Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia zabudowy

Hold_Strong

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy dobry dział wybrałem. Czy jest mi ktoś w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ile ten projekt ma metrów kwadratowych powierzchni zabudowy? https://www.extradom.pl/projekt-domu-d49-maurycy-WAI1053

Chcę postawić dom szkieletowy do 70 m2 użytkowych, lecz w MPZP mojej działki jest absurdalny przepis mówiący o tym że " Minimalna powierzchnia zabudowy jednego budynku mieszkalnego nie może być mniejsza niż 100 m2". Więc w tym projekcie zadaszona weranda by mnie ratowała ale nie wiem jak to jest w końcu z tą powierzchnią zabudowy. Proszę o odpowiedź

POLSKA NORMA PN-ISO 9836:1997 :

5.1.2.1 Przez powierzchnię zabudowy rozumie się powierzchnię terenu zajętą przez budynek w stanie wykończonym.

5.1.2.2 Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu.

Do powierzchni zabudowy nie wlicza się:

- powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu;

- powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, ramp zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego;

- powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany, szopy).

Bertha - norm określających jak liczyć Powierzchnię zabudowy jest wiele ( co najmniej trzy )

cytowana przeze mnie POLSKA NORMA PN-ISO 9836: 1997 " Właściwości użytkowe w budownictwie ‒ Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych "

odnosi się do Projektu Budowlanego i jest wymieniona w Rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego ( 2018 )

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180001935

natomiast rozporządzenie jw wymienione jest w Ustawie Prawo Budowlane Art. 34 p.6.

dla ewidencji gruntów, budynków, geodezji, kartografii, ... itp - jak piszesz jest inaczej.