Milun 27.01.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Witam Poszukuję drzwi do zamontowania pomiędzy garażem w bryle domu a częścią mieszkalną ( dom energooszczędny) , W garażu zakładam utrzymywanie temp ok 8stDrzwi mają byś trwale, szczelne, ciepłe, i nie odkształcać się przez różnicę temp. Wizualnie pełne,płaskie. Pytanie czy lepiej malowane czy okleina kol. biały lub antracyt.Do tej pory biorę pod uwage: 1. hormann termo 46 TPS 010 z ościeżnicą alu2. Wikęd premium z ościeżnicą alu 3. Gerda ntt revo 60 Nie chcę drzwi drewnianych czy z jakiejś płyty meblarskiej więc zostają pewnie stalówki Nie potrzebuję super klasy antywłamaniowej , kilku zamków- wystarczy 1 . Budżet do max 2700 Proszę o poradę / opinie o zaproponowanych modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 JA mam drzwi techniczne Porta, białe, lakierowane, obite blachą z wełną w środku. Dają radę. Zamek fabryczny Gerda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrHatoBass 27.01.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 WitamZ tego co wyczytałem to gerda najcieplejsza.Warto zwrócić uwagę żeby ościeżnica była cała ( prostokąt ).Nie kupuj z ościeżnica z osobnym progiem bo ciepło dołem ucieka.Najważniejsza rzecz to ciepły montaż folia paroszczelna od środka i folia paroprzepuszczalna od zewnętrz ( można samemu zrobić , jest to proste ) .Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrHatoBass 27.01.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Jeszcze jedno można wykuć i dać pod ościeżnice styropianNajważniejsze żeby drzwi były ciepłe u 1,0 to w tych czasach minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.01.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 W zupełności wystarczą drzwi stalowe z ościeżnicą standard za ok 1500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.01.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Czy możesz podać konkretne nazwy lub linki?Ja mam w projekcie napisane tak: 90/200, zalecane EI30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.01.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Tak się składa, że mi nie bardzo wypada a niewymienieni konkurenci będą się czuli pokrzywdzeni. Z resztą: wstępne wybory są ok. Tylko po co Ci w nich ościeżnica alu za 600 czy 700zł dopłaty? jeśli uważasz, że lepiej wygląda to ok. Pamiętaj że to będzie kosztem zmniejszonego światła przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 28.01.2019 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 E tam .. może jednak podasz klika swoich typów . Jeżeli nie to napisz proszę na co zwrócić uwagę żeby drzwi były - stabilne i się nie wyginały ( jaka najlepsza budowa skrzydła / wypełnenie /ościeżnica) - szczelne ( uszczelki budowa skrzydła , progu ? ) - dobrze działały( jakieś konkretne rozwiązania zamków, zawiasów? ) - czym powinny być wykończone - czy lepsze malowane czy okleinowane Parametr U i antywłamaniowość to każdy sobie sam dobierze na podstawie papierów które producenci dają i ceny Ościeżnica alu wg mnie wygląda dużo lepiej niż stalowa światło przejścia przy 90 nie ma takiego znaczenia dla mnie .A są jakieś inne + z alu? Bo termicznie to 0,1 różnicy. Są jeszcze drewnianostalowe - dobre to? Oprócz wymienionych modeli ,obejrzałem na żywo delty martom kmt - i średnio.... Najlepsze wrażenie; horman wykończenie/,działanie ( malowane, ościeżnica / prog alu - ale cena ... Pozostałe drzwi polskich prod. były okleinowane i na ościeżnicach stalowych. O ile same okleiny wyglądają podobnie to są różnie klejone do skrzydła i ościeżnicy.. Jak na nowych drzwiach w salonie zobaczyłem odklejające się na łączeniach to zwątpiłem. Z polskich Wikędy widziałem na ekspozycji zewnętrznej i wyglądały i działały najlepiej . Moje typy wnikają też z dobrych możliwości zakupu akurat tych marek/modeli. Drzwi zewnętrzne mam z Aluhaus i nic nie wiem o stalowych a że będę z nich korzystał pewnie częściej niż z zewnętrznych to szukam najlepszej opcji - stąd post. Może jakiś użytkownik co ma garaż w bryle się pochwali jakie ma drzwi i czy mu śmierdzi w domu spalinami i wieje zimnem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 29.01.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Zdecydowanie opcja ościeżnicy alu w tym miejscu jest przekombinowana. Szkoda kasy. Generalnie ościeżnica alu jest świetna ale tu to lekka przesada. Ja montuję coś typu Tower z Interdoorsó, czy Herse z Erkado i ludzie są zadowoleni. Zwykłe techniczne też spełnią swoją rolę. Tu raczej chodzi już bardziej o estetykę jak o super utrzymanie ciepła czy szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2019 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Może jakiś użytkownik co ma garaż w bryle się pochwali jakie ma drzwi i czy mu śmierdzi w domu spalinami i wieje zimnem? Pozdrawiam Ja mam w bryle domu garaż nieogrzewany. Przy -10 w garażu mam 10stopni. Drzwi między garażem a częścią mieszkalną to zwykłe pełne drzwi wewnętrzne od 15 lat. Założyłem tylko do nich uszczelki piankowe a na dole standardowo próg i też uszczelka. Nic nie śmierdzi spalinami z garażu jak jest działająca wentylacja i drzwi są szczelne. Drzwi nie są zimne bo nie mogą być bo różnica temperatur to tylko 11stopni między temp. garażu a temp. mieszkalną. Idąc tokiem myślenia o ciepłych drzwiach powinieneś raczej pomyśleć o ociepleniu ściany oddzielającej garaż od części mieszkalnej ale wtedy bez ogrzewania garażu nie wiem czy utrzymasz temp. 8 stopni w garażu. Wydatek na drzwi między garażem a częścią mieszkalną wysokości 2700zł to jak dla mnie fanaberia. Zwykłe drzwi wewnętrzne i do tego uszczelki. Jak są szczelne to nie ma żadnego zimna bo niby jak skoro grubość tych drzwi (pomijając że mają pustkę powietrzną a powietrze w bezruchu to najlepszy izolator ciepła) to taka grubość jak ramy okna drewnianego. Tak więc podstawą jest szczelność drzwi której nie mają drzwi wewnętrzne ale założenie uszczelek rozwiązuje problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 30.01.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Ja mam w bryle domu garaż nieogrzewany. Przy -10 w garażu mam 10stopni. Drzwi między garażem a częścią mieszkalną to zwykłe pełne drzwi wewnętrzne od 15 lat. Założyłem tylko do nich uszczelki piankowe a na dole standardowo próg i też uszczelka. Nic nie śmierdzi spalinami z garażu jak jest działająca wentylacja i drzwi są szczelne. Drzwi nie są zimne bo nie mogą być bo różnica temperatur to tylko 11stopni między temp. garażu a temp. mieszkalną. Idąc tokiem myślenia o ciepłych drzwiach powinieneś raczej pomyśleć o ociepleniu ściany oddzielającej garaż od części mieszkalnej ale wtedy bez ogrzewania garażu nie wiem czy utrzymasz temp. 8 stopni w garażu. Wydatek na drzwi między garażem a częścią mieszkalną wysokości 2700zł to jak dla mnie fanaberia. Zwykłe drzwi wewnętrzne i do tego uszczelki. Jak są szczelne to nie ma żadnego zimna bo niby jak skoro grubość tych drzwi (pomijając że mają pustkę powietrzną a powietrze w bezruchu to najlepszy izolator ciepła) to taka grubość jak ramy okna drewnianego. Tak więc podstawą jest szczelność drzwi której nie mają drzwi wewnętrzne ale założenie uszczelek rozwiązuje problem. To, że nie masz tam grzejnika nie oznacza, że masz nieogrzewany garaż, bo ogrzewasz go przegrodami wspólnymi z częścią mieszkalną. Ile masz styropianu/wełny na ścianie między garażem a mieszkaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.01.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Ja mam w bryle domu garaż nieogrzewany. Przy -10 w garażu mam 10stopni. Drzwi między garażem a częścią mieszkalną to zwykłe pełne drzwi wewnętrzne od 15 lat. Założyłem tylko do nich uszczelki piankowe a na dole standardowo próg i też uszczelka. Nic nie śmierdzi spalinami z garażu jak jest działająca wentylacja i drzwi są szczelne. Drzwi nie są zimne bo nie mogą być bo różnica temperatur to tylko 11stopni między temp. garażu a temp. mieszkalną. Idąc tokiem myślenia o ciepłych drzwiach powinieneś raczej pomyśleć o ociepleniu ściany oddzielającej garaż od części mieszkalnej ale wtedy bez ogrzewania garażu nie wiem czy utrzymasz temp. 8 stopni w garażu. Wydatek na drzwi między garażem a częścią mieszkalną wysokości 2700zł to jak dla mnie fanaberia. ... Z pierwszą częścią odpowiedzi (w cytacie) się zgadzam. Dość często je także montuję, tylko zwykle proponuję uszczelkę opadającą chowaną w skrzydle (koszt do 200zł). Z tym że informuję klientów, że to nie jest zgodne z przeznaczeniem: drzwi wewnątrzlokalowe są przeznaczone do pomieszczeń mieszkalnych, czyli temp. min 16st i wilgotność w normie. Po prostu zwykłe drzwi mogą "nie dać" rady i producent ma prawo odmówić roszczeń gwarancyjnych. Nie zdarzyło mi się, ale jestem tego świadomy,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To, że nie masz tam grzejnika nie oznacza, że masz nieogrzewany garaż, bo ogrzewasz go przegrodami wspólnymi z częścią mieszkalną. Ile masz styropianu/wełny na ścianie między garażem a mieszkaniem? Zgadzam się że z części mieszkalnej przez wspólne przegrody z garażem przenika ciepło ogrzewając go. Nie mam styropianu na ścianie między garażem a częścią mieszkalną. Mam tylko 24cm suporeks jako ściana nośna. Kiedyś zastanawiałem się na tym żeby ocieplić i ścianę i strop garażu bo powyżej jest poddasze użytkowe w formie pracowni ale przeszło mi i widzę że nie jest to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Z pierwszą częścią odpowiedzi (w cytacie) się zgadzam. Dość często je także montuję, tylko zwykle proponuję uszczelkę opadającą chowaną w skrzydle (koszt do 200zł). Z tym że informuję klientów, że to nie jest zgodne z przeznaczeniem: drzwi wewnątrzlokalowe są przeznaczone do pomieszczeń mieszkalnych, czyli temp. min 16st i wilgotność w normie. Po prostu zwykłe drzwi mogą "nie dać" rady i producent ma prawo odmówić roszczeń gwarancyjnych. Nie zdarzyło mi się, ale jestem tego świadomy,, Być może gwarancja na drzwi wewnętrzne nie obejmuje ich montażu w takim miejscu jak ja posiadam ale "zaryzykowałem" zresztą kosztowały grosze i do 15lat nic się z nimi nie dzieje. W garażu wilgotność jest "w normie" czyli ekstremalnie sucho może z 10% a czy może być w garażu większa wilgotność? Chwilowa może być jak wjedzie się samochodem zaśnieżonym czy po dużej ulewie ale spływa to do kratek a przy działającej wentylacji reszta wilgoci znika bardzo szybko że nawet płyty na drzwiach nie zdążą wchłonąć tej wilgoci. Natomiast latem trzymanie samochodu w garażu to troszkę przerost formy nad treścią więc też nie ma skąd brać się wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 30.01.2019 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 2700 to średni koszt drzwi z montażem na które dostałem pierwsze wyceny Co do zwykłych drzwi , widziałem po znajomych drzwi wewnętrzne zamontowane w tym miejscu i niestety u kilku się nie sprawdziły..Drzwi się powykrzywiały po kilku sezonach grzewczych i nie działają już tak dobrze jak na początku, poratowali to i jakimiś dodatkowymi uszczelkami i żyją . Mają inny układ domu i im to bardzo nie przeszkadza. Oprócz tego w jednych drzwiach okleina odkleiła się dołem a płycina rozwarstwiła ... stąd tez było pytanie czy nie lepiej malowane? Zostaje przy stalówkach. Czy możecie wskazać jakieś konkretne drzwi które byście polecili? Z tego co wybrałem na teraz to Gerda NTT REVO 60 , Martom nordic 55? Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 07.02.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Wystarczą Ci jakieś najprostsze stalówki. Wspomniane Mar-Tomy 55ki czy Wikędy z serii Premium na stalowej ościeżnicy, czy KMT 55ki. Masz też drzwi jak Optimum z Wikędu z 4tą przylgą ale moim zdaniem to już strzelanie z armaty do wróbla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts