Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ampio i Grenton

Recommended Posts

Powiedzcie mi jeszcze proszę czy jest sens podłączać pod system wszystkie gniazdka, włączniki itd.?

Chcesz do każdego gniazdka ciągnąć osobny kabel? I stycznik w rozdzielnicy? Ściany zabraknie na rozdzielnicę a cena powali.

Coraz mniej urządzeń da się sterować odłączeniem od zasilania - a coraz więcej przez wifi i ir.

I masz smart gniazdka, jakbyś potrzebował. Albo moduły dopuszkowe.

Nawet więcej - jakbym teraz robił okablowanie, to do każdego punktu świetlnego dałbym zasilanie na stałe i kabel sygnałowy i sterował przekaźnikami. Łatwo wtedy zapalać każdą żarówkę osobno i można tam dać również kamerki czy dowolne czujki.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z powodu koronawirusa nie mam za bardzo teraz możliwości spotkania się osobiście, zobaczenia paneli itd. Dlatego próbuję znaleźć te wydaje się minimalne różnice, które w przyszłości dadzą mi więcej możliwości. Wychodzi na to, że Ampio właśnie takie jest.

Biorąc pod uwagę rozwój, potencjał, jakość produktów postawiłbym i postawiłem w swoich inwestycjach - dom i aparthotel - na Grenton.

• 3 weeks później...

Jako że nie chcę zakładać nowego tematu to postanowiłem zapytać tutaj;

Chcę w swoim budowanym aktualnie domu zainstalować system Grenton. Czy dobrze rozumiem, że moduł "Bus module" pozwala tworzyć rozgałęzienia magistrali ? Buduje spory dom, z trzema poziomami (piwnica, parter i poddasze) i jakoś wydaje mi się, że ciągnięcie magistrali pomiędzy wszystkimi włącznikami będzie dosyć karkołomnym zajęciem - prościej by było wrzucić trzy takie moduły na każdy poziom i robić na każdym z nich jeden odcinek magistrali - tylko czy to tak zadziała ?

• 2 weeks później...
Czy dobrze rozumiem, że moduł "Bus module" pozwala tworzyć rozgałęzienia magistrali ?

Obawiam się, że źle rozumiesz. Obejrzyj sobie "Akademia Grenton - Część 2." na YouTube. W Grentonie jedyną dopuszczalną topologią jest linia i nie możesz robić od niej żadnych odczepów czy rozgałęzień. Bus module pełni rolę dodatkowego zasilacza magistrali oraz konwertera połączeń magistrali (z tasiemki na zaciski kablowe). Aby zastosować trzy odrębne magistrale po jednej na piętro, musisz użyć trzy czerwone jednostki CLU. Aby skorzystać z bardziej elastycznej topologi magistrali (np. topologii drzewa - z dowolnymi rozgałęzieniami) - musiałbyś użyć innego systemu. Taką topologię stosuje np. Loxone (poczytaj o Loxone Tree), systemy KNX oraz inne systemy oparte na magistrali KNX (np. Theben LuxorLiving)

Edytowane przez TomekWaw

Nie chcę zakładać osobnego wątku więc zapytam tutaj. Niedługo będę robić instalacje elektryczną w domu i właśnie chciałabym mieć dom inteligentny. Pisałam do różnych firm z prośbą o wyceny. Pisałam do Ampio i do Grentona, ale też trafiłam w internecie na firmę Deimic i wycena od nich wyszła sporo niższa. Czy to jest jakaś znana firma? Bo na forum czytam głównie Ampio, Grentonie i Loxone, a o tym Deimicu niewiele wiem. Warto go rozważać?

Obawiam się, że źle rozumiesz. Obejrzyj sobie "Akademia Grenton - Część 2." na YouTube. W Grentonie jedyną dopuszczalną topologią jest linia i nie możesz robić od niej żadnych odczepów czy rozgałęzień. Bus module pełni rolę dodatkowego zasilacza magistrali oraz konwertera połączeń magistrali (z tasiemki na zaciski kablowe). Aby zastosować trzy odrębne magistrale po jednej na piętro, musisz użyć trzy czerwone jednostki CLU. Aby skorzystać z bardziej elastycznej topologi magistrali (np. topologii drzewa - z dowolnymi rozgałęzieniami) - musiałbyś użyć innego systemu. Taką topologię stosuje np. Loxone (poczytaj o Loxone Tree), systemy KNX oraz inne systemy oparte na magistrali KNX (np. Theben LuxorLiving)

Bardziej precyzyjnie:

- topologia linii dotyczy magistrali między modułami, z których większość zazwyczaj masz w szafie z bezpiecznikami. Jak ktoś pyta o włączniki to łączy się je do modułu Digitalin w gwiazdę,

- aby zastosować 3 magistrale wystarczą 2 CLU - każde ma dwa złącza magistralne - lewy i prawy wtyk

Bardziej precyzyjnie:

- topologia linii dotyczy magistrali między modułami, z których większość zazwyczaj masz w szafie z bezpiecznikami. Jak ktoś pyta o włączniki to łączy się je do modułu Digitalin w gwiazdę,

- aby zastosować 3 magistrale wystarczą 2 CLU - każde ma dwa złącza magistralne - lewy i prawy wtyk

Co do drugiego - słuszna uwaga.

