jaczelk 25.01.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam, chciałbym poprosić o pomoc. Jestem jeszcze przed tynkami i przypomniało się o kilku brakujących punktach.Elektrycy już skończyli swoją robotę, więc chciałem spróbować samemu rzucić kable. Chciałbym poprowadzić przewód od włącznika światła do pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody. Moje pytanie to jaki to musi być kabel i czy wystarczy że pociągnę go od włącznika do kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 25.01.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Jeżeli pod tynkiem to YDy, YDyp przekrój nie mniejszy jak te dochodzące do wyłącznika, z wyłącznika zadziała pod warunkiem że jest tam przewód N i PE jeżeli niema to z najbliższej puszki rozgałęźnej Edytowane 25 Stycznia 2019 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 25.01.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam, chciałbym poprosić o pomoc. Jestem jeszcze przed tynkami i przypomniało się o kilku brakujących punktach. Elektrycy już skończyli swoją robotę, więc chciałem spróbować samemu rzucić kable. Chciałbym poprowadzić przewód od włącznika światła do pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody. Moje pytanie to jaki to musi być kabel i czy wystarczy że pociągnę go od włącznika do kotłowni? W jaki sposób będzie sterowana pompa cyrkulacji cwu? Chcesz ją mieć na włącznik i biegać ciągle i wyłączać? Pomyśl o sterowniku dobowym lub załączenie przez sygnał na jakiś sterownik z kontaktronu w drzwiach łazienki kuchni lub przez czujniki ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.01.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Sterowanie włącznikiem światła jest IMO lepsze. Teraz tak mam i sprawdza się to o wiele lepiej niż na programatorze godzinowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaczelk 25.01.2019 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Sterowanie w łazience poprzez włącznik powinno się sprawdzić bo jednak ręce myje się na końcu, a u nas w łazience tylko jedno małe okno, więc nawet korzystając w dzień to światło się zapala i tak.Nie wiem do końca jeszcze jak to zrobić w kuchni. Tutaj raczej jakiś czujnik ruchu bardziej by się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts