Nozownik17 24.01.2019 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Witam serdecznie Jak w temacie mam problem z hałasem który niesie sie po calym domu. Wytwarza sie za nzaworze trójdrogowym czy termostatycznym zaworze miaszającym. W szczegolnosci odczuwalne w sytuacji typu...Na piecu 64, temperatura rosnie do 67, na zaworze stuka, dławi sie...podczas rozpalania, wzrostu temperatury, kiedy pompka przy piecu sie wylaczy dławienie.... Pierwsz mysl, odpowietrzenie...nic, druga mysl...wzrost temp wiaze sie ze wzrostem cisnienia, pompke przy piecu mialem na minimum przestawilme na auto....nic, trzecia mysl pompka w rozdzielni, trzy zakresu mocy na dwoch trybach, cisnienia proporcjonalnego i stałego, przetestowałem kazde polaczenie...nic Czy moze ten hałas wynika ze zle dobranego zaworu, czy ze zle stworzonej rozdzielni ? Zawór 20-43'C kvs 2.3 Dom parterowy, 60 m2 podlogówki, 7 kaloryferów...piec na wegiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 24.01.2019 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.01.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Źle stworzona rozdzielnia. Kto to konstruował? Gdzie jest zasilanie a gdzie powrót. Czy podłogówka jest zasilana z powrotu grzejników ? Rozumiem że grzejniki są po prawej stronie a podłogówka po lewej na listwach z rotametrami ale w takim układzie pompka ma być zamontowana na wyjściu zaworu trójdrogowego a nie na jego zasilaniu o ile kierunek przepływu jest do góry bo jeżeli jest na dół to zawór wpięty jest zupełnie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 24.01.2019 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Dziękuje za zainteresowanie i odpowiedz.Juz tłumacze w miare mojej wiedzy i pojmowania. Konstrukcje stworzylo dwóch lokalnych hydraulików, o dobrej opini.Czyli zasilanie od pieca jest na górną belke po prawej stronie. Czyli górna belka po oprawej to zasilanie grzejników, dolna prawa powrót grzejników. Dolna lewa belka zasilanie podłogówki, górna lewa powrót podłogówki. czyli na mój rozum jest tak ze zasilanie leci na górna belke wprost na grzejniki, oraz na zawór trójdrogowy który pcha zmieszana wode w dół na pompkę (kierunek przepływu w dół) która to wymusza obieg na podłogówce...Powiem szczerze ze na pierwszy rzut oka wydawalo i chyba wydaje sie ze wszytsko jest niby ok...ale nie jestem ekspertem. Czyli jesli konstrukcja jest ok o ile jest moze byc zle dobrany zawór ? Prosze o analize i ewentualne uwagi. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 24.01.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Popatrz tuhttps://www.google.pl/search?q=rozdzielacz+ogrzewania+pod%C5%82ogowego+i+grzejnikowego&tbm=isch&source=hp&sa=X&ved=2ahUKEwiI4Ij5r4fgAhUHjCwKHVftBUIQsAR6BAgFEAE&biw=1280&bih=624#imgrc=_to co masz, jest dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.01.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Jeśli jest tak jak mówisz to zawór pobiera gorącą wodę z zasilania czyli prawej górnej belki i wodę z powrotu podłogówki czyli lewej górnej a pompka wysysa te dwie i wpycha do instalacji. Problemem jest to że jeżeli pompka wepcha tą wodę do podłogówki to woda zimna z jej powrotu nie ma gdzie wrócić bo moze tylko iść do zaworu trójdrogowego a nie do powrotu z instalacji i do pieca. Jeżeli na prawym dole jest powrót z instalacji grzejników do kotła to co się dzieje......... woda już zmieszana i jej część wędruje do powrotu do kotła? Zapamiętaj podstawową sprawę. Pompka ma wysysać zmieszaną wodę z zaworu trójdrogowego i wpychać ją do instalacji. Poza tym to podstawowa sprawa to to czy jesteś pewny swojej wersji ponieważ lewa górna belka ma zawory niebieskie a dolna czerwone więc zasilanie o ile dobrze to skonstruowali jest na dolnej lewej belce. Dźwięki wydaje nie zawór tylko raczej pompka która dławi się mieszając wodę a kiedy na piecu temperatura wzrasta to zawór się przymyka powodując mniejszy dopływ tej gorącej. Myślę aby zmienić zawór trójdrogowy i zrobić coś logicznego w postaci tego: Ale chyba tam to nie wejdzie. Najlepsze co mogą tu jeszcze zrobić to wywalić ten odpowietrznik i na jego wyjściu zamontować połączenie powrotu z podłogówki łączące powrót z grzejnikami. Moim zdaniem wołaj tych dwóch ekspertów konstruktorów i niech działają. Nazwę czyli NICK masz działający na wyobraźnię więc powinni nawet przybiec Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 25.01.2019 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Dolby - Dziekuje za zainteresowanie, patrzyłem wczesniej konstrukcje rozdzielni, w zasadzie roznią sie budową ale opieraja sie na tej samej zasadzie, tylko zamiast zaworu trójdrogowego jest w wstawiony zawór z kapilara. Poza tym taka konstrukcja jka ja posiadam tez jest do kupienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 25.01.2019 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Mareks 77 - Masz absolutną rację,powrót trafia tylko i wyłacznie do zaworu, zreszta powrót podłogówki słuzy do obniżania temperatury wody aby na podłogówce nie wygonilo mi 60'C , powiem szczerze ze wydaje mi sie to ok. Do pieca trafia tylko i wyłacznie powrót z grzejników, a podłogówka pracuje w układzie zamkniętym. W sumie odpowiedziałem juz ale napisze jeszcze raz, mysle ze do pica trafia tylko woda z powrotu grzejnikow a miedzy dolnymi belkami jest zawór zwrotny i równiważny....chyba.. Powiem szczerze analluzjac to wszytsko co piszesz, zdjecia innych rozdzielni wszytsko wyglada niby ok...Cóż jutro zwróce sie do moich fachowców, poprosze o wyjasnienie takiego stanu, czemu wytwarza sie to irytujące stukanie. Dam znać o odpowiedzi... PozdrawiamTez tak myslelem ze to raczej z pompki ale uwierz mi ze przesiedziałem tam kilka godzin i raczej dzwiek dochodzi z samego zaworu Tej podstawowej sprawy jestem pewien, wiem ze niebieskie swiadcza o powrocie ale to po prostu błąd w sztuce. Napewno zasilanie jest od góry analizujac rury wychodzace z kotła i wchodzace do rozdzielni Wyglada na to ze ta podstawowa zasada jest spełniona, bo tak niby sie dzieje, wysysa wode gorąca z zasilania grzejnikow i powrót podłogówki, czyli zmieszana i taka pcha na podłoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.01.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Rozumujesz dobrze ale spójrz na to z innej strony.Otóż jeśli powrót służy do obniżania temperatury i woda w nim krąży to ile nowej wody dopłynie z zasilania jeśli nic z tego obiegu nie wypłynie z powrotem do kotła. Jeszcze inaczej mówiąc jeśli dla podłogówki temperatura maksymalna to 45 - 50*C a z zasilania podajesz 60*C albo i więcej to dla uzyskania temperatury potrzebne jest 50% wody z zasilania i 50% wody z powrotu...... pytanie gdzie trafi pozostałe 50% wody z powrotu podłogówki jeżeli nie ma gdzie iść tylko do zaworu mieszacza. Jeszcze inaczej.... jeżeli piszesz że do zaworu trafia 100% wody z powrotu czyli tyle ile pompka zassa tyle wydali to zasilanie tam nie trafia w ogóle bo się nie zmieści. Inaczej pytając..... czy ta podłogówka w ogóle grzeje> Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jeszcze inaczej mówiąc jeśli dla podłogówki temperatura maksymalna to 45 - 50*C a z zasilania podajesz 60*C albo i więcej to dla uzyskania temperatury potrzebne jest 50% wody z zasilania i 50% wody z powrotu...... pytanie gdzie trafi pozostałe 50% wody z powrotu podłogówki jeżeli nie ma gdzie iść tylko do zaworu mieszacza. > Te 50% popłynie do kotla belką grzejnikową .Inaczej tyle co wpłynie na górze w zawór 3 drogowy wyjscie H wypłynie pod pompą do rozdzielacza grzejnikowego. Jeżeli zawór halasuje to ma za duży przepływ i dt. Te dane są w DTR zaworu i pompy Rozwiązanie niefajne jest wiele lepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 25.01.2019 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Mareks77 -Masz racje źle to zrozumialem i źle sie wypowiedziałem. Czyli do kotła trafia powrót z grzejników jak i woda zmieszana spod zaworu i pompy... Podłogówka grzeje, owszem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 25.01.2019 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 fachman19- Widzi Pan jakąs modernizację tego układu ? zapewne nie, ale warto zapytac... Chyba ze wystarczy zmienic zawór 3D. Ten zamontowany to ATM 661, DN 20 PN 10, Kvs 2,3, 20*C-43*C. Czyli zapenwe powinienem zmierzyc cisnienie na podłogówce , wtedy do niego dobrac zawór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 25.01.2019 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Szcerze nie mam zadnej specyfikacji tego zaworu i nie mam pojecia co znaczy dt...Chociaz przyznam sie ze jezeli zawór skrece na ustawienie przykładowo 2, wtedy mam temp ok 34*C hałasuje znacznie mniej. Jednak ze podłogówke, mam pod panelami w wiekszosci, wolałbym ustawic temperature ok 40*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 [ATTACH=CONFIG]425455[/ATTACH] Ta pompka to długo nie popracuje . Pompki muszą mieć oś poziomą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.01.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) @fachman19..... to był przykład zwykłego mieszacza i układ poglądowy.... a że poziomo im się nie zmieściło to już nie moja wina. W tym układzie możliwe że hałasuje zawór ale powodem tego jest wpływ jednej pompy na drugą i na dodatek konstrukcja zaworu która podobna jest do zwykłego termostatycznego. Możliwe że ze względu na kocioł na paliwo stałe powstaje tu tzw. zjawisko kawitacji. Jeśli przykręcasz temperaturę zmniejszasz wpływ pomp na siebie i na zawór a zmniejszona temperatura to mniejszy skok zaworu i to daje się odczuć jako cichszą pracę. Podejrzewam że nawet zmiana zaworu na mniejszy spowoduje tylko zmniejszenie hałasu. Pompa na kotle na najmniejszy bieg i to samo w pompie mieszacza. Ponadto spróbuj zmniejszyć przepływ rotametrami do 1,5 lub nawet 1 l / min. to może pomóc. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.01.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Tak czy siak to termostat zalaczajacy pompke podlogowki musi być ustawiony wyżej od temp.nastawionej na mieszaczy ponieważ jeśli na zaworze jest ustawione40 a pompka załącza się wczesniej to wejście cold jest zamknięte i cała woda z pieca trafia z powrotem do niego z ominięcie grzejników. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 26.01.2019 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 romano78- Najwiekszy hałas jest wtedy, jak pompka sie wyłącza przy piecu. Pompke na piecu mam ustawioną aby włączała/wyłączała sie przy 45*C, natomiast podłógówke, w sensie zawór 3D ustawiony na 40*C. Czyli najlepiej aby temperatura pompki jak i zaworu były identyczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 26.01.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 A jaki jest sens tego żeby pompka od podlogowki chodziła gdy pompka od pieca nie podaje już ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.01.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Z ostatniego wpisu wynika ,że po wyłaczeniu pompy na kotle ( grzejników) i pracującej pompie podłogowei zmienia sie kierunek przepływu w grzejnikach.A tedy mogą sie pojawić stuki w zaworach grzejnikowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 26.01.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Jak pompa kotlowa się wyłączy to zamyka się wejście cold i w podłodze nie ma już przepływu a woda płynie w drugą stronę przez grzejniki i część może też przepłynąć przez kocioł chyba ze przy pompce kotlowej jest zawor zwrotny z mocną sprężyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts