Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orzewanie pokoju 18m2

roman666222

Recommended Posts

Tak poszukałem i znalazłem :

"...do spalenia 1 kg suchego drewna potrzeba ok. 7 m3 powietrza" a Twój pokój ma około 54 m3

Więc hipotetyczne możesz spalić 7kg drewna i już nie będzie powietrza :(

Możesz oczywiście otworzyć okno - tylko wówczas po co grzać, możesz również otworzyć drzwi tylko skądś to powietrze musi pochodzić.

Piec/koza musi spełniać pewne warunki, nie wystarczy wywiercić otwór i cieszyć się z pieca w domu.

Taka koza przede wszystkim powinna posiadać wbudowany dolot powietrza z zewnątrz fi 100 z zamontowaną fabrycznie przepustnicą, który zapewnia doprowadzenie świeżego powietrza do paleniska z zewnątrz budynku, co wpływa na lepsze spalanie i większy komfort użytkowania.

Ponadto dołożenie dodatkowego kanału spalinowego do już istniejącego musi być potwierdzone oceną fachowca który na miejscu wyda lub nie na to zgodę- opinię.

Na forum chyba nikt nie weźmie za to odpowiedzialności, aby doradzić Ci - "tak kuj i montuj" to co chcesz zrobić jest niebezpieczne i zagrażające życiu nie tylko Twojemu, ale i innych mieszkańców domu. Samowolnie nie możesz wykonywać i podejmować takich działań.

Wątek cały czas "podnosi się do góry" mam nadzieję , że jeszcze któryś z naszych specjalistów forum wypowie się w tej kwestii i poprze moje zdanie.