marcin66 26.01.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Witam, chciałbym założyć zakład stolarski oraz tartak mam maszyny po ojcu i budynek w którym była stolarnia. Tata prowadził działalność gospodarcza 10 lat temu. W 2017 roku w mojej wsi zmienił się plan zagospodarowania przestrzennego. Aktualnie jest to teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej oznaczony symbolem MN1. Czy mogę założyć firmę w takim rejonie? Czy ewentualnie można jakoś obejść przepisy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 26.01.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Witam, chciałbym założyć zakład stolarski oraz tartak mam maszyny po ojcu i budynek w którym była stolarnia. Tata prowadził działalność gospodarcza 10 lat temu. W 2017 roku w mojej wsi zmienił się plan zagospodarowania przestrzennego. Aktualnie jest to teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej oznaczony symbolem MN1. Czy mogę założyć firmę w takim rejonie? Czy ewentualnie można jakoś obejść przepisy? Pozdrawiam Borykałem się z tym kiedyś. Usługi stolarskie określone są jako uciążliwe i może być ciężko, jeżeli nie ma rozbudowy próbowałbym zgłosić w Gminie powierzchnie pod działalność podpierając się jakimiś wcześniejszymi nakazami płatniczymi podatków od nieruchomości ojca, o ile takie posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin66 26.01.2019 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Czyli może być problem już przy rejestracji firmy? A co jeśli np. ktoś by dostał dotacje na otwarcie działalności gospodarczej czy wtedy gmina miała by zastrzeżenia ? Czy mogła by np. po roku czasu kazać się przenieść pod inny adres? Czy mają takie prawo? skoro przy wzięciu dotacji jest wymagane prowadzenie działalności np 2 lata, a w KRUS 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 firmę możesz zarejestrować, ale prowadzić działalność każą gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin66 26.01.2019 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 A co ze zmiana planu zagospodarowania przestrzennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin66 27.01.2019 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 W uchwale rady gminy znalazłem coś takiego : 1. Tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej („MN”, „MN1”) przeznacza się dla: 1) zabudowy jednorodzinnej, 2) budynków gospodarczych, garaży, 3) zieleni urządzonej, urządzeń sportu i rekreacji, obiektów małej architektury, 4) komunikacji kołowej i pieszej (dojazdy, zjazdy, dojścia, drogi wewnętrzne, ciągi pieszo-jezdne, parkingi do 8 stanowisk), 5) niezbędnych urządzeń i obiektów infrastruktury technicznej. 2. Dla terenów, o których mowa w ust. 1, ustala się następujące zasady zagospodarowania oraz warunki i standardy kształtowania zabudowy: 1) dopuszcza się uzupełnienie funkcji mieszkaniowej o funkcję usługową z zakresu usług publicznych lub komercyjnych, w formie budynku mieszkalno-usługowego lub w odrębnym budynku usługowym, przy zachowaniu warunku, że powierzchnia użytkowa funkcji usługowej nie przekracza 50% powierzchni użytkowej funkcji mieszkaniowej w granicach działki budowlanej, 2) dopuszcza się wyłącznie takie rodzaje przedsięwzięć, które nie powodują przekroczenia standardów środowiska przewidzianych przepisami prawa dla kategorii terenów mieszkaniowych, 3) dopuszcza się utrzymanie i rozbudowę istniejącej zabudowy zagrodowej, 4) w terenach „MN1” dopuszcza się ponadto lokalizację nowej zabudowy zagrodowej, 5) budynki mieszkalne jednorodzinne powinny być lokalizowane w układzie wolnostojącym lub bliźniaczym (z wykluczeniem układu szeregowego), 6) ustala się wskaźniki zagospodarowania terenu: a) intensywności zabudowy – od 0,1 do 0,7, b) powierzchni zabudowy – nie więcej niż 0,35, c) powierzchni terenu biologicznie czynnego – nie mniej niż 50%, 7) powierzchnia zabudowy nowo lokalizowanego budynku usługowego nie może być większa niż 150 m2 , długość rzutu budynku nie może być większa niż 25 metrów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin66 27.01.2019 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Borykałem się z tym kiedyś. Usługi stolarskie określone są jako uciążliwe i może być ciężko, jeżeli nie ma rozbudowy próbowałbym zgłosić w Gminie powierzchnie pod działalność podpierając się jakimiś wcześniejszymi nakazami płatniczymi podatków od nieruchomości ojca, o ile takie posiadasz. Jak poradziłeś sobie z tym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 27.01.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Jak poradziłeś sobie z tym problemem? Adaptacje istniejącego budynku miałem 20 lat temu, nie było jeszcze map cyfrowych. Pani w gminie podeszła do mapy planu zagospodarowania na ścianie z linijką, gdzie ręcznie naniesione były obszary i powiedzmy że się zmieściłem:cool:. Natomiast jakieś 5 lat temu zgody na rozbudowę już nie dostałem (poszedłem z rozbudową w góre). Natomiast w gminie uprzedzono mnie, że o zgodę na nową stolarnie w naszej gminie dostanę tylko na gruntach przeznaczonych na usługi uciążliwe-jakoś tak to nazwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin66 27.01.2019 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 To dałeś radę Jak myślicie, wyżej wkleiłem uchwałę rady gminy jest tam punkt który mówi, że mogę świadczyć usługi do 150m2 czy przeszło by to jak bym np miał zlecenie na zrobienie schodów, że w ten sposób świadczę usługi? Chodź chciałem wkroczyć w budowę domków kanadyjskich na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts