Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, bardzo proszę o poradę

stoje przed dylematem : kupno starego domu czy budowa nowego.

Chciałbym zamieszkać do 15km od Łodzi, (kierunek południe), oglądałem wiele domów i jeden wyjątkowo mi sie spodobał

https://www.otodom.pl/oferta/duzy-dom-takze-na-dzialalnosc-k-lodzi-ID3uH6E.html#a5074fa86e

jest to dom z 91roku, nieocieplone sciany i nieocieplone posadzki. Dach 12cm wełny. Dom ma 380m2 działka około 3000m2. Cena ok 480tys. Moje pytanie jest następujące, czy warto kupić ten dom i go ocieplić czy może budować od podstaw nowy, oczywiscie juz nie taki duży ok 200m2.

Od zawsze chciałem zbudować dom od podstaw, ale widze ze generalnie na rynku nieruchomosci ceny idą strasznie w górę, ceny materiałów i robocizny równiez. Także zakup działki i budowa domu moze wyjsc mnie duzo wiecej niż kupno tego starego i remont.

prosze o opinie osób które mają doswiadczenie w budowie lub remontach starszych domów.

z góry dziekuje

Pytanie jaki chciałbyś zakres remontu w tym domu. Bo tu można wejść i mieszkać - i wtedy pewnie się opłaca. Można też skuć wszystko do gołych ścian, dać nowe instalacje, współcześnie docieplić - i wtedy się nie opłaca, bo za te pieniądze kupujesz jakby stan surowy. Porównaj też ceny niezabudowanych działek w tym rejonie.

jest to dom z 91roku, nieocieplone sciany i nieocieplone posadzki. Dach 12cm wełny. Dom ma 380m2 działka około 3000m2. Cena ok 480tys. Moje pytanie jest następujące, czy warto kupić ten dom i go ocieplić czy może budować od podstaw nowy, oczywiscie juz nie taki duży ok 200m2.

w linku jest 545 tyś :confused: dom fajny , otwarte przestrzenie itd . Druga sprawa piszesz o 200m2 ,a tutaj jest 2x tyle :eek:

Tak jak napisał nurek , tam wchodzisz i mieszkasz , ale...

ogrzewanie tego kosztuje fortunę . Więc remont ,a raczej termomodernizacja wchodzi w grę , docieplenie dachu od środka wiąże się z niezłym bałaganem , można też próbować od zewnątrz , ale raczej się tego nie praktykuje znaczy się że dachu , bo ściany to wiadomo od zewnątrz , a niepraktykowane od wewnątrz .

Zdecydowanie budować nowy dom, wyprzedzający nawet dzisiejsze WT, gdzie koszty utrzymania będą całkowicie pomijalne w domowym budżecie, bo ten z ogłoszenia to masakra, koszty utrzymania zabójcze wręcz. Remont też nieopłacalny, dlatego takie domy (duże metraże i słabo izolowane) są w cenach połowę mniejszych domów ale nowocześniejszych i tańszych w utrzymaniu, coś jak z autami, można kupić Lexusa LS400 z 1995 roku, ale w tej cenie można mieć też kilkuletniego kompakta z oszczędniejszym silnikiem.

To ogromny dom.

Wykończenie pochłonie kupę kasy.

Do tego pomyśl o ogrzewaniu takiej powierzchni.

Ile będzie kosztować dostosowanie tego domu do współczesnych standardów energetycznych?

Poproś właścicieli o przedstawienie rocznych kosztów grzania.

Podejrzewam, że palą w piecu (czyli dolicz sobie straty zdrowotne twojej rodziny). Czy masz czas palić? A co jak zachcesz wziąć rodzinę zimą na ferie? Kto będzie nadzorował piec?

A ten remont to też robocizna i materiały.

Czasem nawet pewne rzeczy trzeba wykonać dwukrotnie (np. skucie posadzki, wywiezienie gruzu, położenie ocieplenia na gruncie, zalanie posadzką na nowo), jeśli myślisz o poważnej termomodernizacji.

Edytowane przez Elfir

Dom może i faktycznie ładny, ale przeogromny. Dysponując takimi pieniędzmi chyba warto jednak poszarpać się z budową od podstaw. Budując dom możesz go skroić na miarę własnych potrzeb, a w takim domu po kimś zawsze coś będzie nie tak. No i remonty zawsze są droższe aniżeli wykończenie od stanu surowego.

Dzięki wszystkim za porady. Przyznam , że dom mi się bardzo podoba a żonie jeszcze bardziej:D . Musze jej wybić go jednak z głowy ale potrzebuje mocnych argumentów:bash:

Właśnie tak też myślałem że najwiekszym problemem będzie ogrzanie tego domu. Zdaje sobie z tego sprawe i wlasnie dlatego na samym początku zrobiłbym remont generalny pod kątem ocieplenia. Czyli skucie starej posadzki, ułożenie styropianu, ogrzewanie podłogowe i wylewka. Skucie starej posadzki, ułozenie styropianu i ogrzewanie podłogowe zrobiłbym samemu, koszt EPS100 + wylewka anhydrytowa to ok 20tys. do tego ocieplenie scian zewnetrznych i fundamentow ok 30tys. Dachu na razie bym nie ocieplał, byc może te 12cm wełny byłoby wystarczające.

Mocno się zastanawiam nad tym domem bo sama działka jest warta ponad 300tys, Wszystkie media są juz na działce. Jesli facet zszedłby z ceny do ok 450tys to moze warto brać? Zwłaszcza że szukam działek od kilku tygodni na południe od Łodzi i niestety jest jedna wielka porażka. Za kawałek gliniastego pola bez mediów , sprzedający chcą po 130-160zl za m2.

Jesli jest ktos kto remontował taki duży dom bądź budował od podstaw poprosze o informacje o kosztach:)

Jeśli ktoś potrzebuje duży dom, nie liczy się z kosztami utrzymania (głównie ogrzewania), to ten dom nie jest zły, przynajmniej wygląda nieźle. Tylko trzeba mieć świadomość tych kosztów. A opalanie kotłem na paliwa stałe takiego domu, pasuje jak instalacja gazowa do Bentleya.

Duży ogród, może już zagospodarowany, duże przestrzenie wewnątrz, pokoje dla gości... . Tylko te koszty utrzymania, chyba trudno będzie znaleźć klienta na ten dom. A termomodernizacja będzie kosztować krocie.

Dachu na razie bym nie ocieplał, byc może te 12cm wełny byłoby wystarczające

No to śniegu na dachu na pewno mieć nie będziecie... Piszesz, że sam byś skuwał itd., twoja praca (czas) jest za darmo? Nawet u siebie robiąc to kosztuje, mało kto to zauważa. Nie wiesz co pod posadzką jest, jaka i ile izolacji, tkniesz jedno wyjdzie drugie. Przy okazji remontu byle mieszkania wychodzi X rzeczy, a co dopiero w takim domu, a to elektrykę trzeba dostosować do nowych potrzeb, a to podejścia w łazienkach poprzenosić, kiedyś i tak to będziesz robił. A gdzie jeszcze okna najprawdopodobniej na zamówienie, których jest multum. A kasy włożonej w taki dom nie jesteś w stanie odzyskać przy późniejszej odsprzedaży. Za duża inwestycja by kierować się sercem (kobieta), tutaj kubeł zimnej wody, bo kasę łatwo jest utopić i wpierniczyć się w kłopoty, a później może się okazać, że w środku remontu za dużo kasy włożone żeby się wycofać i trzeba będzie gonić kredytem, a to już mało fajnie. Żonie pokaż ten wątek, często przemawia bardziej słowo obcych niż najbliższych.

jeśli ten dom ma 30 lat prawie to zapewne jak przedmówca zauważył okna do wymiany, dach pewnie też do poprawki, środek dla mnie wygląda tak że trzeba wrzucić granat i zacząć od nowa ale co kto lubi, jak piszesz zrobić podłogówkę na 400m2 ocieplić wykończyć to ponownie nowe instalacje ... strzelam że drugie 400-500 byś włożył w remont/wykończenie

Wszystkim odradzam remonty. Ale jak tak patrze na ten domek to bym się chętni nim pobawił :)

30 lat to wcale nie taki stary. Podwiesić sufity, upchać tam izolacji ze 30 cm , przykleić styro na ściany, przemalować, nowy wystrój i wsio. Robiąc samemu w "stówce" bym się zmieścił. Tylko ta wielkość. We dwójke to sie tam nie znajdziecie. Jeśli macie czwórke dzieciaków to już bardziej :)

Nie zachęcam i nie zniechęcam. Spokojnie przeanalizować za i przeciw, wspomóc się fachowcami i decyzja wyjdzie sama.

pozdr !

Też tak myśle że w stówce bym się zmieścił z remontem, tylko zajęło by mi to ze dwa lata. Trochę szkoda życia.

100 metrowe mieszkanie w kamienicy remontowałem ponad rok czasu i było tak jak wyżej wspomnieliście, pełno niespodzianek wychodziło w trakcie. Tylko ze w 100 letniej kamienicy albsolutnie wszystko było do wywalenia okna, tynki, podłogi, sufity, hydraulika i elektryka. Tutaj (może zbyt optymistycznie patrze) ale myśle ze aż tak dużo nie będzie do zrobienia.

chyba rzeczywiście nie ma co się porywać na taki remont, chociaż z drugiej strony lubie wyzwania:D

• 3 weeks później...

śmiało bierz.

To jest bardzo sensowny dom, jasny i przestrzenny. Ma prostą bryłę. Koszt remontu wyjdzie porównywalny do przeciętnej kostki o powierzchni 140m2.

Nie jest stary. Dobra cena. Duża działka.

Możesz się wprowadzać i mieszkać nawet kilka lat bez remontu.Wiadomo, przez ten czas trochę przepłacisz za ogrzewanie, ale to jest do skalkulowania.

Remont możesz zrobić kiedy chcesz i to etapami.

Okolica OK?

Wychowałem się w takim domu i też tak myślałem jak wszyscy tu piszą, że nigdy remont bo wszystko trzeba skuc, koszty, itp, itd. Teraz jestem po budowie nowego domu i jakbym miał wybierać to raczej kupiłbym coś takiego jak tutaj pokazujesz. Budowa domu to obecnie koszmar i kosztuje krocie. Odbija się też na relacjach rodzinnych i w pracy. Tutaj wejdziesz na początek malowanko, łazienka zepewne do remontu i mieszkasz!!! Jak nie masz 2 lewych rąk to jesteś do przodu dziesięć lat życia bez nerwicy i dalej od zawału. Bez uzerania się z administracja, debilami budowlancami. itp. Zbędna cześć możesz odciąć zapewne jakoś tymczasowo od ogrzewania albo jakoś inaczej zagospodarować. Przemysl to sobie. U mnie taki dom kosztowałby ponad milion więc by się nie opłacało ale w Twoim przypadku warto się poważnie zastanowić.

Chciałbym zamieszkać do 15km od Łodzi, (kierunek południe), oglądałem wiele domów i jeden wyjątkowo mi sie spodobał

https://www.otodom.pl/oferta/duzy-dom-takze-na-dzialalnosc-k-lodzi-ID3uH6E.html#a5074fa86e

Od zawsze chciałem zbudować dom od podstaw, ale widze ze generalnie na rynku nieruchomosci ceny idą strasznie w górę, ceny materiałów i robocizny równiez. Także zakup działki i budowa domu moze wyjsc mnie duzo wiecej niż kupno tego starego i remont.

prosze o opinie osób które mają doswiadczenie w budowie lub remontach starszych domów.

z góry dziekuje

Ja na Twoim miejscu kupiłbym go, stargował trochę cenę, wykonał porządną termoizolację ścian i dachu i w kwocie 600k miał duży dom na wielkiej działce.

Nie wiem jak się kształtują ceny działek i domów pod Łodzią, ale nie sądzę, że w tej kwocie wybudujesz porównywalny dom (dla porównania -ja za dom o połowę mniejszy i 3 razy mniejszą działkę wydam więcej :( ).

Koszty ogrzewania Cię nie zabiją - rodzice mieszkają w domu z lat 90-tych. Ściana 3-warstwowa, 8 cm stryropianu na elewacji (ty możesz dać 20), 3 kondygnacje po ~100 m2 i dają radę.

Pytanie jak u was z poczuciem komfortu. Działka wygląda bardzo fajnie. Dom już trochę gorzej. Skoro planujesz i tak ogrzewanie podłogowe to spoko, bo podłogi tam to okropieństwo plus te kaloryfery - ja bym to od razu wypierdzielił, po prostu nie potrafiłbym tam z marszu wejść i mieszkać (patrząc na to i mając z tyłu głowy ile już za to zapłaciłem). Poza posadzkami i ew. drzwiami nie jest źle. Pomyślałbym też o rekuperacji w wentylacji mechanicznej - w obecnych czasach (SMOG) bez tego też nie potrafiłbym komfortowo mieszkać (ogólnie zdrowszy klimat w domu).

Ale czy na pewno potrzebujecie takiej powierzchni? Wiele osób narzeka, że źle się mieszka w takich dużych domach.