Co do pierwszego - podłączenie klasycznych włączników do modułu IO w szafie to nie magistrala, a ja zrozumiałem że on konkretnie pytał o magistralę. Którą nota bene z użyciem dopuszkowych IO jak rozumiem też można wykorzystać z klasycznymi włącznikami, w celu uproszczenia instalacji i minimalizacji długości tras kablowych

Jako że nie chcę zakładać nowego tematu to postanowiłem zapytać tutaj;

Chcę w swoim budowanym aktualnie domu zainstalować system Grenton. Czy dobrze rozumiem, że moduł "Bus module" pozwala tworzyć rozgałęzienia magistrali ? Buduje spory dom, z trzema poziomami (piwnica, parter i poddasze) i jakoś wydaje mi się, że ciągnięcie magistrali pomiędzy wszystkimi włącznikami będzie dosyć karkołomnym zajęciem - prościej by było wrzucić trzy takie moduły na każdy poziom i robić na każdym z nich jeden odcinek magistrali - tylko czy to tak zadziała ?

Napisz do Grentona, doradzą Ci jak zrobić optymalny projekt instalacji. Jest dużo możliwości.

Co do drugiego - słuszna uwaga.

Co do pierwszego - podłączenie klasycznych włączników do modułu IO w szafie to nie magistrala, a ja zrozumiałem że on konkretnie pytał o magistralę. Którą nota bene z użyciem dopuszkowych IO jak rozumiem też można wykorzystać z klasycznymi włącznikami, w celu uproszczenia instalacji i minimalizacji długości tras kablowych

Faktycznie kolega nie wyraził się jasno, bo napisał: "wydaje mi się, że ciągnięcie magistrali pomiędzy wszystkimi włącznikami" pisze o magistrali i o włącznikach. Między włącznikami nie prowadzi się magistrali. Tak czy inaczej jest dużo możliwości, więc powinien sobie to wyjaśnić z chłopakami z Grenton.

Dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia - akurat chwilę po moim pytaniu pojawiły się pierwsze filmy z akademii Grenton wiec mi się już wyjaśniło.

Co do"magistrali" i włączników, to chodziło mi o jej przeciągnięcie pomiędzy włącznikami "na zaś" gdyby w przyszłości przyszło mi do głowy wrzucić gdzieś smartpanel albo coś takiego.

• 9 months później...

Cześć,

przymierzam się właśnie do wykonania instalacji automatyki w swoim nowobudowanym domu.

W obecnym lokum mam instalację Openhab (na Intel NUC i3) plus zlepek różnego rodzaju urządzeń typu własne/sonoff/shelly/xiaomi/yeelight i oprócz standardowych funkcji jak oświetlenie, sceny itp. wykorzystuję również bardziej zaawansowane reguły np. otwieram automatycznie żaluzje gdy w telefonie znajdującym się w pokoju zadzwoni rano alarm, ale tylko wtedy, gdy temperatura w pokoju nie przekracza określonej lub zapowiadana jest brzydka pogoda, w przeciwnym wypadku otwieram roletę dopiero, gdy słońce przejdzie przez określony azymut.

Zastanawiałem się nad wykorzystaniem centrali alarmowej Integra jako obsługi wejść/wyjść (Satel IORS itp.) plus realizowaniem podstawowych reguł i dodatkowo Openhab do reszty zastosowań.

Chodzi mi jednak po głowie również drugie, droższe ale bardziej eleganckie (choćby w zakresie czystości rozdzielnicy czy paneli ściennych) rozwiązanie jak Grenton.

Zastanawiam się, czy w tym systemie mam np. możliwość integracji z alarmami w telefonie i tworzenia zaawansowanych reguł, wykonujących obliczenia na zmiennych pochodzących z różnych źródeł, odczytujących bieżący azymut słońca lub różne rodzaje zmroku, historycznej analizy danych czy tworzenia wykresów (Grafana)?

A może Grenton daje możliwość integracji z zewnętrznym serwerem automatyki jak Openhab czy HomeAssistant?

Pozdrawiam,

cholo

Grenton obecnie ma http gateway wiec daje CI to jakies możliwości, nie wiem jak wygląda sprawa z MQTT.

Serwer Ampio wystawia REST API do sterowania, oprócz tego oficjalnie wspiera opensourceowe rozwiązania poprzez MQTT - jest nodered, na forum ampio są osoby które używają u siebie HA.

Grenton na dziś nie wspiera MQTT, natomiast jest możliwość integracji z home-assistant poprzez wspomniany moduł Gate HTTP. Tu link do opisu integracji:

https://support.grenton.pl/pl/support/solutions/articles/35000169687-gate-http-integracja-z-home-assistant

Próbujemy jako użytkownicy namówić Grentona do wprowadzenia integracji przez protokół MQTT na razie bez efektu.

Dzięki za odpowiedź,

na razie pójdę więc chałupniczo w mieszaninę satela, arduino, chińskich przekaźników i openhaba, a potem zobaczymy jak się sytuacja z Grentonem rozwinie.

Jedyne polskie rozwiązanie na dzień dzisiejszy który wspiera MQTT, w prosty sposób integruje OpenHab a przy tym jest bardzo bezpieczne pod kątem bezawaryjności to Ampio. Integracja z OpenHabem poprzez generator itemów. Po stronie konfiguratora zaznaczasz jakie wejścia i wyjścia chcesz używać w OH, uruchamiasz generator, wchodzisz do OpenHab i tam to już jest. A bezpieczne bo całkowicie rozproszona logika. To co najważniejsze robisz w logice bezpośrednio na modułach, funkcje zaawansowane również na modułach albo jak chcesz to na OH. W każdym razie jeśli OpenHab zwiśnie to logika w Ampio pomiędzy modułami nadal działa.