Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa nowoczesnego domu 310 m2 z płaskim dachem, pytania nowicjusza

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć, MMateusz. Będę budować pod Warszawą dom 210m2 z płaskim dachem, więc poniekąd podobnie. :) U nas będzie cegła silikatowa, początkowo również chcieliśmy ocieplać samą wełną, bo też architekt opowiadał nam o paroprzepuszczalności, mikroklimacie itp. (a ogólnie marzy nam się zdrowy dom), ale ceny szybko zweryfikowały te plany i będzie jednak styropian. ;)

Mieliśmy też zaprojektowaną elewację częściowo drewnianą (modrzew syberyjski), która miała być zamontowana na drewnianym stelażu i też ocieplona wełną. Tutaj również ze względu na koszty zdecydujemy się na imitację drewna i styropian.

Tak duże okna również wyjdą bardzo drogie, bo będą musiały być aluminiowe. U nas aż tak wielkich przeszkleń nie ma, a i tak ceny stolarki bolą. Prawdopodobnie będziemy musieli zrobić PCV na 3 elewacjach, gdzie okna nie są bardzo wysokie, a aluminiowe tylko na elewacji ogrodowej, gdzie mamy okna po 2,7m wysokości. Dla przykładu dostaliśmy dziś wycenę stolarki: 9 okien z PCV (w tym 6 dość sporych, bo o wymiarach prawie 2x2m) kosztuje 17 tysięcy, 3 okna aluminiowe (różna szerokość, wysokość 2,7m) wraz z drzwiami HST o wymiarach 3,5x2,7m kosztują 37,5 tysiąca, z czego samo HST 17 tysięcy.

Ogólnie radzę bardzo uważać ze wszelkimi szacunkami. Nam architekt rzucił koszt budowy, który o mniej więcej 40% różni się od wycen, które teraz otrzymujemy. ;)

W czasie projektowania wydaje się też, że to trochę więcej kosztuje, ale warto, to też ciut więcej, ale będzie lepiej, a potem, jak się doda te kilka "trochę", to wychodzi "DUŻO".

A przy okazji - czy masz namiary na jakichś polecanych wykonawców z okolic Warszawy? Będziesz budował systemem zleconym czy z generalnym wykonawcą?

• 3 weeks później...

Na podstawie własnych doświadczeń (aktualnie jestem bliski stanu deweloperskiego) szacuje budżet na ten dom >=1,5 mln.

Drugie tyle na wykończenie. Ja tez się łudzilem ze postawie stan deweloperski za 1mln i drugie tyle wykończenie a realnie wyjdzie 3-3,5mln.

Same duże okna to było 0,4 mln...

Po tym co przeszedłem w ostatnie 22 miesiące dobre jest tylko to ze mnie to zaczyna cieszyć :) bo w pewnych momentach byłem załamany

• 10 months później...

Witam wszystkich ponownie :)

Projekt wreszcie miesiąc temu złożony i czekam na pozwolenie na budowę. Dom skurczył się do 299,5 m2 bo na więcej nie pozwolił MPZP. W tym czasie przeprowadziłem kilkanaście rozmów z różnymi wykonawcami i wychodzi na to, że bardzo się z moim budżetem nie przestrzeliłem - no ale zobaczymy jak będzie.

Tu może nie tyle proszę o poradę co może słuchając Waszych argumentów, mając już doświadczenia ktoś naprowadzi na słuszną decyzję :)

Otóż albo robię z generalnym wykonawcą albo sam, jestem świeżo po ostatnich, końcowych wycenach i mam dylemat w co iść. Generalny wykonawca wiem, że jest super godny polecenia, zbudował już wiele domów od naszego architekta i ściśle z nim współpracuje, widziałem na żywo dom przez niego zbudowany, przeglądałem inne realizacje, nie mam nic do zarzucenia.

Budżet stanął na:

473.00 SSO

170.000 stolarka okienna

165.000 izolacja stropodachu

199.000 docieplenie/elewacja z kamienia

39.000 elektryka

14.500 wow/kan + przyłącza

137.000 ogrzewanie, wentylacja mechaniczna, rekuperacja

70.000 tynki wewnętrzne i wylewki

1.267.500 - czyli dużo się nie pomyliłem względem kalkulacji, choć początkowy budżet na spotkaniu z architektem to miało być 800-900.000 zł. Ale dziś coś takiego już raczej nie jest realne.

Kontra ta oferta na kilka pozycji, każda z nich to firma z doświadczeniem, z polecenia, myślę, że bez lipy :)

400.000 SSO z materiałem (miałem ofertę na robotę za 120.000 zł i sam ogarniam materiał)

135.000 izolacja stropodachu

więc na „dzień dobry” odpada 100.000 zł. Teoretycznie obie oferty do kompleksowo od A do Z, czyli płacę i nie ma, że trzeba coś jeszcze dorzucić. Różnice jednak już widzę w tym, że GW w tej cenie zaproponował papę, a zewnętrzna firma robiąca niby kilka pokryć dachów tygodniowo, membranę EPDM.

stolarki okiennej nie ruszam, oferty są dobre, jest pełne aluminium ale zdjąłem koszty bo jest bardzo dużo fixów i zero HSów ani innych wynalazków. I tak będzie wentylacja mechaniczna. Oferty na ogrzewanie i wentylację mam taką samą, tynków, elektryki i wody nie ruszałem bo to już tylko dodatki i nie wpływają raczej na decyzję czy z generalnym, czy samemu.

Elewacja jest tu ostatnią dużą pozycją, gdzie mam ofertę na robociznę na 30.000 zł od firmy polecanej z miejsca, skąd będę brał kamień na elewację ale nie chce mi się w to wierzyć… W sensie że tyle ktoś weźmie za ułożenie styropianu, wełny, a potem kamienia.

Macie jakieś luźne sugestie? Siedzieć, szukać dalej i próbować coś jeszcze zdjąć i dopiero podjąć decyzję? W tej chwili te teoretyczne 100.000 zł różnicy jest na granicy progu bólu, gdzie wybierając GW mam bardzo duże przeczucie, że wszystko będzie super dokładnie zrobione, a robiąc samemu wiem, że będzie dużo pracy przy tym i może wyjść różnie. Pracy nie mam od 8.00 do 16.00, poświęcić się*budowie czasowo mogę, tylko czy jest sens… :)

Projektował EPDM, jeden z wykonawców proponował papę Baudera - rozumiem, że to znacznie gorsze rozwiązanie. Dom będzie w lesie więc duża szansa na częste zatykanie spustów igliwiem, a ze względu na chęć posiadania niskiej attyki architekt dał aż 8 odpływów, gdzie każdy ma odbierać niby ze 180m2 a dach to dwieście kilkadziesiąt, więc jeden z wykonawców wspominał, że duża przesada. Prosiłem wycenę na podgrzewane spusty i już mam ale powiedzieli, że to 5% inwestycji - skoro pytałeś to masz w tym jakieś doświadczenie że warto jednak podgrzewane brać?

Gość Arturo72
Witam wszystkich ponownie :)

Projekt wreszcie miesiąc temu złożony i czekam na pozwolenie na budowę. Dom skurczył się do 299,5 m2 bo na więcej nie pozwolił MPZP. W tym czasie przeprowadziłem kilkanaście rozmów z różnymi wykonawcami i wychodzi na to, że bardzo się z moim budżetem nie przestrzeliłem - no ale zobaczymy jak będzie.

Tu może nie tyle proszę o poradę co może słuchając Waszych argumentów, mając już doświadczenia ktoś naprowadzi na słuszną decyzję :)

Otóż albo robię z generalnym wykonawcą albo sam, jestem świeżo po ostatnich, końcowych wycenach i mam dylemat w co iść. Generalny wykonawca wiem, że jest super godny polecenia, zbudował już wiele domów od naszego architekta i ściśle z nim współpracuje, widziałem na żywo dom przez niego zbudowany, przeglądałem inne realizacje, nie mam nic do zarzucenia.

Budżet stanął na:

473.00 SSO

170.000 stolarka okienna

165.000 izolacja stropodachu

199.000 docieplenie/elewacja z kamienia

39.000 elektryka

14.500 wow/kan + przyłącza

137.000 ogrzewanie, wentylacja mechaniczna, rekuperacja

70.000 tynki wewnętrzne i wylewki

1.267.500 - czyli dużo się nie pomyliłem względem kalkulacji, choć początkowy budżet na spotkaniu z architektem to miało być 800-900.000 zł. Ale dziś coś takiego już raczej nie jest realne.

Kontra ta oferta na kilka pozycji, każda z nich to firma z doświadczeniem, z polecenia, myślę, że bez lipy :)

Szacun, że przy takim budżecie jesteś na forum, czyli swój chłopak :)

Moim zdaniem i z Twoimi "argumentami" w postaci kasy budowanie samemu nie ma najmniejszego sensu bo wtedy właśnie będziesz miał mnóstwo baboli.

A jak nie będziesz się prosił tylko z góry żądał to będą się bali albo podjąć współpracę albo robić babole. Prędzej to pierwsze :)

Edytowane przez Arturo72

Arturo, jak tak patrzę po wycenach to chyba na dziś te wyceny i tak nie są kosmiczne? No bo za ile się stawia taki klasyczny dom 300m2, ale tak aby nie oszczędzać na wszystkim tylko zrobić to od A do Z jak należy, 800-900.000 zł?

Po roku rozmyślań dziś zadzwoniłem do GW i powiedziałem, że decyduję się na jego ofertę. Wolę mieć doświadczenie kogoś, kto zbudował bardzo podobnych budynków jak mój sporo, a nie uczyć się na swoim.

Odnośnie papy, GW twierdzi że papa Baudera będzie dużo lepszym rozwiązaniem niż EPDM bo z racji działki leśnej dobrze będzie raz na jakiś czas wyczyścić dach z igliwia i liści, a mambranę albo się kotwi albo stabilizuje kamieniem, a jak bym nasypał tam kamienia to po chwili mam gwrantowane zamulenie całego dachu :)