roman666222 24.01.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Witam. W domu znajduje sie pokój o metrażu 18m2 . Chciałbym się dowiedzieć czy można ogrzać go piecem typu koza wpuszczając rurę do pieca kaflowego Czy koniecznie wiercąc dzióre w scianie? Zamieszczam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Weź proszę nie przesadzaj, chcesz się zaczadzić - skąd weźmiesz w takim pokoiku powietrze do spalania paliwa w tej kozie?A ten piec kaflowy? już niesprawny - przecież on miał ogrzewać to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman666222 24.01.2019 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Piec kaflowy ogrzewa inny pokój tutaj jest tylko jego jedna sciana. Koze chciałem na drewno a nie na paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Paliwo to potoczna nazwa wszystkiego czym będziesz palił. Drewno też potrzebuje powietrza do spalenia.Koza też jest na trawę..... i wszystko co zje:-) Najlepiej ogrzewaj to grzejnikiem olejowy na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Tak poszukałem i znalazłem : "...do spalenia 1 kg suchego drewna potrzeba ok. 7 m3 powietrza" a Twój pokój ma około 54 m3 Więc hipotetyczne możesz spalić 7kg drewna i już nie będzie powietrza Możesz oczywiście otworzyć okno - tylko wówczas po co grzać, możesz również otworzyć drzwi tylko skądś to powietrze musi pochodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman666222 25.01.2019 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Czyli wiercenie dziury w ścianie i Rura na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.01.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Piec/koza musi spełniać pewne warunki, nie wystarczy wywiercić otwór i cieszyć się z pieca w domu.Taka koza przede wszystkim powinna posiadać wbudowany dolot powietrza z zewnątrz fi 100 z zamontowaną fabrycznie przepustnicą, który zapewnia doprowadzenie świeżego powietrza do paleniska z zewnątrz budynku, co wpływa na lepsze spalanie i większy komfort użytkowania.Ponadto dołożenie dodatkowego kanału spalinowego do już istniejącego musi być potwierdzone oceną fachowca który na miejscu wyda lub nie na to zgodę- opinię. Na forum chyba nikt nie weźmie za to odpowiedzialności, aby doradzić Ci - "tak kuj i montuj" to co chcesz zrobić jest niebezpieczne i zagrażające życiu nie tylko Twojemu, ale i innych mieszkańców domu. Samowolnie nie możesz wykonywać i podejmować takich działań. Wątek cały czas "podnosi się do góry" mam nadzieję , że jeszcze któryś z naszych specjalistów forum wypowie się w tej kwestii i poprze moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Cmentarze sa pełne ludzi, którzy ulegli zaczadzeniu po takich samoróbkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 27.01.2019 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Piec kaflowy ogrzewa inny pokój tutaj jest tylko jego jedna sciana. Koze chciałem na drewno a nie na paliwo. To jak chcesz wpuszczać do niego spaliny z kozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Rekomenduję do nagrody Darwina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts