Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerobienie strychu na pomieszczenie użytkowe

mazyl

Recommended Posts

Witajcie!

Stoje przed takim problemem który będę musiał rozwiązać najlepiej w tym roku.

Mianowicie:

Posiadam Domek 1 rodzinny parterowy w Bydgoszczy (oficyna) do którego został dobudowany drewniany strych na piętrze jakieś 25 lat temu.

Wiadomo nic nie jest wieczne i właśnie pojawia się problem że zbliża się termin gdzie będę musiał zainwestować trochę pieniędzy w renowację tego strychu (np całkowicie nowa podłoga do zrobienia, ocieplenie, naprawa lub całkowita nowa budowa dachu)

Jako że strych ma prawie 30m2 (4,5m x 6,5m) powierzchni, na nim są trzymane tylko różnego rodzaju starocie, wpadłem na pomysł by przerobić go na pokój.

I tutaj moje parę pytań do osób które znają się na temacie, może coś takiego robiły, albo zajmują się takimi pracami:

1. Czy wysokość pomieszczenia +- 2,2m jest odpowiednią wysokością ? akurat cała moja rodzina w tym ja że tak powiem jesteśmy "niskopienni" i najwyższa osoba w domu nie przekracza 1,7m wzrostu :)

2. jeżeli podejmę się takiej modernizacji, będę musiał postawić nowe ściany, które chciałbym również zrobić drewniane. czy uważacie to za dobry pomysł ?

Jaki jest szacunkowy koszt m2 ocieplonej ściany z drewna ?

3. gdyby okazało by się że dach będe musiał zbudować od nowa, chciałbym uzyskać większy spad, ponieważ aktualny wydaje się dość mały by spełniał swoje warunki (30 cm na odległości 4,5m) czy aby tego dokonać (tzn bym musiał jedną ze ścianek podnieść) potrzebuje specjalne pozwolenia?

4. Czy są tutaj firmy które podjęłyby się położenia nowego dachu ? jaki to może być szacowany koszt ?

5. Ogólnie czy jest możliwa taka adaptacja ? czy potrzebne są na to zgody, projekty ? (strych widnieje jako pomieszczenie przynależne do budynku)

6. Ze strychu jest wejście na dach Korytarza (następne pokoje, kuchnia są pod strychem lub z boku który gdzie dach jest już spadzisty), który również jest dość prosty. Czy potrzebuje pozwolenia by tą część dachu przerobić na taras ?

Dużą część prac jestem w stanie wykonać sam (np ogrzewanie podłogowe, montaż ścian, później wykończenia)

Ale potrzebowałbym pomocy w oszacowaniu kosztów związanych z taką inwestycją.

Wybaczcie tak dużą ilość pytań, ale przed podjęciem ostatecznej decyzji wolę sięgnąć porad fachowców :)

Pozdrawiam!

Generalnie: projekt, pozwolenie na budowę i budować. Tanio nie będzie. Po partyzancku nie polecam. Pomieszczenia h=2,2m (gdzie ocieplenie?) to trochę słabo do mieszkania nawet dla niskopiennych, po prostu mało powietrza; nawet przy wymuszonej wentylacji komfort będzie marny. Poczekaj aż ktoś temat bardziej rozwinie.

Czy na pewno potrzebuje pozwolenia na budowę jeżeli tak naprawdę nie zmieni się struktura budynku ?

też nie do końca wiem jak to traktować, czy jako nową budowę czy jakiś generalny remont.

Co do wysokości pomieszczenia, to pomijam na razie temat, ponieważ sprawdziłem jak wyglądają aktualnie niektóre pomieszczenia w domu i jak się okazuje są one porównywalne wysokościowo.

No przecież jak dachu nie podnosisz ani nie wymieniasz to zakasaj rękawy i rób , ścianki lepiej na profilach robić , wełnę między krokwie i ciut pod nimi na mijankę , wieszaki, folie, rigipsy i gitara , cały strych ok 120m2 tak zrobiłem , nie wiem po co ale zrobiłem i teraz stoi to wszystko puste :lol2: