

U nas w firmie mówimy że "Taki fachowiec jaki jego pęd do wiedzy"

Miałem ostatnio okazję zweryfikować to co zarzucił mi Wojtek i cholera - niestety miał rację. Okazuje się że producent (lub dystrybutorzy) piszą o fantastycznych wynikach AluThermo R=5,7 ale nie dodają przy tym że warunkiem do osiągnięcia tego wyniku jest pustaka powietrzna 20mm z obu stron folii. Czyli w warunkach zabudowy rolet czy żaluzji jest to nie do osiągnięcia. A przy montażu "na ścisk" wynik jest duuuuuuzo słabszy. Nadal niezły biorąc pod uwagę grubość materiału ale jednak nie tak dobry jak sugerują naklejki na próbkach marketingowych.

PS. Wojtek - dzięki za zwrócenie uwagi.

Edytowane przez Grabicak

U siebie planuję żaluzje (bardziej mi odpowiada efekt, nie potrzebuję w domu totalnego zaciemnienia).

Puszka rolety generalnie zawsze będzie miała większą głębokość (zależną od rozmiaru - wysokości - okna) niż puszka żaluzji (w okolicach 12-13cm nizależnie jak wysokie okno). Między mur a puszkę żaluzji planuję wsadzić płytę PIR 6cm. Pytanie też czy maskownica puszki może być zlicowana z murem, czy totalnie schowana pod tynkiem to trzeba doliczyć, że od zewnątrz zabierze trochę ocieplenie - te 2-3cm z przodu grubości styro pójdą na zmarnowanie.

U siebie planuję żaluzje (bardziej mi odpowiada efekt, nie potrzebuję w domu totalnego zaciemnienia).

Puszka rolety generalnie zawsze będzie miała większą głębokość (zależną od rozmiaru - wysokości - okna) niż puszka żaluzji (w okolicach 12-13cm nizależnie jak wysokie okno). Między mur a puszkę żaluzji planuję wsadzić płytę PIR 6cm. Pytanie też czy maskownica puszki może być zlicowana z murem, czy totalnie schowana pod tynkiem to trzeba doliczyć, że od zewnątrz zabierze trochę ocieplenie - te 2-3cm z przodu grubości styro pójdą na zmarnowanie.

@Maszak, też chciałbym zrobić podobnie jak Ty. Te 12 cm na podstawie Anwis'a? Z tego co kojarzę, to Selt ma znacznie szersze kasety - 146 mm w wersji bez ocieplenia. Z tego co udało mi się doczytać, to u Selt'a a z przodu kaset znajduje się wypust umożliwiający wykonanie wyprawy tynkarskiej (15 mm). Wygląda jakby Selt używał tych samych kaset również do swoich refleksoli (myślałem, żeby zamiast rolet zainstalować refleksole, ale skrzynka wychodziła taka sama).

@Maszak, też chciałbym zrobić podobnie jak Ty. Te 12 cm na podstawie Anwis'a? Z tego co kojarzę, to Selt ma znacznie szersze kasety - 146 mm w wersji bez ocieplenia. Z tego co udało mi się doczytać, to u Selt'a a z przodu kaset znajduje się wypust umożliwiający wykonanie wyprawy tynkarskiej (15 mm). Wygląda jakby Selt używał tych samych kaset również do swoich refleksoli (myślałem, żeby zamiast rolet zainstalować refleksole, ale skrzynka wychodziła taka sama).

Nie pamiętam już dokładnie co to był za producent, na razie skupiałem się tylko na wymiarach. Chciałem sprawdzić czy w ogóle znajdę miejsce na ocieplenie między murem a kasetą żaluzji, bo na forum to jednak większość robi rolety i kto moze cofa nadproża - u mnie będzie 18cm, więc na manewry z cofaniem to tam nie ma wiele miejsca.