Arek1984 26.01.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Cześć, jestem w trakcie budowy domu. Jak to bywa z każdym następnym etapem wychodzą dotychczasowe błędy w budowie. Stoję przed dylematem różnicy poziomów wylewek. Otóż, na całej powierzchni parteru przewidziano 20 cm styropianu oraz 5 cm wylewki anhydrytowej. Jednak w miarę postępowania prac budowlanych zostały obniżone nieznacznie sufity. Mam łazienkę niewielką pod schodami i tu zaczął się problem. Przy dotychczasowej ślepej wylewce jest na tyle nisko iż komfortowe korzystanie z prysznica jest niemozliwe. Postanowiłem skuć ślepą na prysznicu dzieki temu mam 20 cm zapasu. Wiem, że powstaną schody w tej łazience, może tylko w brodziku, ale wiedząc o 20 cm styropianie i wylewce skłaniałbym się do jednego schodka przy wejściu do łazienki i drugiego zaniżenia już w brodziku. Pytanie jak to rozwiązać logicznie aby te poziomy miały ręce i nogi? Czy kopać jeszcze w dół w piasku? Nie wiem jak to rozegrać... Prosze o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.01.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Znaczy fundujesz sobie zimną posadzkę pod prysznicem którą zapewni mostek do gruntu?Jak nie wiesz, gdzie problem - to rozrysuj sobie przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 27.01.2019 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 NIe do konca sie zgodze z tym co piszesz. Chce obnizyc poziom prysznica w stosunku do całej łazienki ale nie zamierzam rezygnować z docieplenia podłogi. Zastanawiam się czy mogę troche podkuć te schody aby je nieco wyrównać do płaszczyzny sufitu. To wiele by rozwiązało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Chce obnizyc poziom prysznica w stosunku do całej łazienki ale nie zamierzam rezygnować z docieplenia podłogi. Rozrysuj przekrój. Izolacja podłogi to Linia Maginota. Ciepło ucieknie w bok i ścianą fundamentową do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 27.01.2019 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Przekrój docelowy wyjdzie tak: Posadzka pod brodzikiem obecnie - 20 cm w stosunku do całej łazienki. Zamierzam wylać 5 cm chudziaka na grunt plus 5 cm styro I na to kolejne 5 cm wylewki docelowej. Zostaje - 5 cm w stosunku do posadzki ogólnie. Na całości pójdzie 10 cm styro i 5 wylewki wiec jestem 20 cm do przodu na brodziku. Coś źle wykombinowałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fant0mas 28.01.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Ja byś brodzika pod prysznic nie wstawiał tylko zrobić spadek na płytkach do odpływu liniowego do tego zamontować drzwi prysznicowe. Już uciekasz pare cm o wysokość brodzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.01.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 jestem 20 cm do przodu na brodziku. Coś źle wykombinowałem ? Popatrz szerzej. Z czym styka się wylewka? Ze ścianą fundamentową, nieizolowaną zapewne, bo nie ma jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 28.01.2019 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Popatrz szerzej. Z czym styka się wylewka? Ze ścianą fundamentową, nieizolowaną zapewne, bo nie ma jak. No dokładnie styka sie tylko ze scianą fundamentową ale myślę czy by nie włożyć styropianu 2 cm w koło aby odizolować wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts