romano78 26.01.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 A tak wogole czy rotametry coś pokazują gdy pompka od podlogowki chodzi a kotlowa jest wyłączona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 27.01.2019 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Romano78- Oczywiscie ze nie ma żadnego sensu aby pompka od podłogówki był włączona jak pompka przy piecu nie jest. Tylko tak naprawdę nie mam mozliwosci ustawic aby pompka podłogowa sie wyłączała, jets wpięta na sztywno do gniazdka i będzie chodzic nawet jeśli kocioł będzie wygaszony, dopóki nie wyłacze jej bezpiecznikiem. Fachman19- Stuków na zaworach przy grzejnikach nie ma, jedynie to przy zaworze 3D, wczoraj w nocy przestawiłem temp wylacenia pompy przy kotle z 45 na 38*C...nic nie zmienilo, mimo iz pomka przy piecu dalej podawała, atemperatura na kotle spadła do ok 41*C, zaczeły sie stuki na zaworze 3D. Wszytsko wydaje sie proste z tego co piszecie. Jednakze okazuje sie ze niewazne na jakich ustawieniach pompy podłogowej, niewazne czy pompka od pieca działa czy tez nie, mimo prostej budowy i zrozumialej zaworu 3d, jak temp spada na piecu do ok 40*C zaczyna sie niesamowity stukot na zaworze 3D, analogicznie jak temperatura osiagnie ok 70*C... Romano78-Tak jest oczywiscie zrwotny, Jezeli pompka sie wylaczy to wskazania rotametrówpozaostaja bez zmian. Zaleznie od obiegu wskazują od 1l do 2l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nozownik17 27.01.2019 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Tak sobie teraz myśle o tym co Panowie wszyscy napisali, nie wiem czy mój wniosek jest prawidłowy ale na[isze bo tylko to mi sie nasuwa.Czyli jezeli temperatura spada na piecu czyli wejsciu do instalacji, zawór trójdrogowy zamyka sie na wyejciu cold gdzie pompka na podłogówce dalej działa i podejrzewam ze jeszcze przez chwile pcha wode w podłogówke gdzie obieg sie juz zamknąl, teraz ta woda dociera do zamknietego zaworu 3d z duzym cisnieniem i to jest powodem hałasu.. jest to jakas teoria. Tak naprawde stukanie trwa kilka minut i ustaje...Czyli rozwiazaloby tutaj cos o czym wspomnial Romano78 na samym poczatku a czego nie zrozumialem, gdyby powrót podłogówki bylby polaczony dodatkowym bypassem mijajacym zawór... Nie wiem czyt to co napisałem byloby rozwiazaniem czy tylko zepsuciem instalacji, ale mysle ze przynajmniej powód zdiagnozowałem...chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 27.01.2019 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Ale skoro piszesz ze rotametry pokazują nadal przepływ mimo ze pompka kotlowa nie pracujie to moze ten zawor dziala inaczej jak myslalem moze wejscie cold jest zawsze otwarte a tylko hot jest otwierane zamykane mozesz sprawdzic czy rotametry wskazuja przeplyw gdy belka zasilajaca grzejniki ma mniejsza temp od ustawionej.na trojdroznym czyli np 35stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.01.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Ale skoro piszesz ze rotametry pokazują nadal przepływ mimo ze pompka kotlowa nie pracujie to moze ten zawor dziala inaczej jak myslalem moze wejscie cold jest zawsze otwarte a tylko hot jest otwierane zamykane mozesz sprawdzic czy rotametry wskazuja przeplyw gdy belka zasilajaca grzejniki ma mniejsza temp od ustawionej.na trojdroznym czyli np 35stopni. romano78.... a co ma do tego pompka kotła jeżeli w tym momencie to pompka w mieszaczu jest odpowiedzialna za przepływ w podłogówce i wskazania rotametrów Jeśli temperatura na zasilaniu czyli wejściu do rozdzielacza spada i poziom temperatury nastawionego na zaworze 3D zostanie osiągnięty to zawór otwiera sie na max. Akurat w zaworze tej konstrukcji do współpracy z tym rozdzielaczem zawór nie może całkowicie zamknąć któregoś wejścia colt lub hot bo powodowało by to zablokowanie np. powrotu podłogówki i brak przepływu.. Jeśli słyszalne są stuki lub inne odgłosy to najlepiej sprawdź czy to oddziałuje na rotametry. Jeśli stuka zawór to one także mogą cyklicznie zmieniać swoje wskazania Zawór jest tu jakby tylko zabezpieczeniem aby temperatura na podłogówce nie przekroczyła poziomu nastawionego na zaworze. Jeśli tak jak określasz stuki zaczynają się przy 40*C a następnie przy 70*C to świadczy o tym że zawór stuka przy swoich skrajnych położeniach. Jeżeli stukot jest pomimo nie działającej pompy w kotle to powoduje go pompa w mieszaczu która jest za mocna i powoduje ugięcie sprężyny zaworu w jego skrajnych położeniach Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.01.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Jesteś pewny ze wejście cold nigdy nie jest całkowicie zamknięte bo większość zaworów tak działa wejście na powrocie otwiera się dopiero po osiągnięciu nastawionej na zaworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.01.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) To raczej nie ma sensu ponieważ podłogówka nie była by w ogóle zasilana jeśli czynnik na kotle ma temperaturę mniejszą niż ustawiona na zaworze.Nie mylmy tu sytuacji w której zawór trój-drogowy tylko otwiera bocznik powrotu aby woda mogła być zmieszana natomiast powrót podłogówki nie jest w żaden sposób zakłócony i może wędrować do kotła. Rozdzielacz dwufunkcyjny który tu jest zamontowany jest fabryczny i nie jest on wytworem wyobraźni tych dwóch hydraulików o których wspomniał pytający. Nie jestem 100% pewnym co tam się dzieje bo układ widzę to tylko na obrazku i polegam na opisie pytającego natomiast gdy prześledzisz obieg wody to pełne zamknięcie wejścia COLD spowodowało by brak przepływu w podłogówce podczas gdy pompa w mieszaczu działa i tłoczy gorącą wodę z wejścia HOT bezpośrednio do powrotu grzejników ponieważ na to pozwala zawór równoważący. Zamknięcie wejścia HOT powoduje obieg podłogówki a zamknięcie COLD powoduje bocznikowanie obiegu grzejników więc nie ma tu mowy o żadnym stukaniu.Tylko i wyłącznie sama zasada działania zaworu która polega na ciągłym otwieraniu się i zamykaniu może powodować takie zakłócenia objawiające się przy jego krańcowych położeniach.Dlatego też pytałem o odczyty na rotametrach podczas poszczególnych faz otwarcia zaworu i ich zachowanie. Nie które takie 3D posiadają wbudowane zawory zwrotne i uszkodzenie ich może powodować komplikacje i zakłócenia objawiające się różnie.W niektórych takich rozdzielaczach jest montowany dodatkowo bypass i właśnie nie wiem czy to on nie byłby rozwiązaniem całej zagadki powodując stabilizację ciśnienia. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.01.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wiem ze to by nie miało sensu dlatego chciałem się upewnić i pytałem posiadacza tej konstrukcji o sprawdzenie co pokazują rotametry gdy temperatura jest niższa od 40stopni A tak wogole to narazie proponuje właścicielowi zakupić puszkę nadtynkowa i termostat przylgowy np. Afriso przyczepić bo do rozdzielacza zasilającego grzejnikowego kabel od pompki rozciac jego końce wsunac w puszke zero połączyć ze sobą uziemienie też a fazę pod termostat pod odpowiednie styki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts