Hold_Strong 28.01.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam, nie wiem czy dobry dział wybrałem. Czy jest mi ktoś w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ile ten projekt ma metrów kwadratowych powierzchni zabudowy? https://www.extradom.pl/projekt-domu-d49-maurycy-WAI1053Chcę postawić dom szkieletowy do 70 m2 użytkowych, lecz w MPZP mojej działki jest absurdalny przepis mówiący o tym że " Minimalna powierzchnia zabudowy jednego budynku mieszkalnego nie może być mniejsza niż 100 m2". Więc w tym projekcie zadaszona weranda by mnie ratowała ale nie wiem jak to jest w końcu z tą powierzchnią zabudowy. Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 28.01.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież masz w projekcie swojego domku powierzchnię zabudowy 113 m2, czyli nie masz problemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hold_Strong 28.01.2019 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No właśnie chciałem się dowiedzieć czy to jest dobrze zwymiarowane. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.01.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 POLSKA NORMA PN-ISO 9836:1997 : 5.1.2.1 Przez powierzchnię zabudowy rozumie się powierzchnię terenu zajętą przez budynek w stanie wykończonym.5.1.2.2 Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu.Do powierzchni zabudowy nie wlicza się:- powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu;- powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, ramp zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego;- powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany, szopy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.01.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Ale według "szkoleń" dla prowadzących Ewidencję Gruntów i Budynków cytat: nadwieszone części budynku (piętro, zadaszenie itp.) gdy są na podporach/filarach to należy zaliczyć do powierzchni zabudowy. Koniec cytatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.02.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Bertha - norm określających jak liczyć Powierzchnię zabudowy jest wiele ( co najmniej trzy ) cytowana przeze mnie POLSKA NORMA PN-ISO 9836: 1997 " Właściwości użytkowe w budownictwie ‒ Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych " odnosi się do Projektu Budowlanego i jest wymieniona w Rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego ( 2018 ) http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180001935natomiast rozporządzenie jw wymienione jest w Ustawie Prawo Budowlane Art. 34 p.6. dla ewidencji gruntów, budynków, geodezji, kartografii, ... itp - jak piszesz jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.02.2019 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 OK. Dlaczego przepisy nie mogą być spójne jeśli dotyczą jednego pojęcia? To jest niechlujstwo legislacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.02.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 zgadzam się - Ustawy, Rozporządzenia, PN, ... powinny być spójne, a w tym przypadku nie są, choć jw podstawa prawna dla Projektu Budowlanego jest podana i taka, a nie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts