Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na wyspie - dziennik budowy

Recommended Posts

Dzień dobry,

Rok temu przez różne życiowe zawirowania stwierdziłem że raz się żyje: robię swój własny Shawshank i realizuję projekt życia

- budowę własnego, naprawdę dużego domu (>300m2) z pokojami na wynajem, na prawdziwej wyspie na którą możecie dojechać dwoma mostami.

Dzisiaj właśnie odebrałem warunki zabudowy więc czas zacząć zabawę.

Nad czym pracuję obecnie?

1. Analizuję warunki zabudowy (obszar Natura 2000, powierzchnia zabudowy do 32%, powierzchnia biologicznie czynna minimum 35%).

2. Wniosek pgnig o przyłącze gazowe i prądowe - jutro jadę złożyć wniosek.

3. Kredyt - Załatwianie kredytu - inwestycję szacuję na 1 200 000zł. Mam ofertę z Alior Bank i Pekao SA, chcę jeszcze sprawdzić BGZ i może Mbank (zachęcony przez bliskich)

W najbliższym tygodniu:

1. Szukanie biura architektonicznego (jeżeli możecie polecić to chętnie się przyjrzę)

2. Uzyskanie pozwolenia na budowę (zaczynam się starać)

3. Pismo do Enea, które zaoferowało przyłącze prądowe o wycenę prądu budowlanego

Jeżeli ktoś chce obserwować to gorąco zapraszam.

Zdjęcie inspiracyjne:)

BRtJGpHuB203UAFHvxReO8oEspaVA9XpXy2-M5Qonkg.jpg

Nie dziwię się:) ale to wciąż wyspa: kiedyś wojsko budowało most pontonowy, który służył za przeprawę, dla Wikingów Wolin był jak Gdańsk - był to główny ośrodek handlu i prawdziwe imperium.

Na wyspę Wolin możesz dojechać z Polski dwoma mostami więc to jest jakaś unikatowość:)