Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzrasta ciśnienie przy podgrzewaniu cwu - Panasonic Aquarea All in one 9kw

JakAnd

Recommended Posts

Mam problemów związanych ze wzrastającym ciśnieniem podczas podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Przez ponad rok wszystko było ok. Jakiś czas temu po zasygnalizowaniu problemu, serwisant wymienił naczynie przeponowe, twierdząc, że powodem jest uszkodzona membrana w naczyniu. Wymiana naczynia przeponowego nic jednak nie dała.

Podłączony do sieci wodociągowej manometr wskazuje ciśnienie z wodociągów 3,5 bara. Nieco wyższą wartość (3,7 bara) wskazuje manometr przy naczyniu przeponowym, kiedy pompa jest w stanie spoczynku. Podczas podgrzewania wody ciśnienie rośnie do ponad 6 barów i zawór puszcza wodę. Z moich obserwacji wynika, że wymienione naczynie przeponowe jest ok. W dolnej części jest powietrze, więc membrana jest cała. Nadmienię także, że po zakończeniu podgrzewania wody ciśnienie utrzymuje się na 6 barach. Wystarczy jednak upuścić nieznaczną ilość ciepłej wody (mniej niż szklanka), by ciśnienie na manometrze powróciło do 3,7 bara. Wzrost ciśnienia nie ma związku z temperaturą wody, tzn. czasami kapie po 40 stopniach, czasami już przy 30. W tym czasie (woda podgrzewana jest do 48 stopni) potrafi nakapać prawie litr wody. Ciśnienie rośnie przy każdym podgrzewaniu.

Proszę o pomoc, co jeszcze może być powodem tej sytuacji.

Pzdr.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o pomoc, co jeszcze może być powodem tej sytuacji.

Pzdr.

Witam

Woda podgrzana zwiększa swoją objętość. Stąd wzrost ciśnienia, który powinino skompensować naczynie wzbiorcze

Jeśli w układzie wszystko jest OK, a zwłaszcza wstępne ciśnienie w w/w naczyniu, to zapewne masz do wymiany zawór bezp.

Na sprawny lub mocniejszy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Zbiornik 185l

Naczynie przeponowe Reflex De 12

Ciśnienie wstępne będę znał dopiero jutro, muszę pożyczyć manometr pod wentyl.

Trudno mi jednak uwierzyć, że problem leży w naczyniu. Na poprzednim naczyniu wszystko było ok przez ponad rok. Potem zaczęły się problemy. Wymiana nie dała nic, jeszcze w ten sam dzień ciśnienie przy podgrzewaniu rosło.

Skoro spuszczenie mniej niż szklanki wody powoduje spadek ciśnienia <4bar to znaczy, że naczynie nie jest w stanie nawet tyle (nie mówiąc o litrach) wody przyjąć. Coś z nim jest nie tak - być może brak powietrza.

Rozrysuj jeszcze schemat, jak masz wszystko połączone (nie zapomnij o zaworach zwrotnych i sprawdź, w którą stronę są na nich strzałki).

BTW. Wiesz, że to naczynie teoretycznie nie nadaje się do CWU? Ale atest PZH na kontakt z wodą pitną ma.

Edytowane przez Kaizen

Witam

Jeśli w układzie wszystko jest OK, a zwłaszcza wstępne ciśnienie w w/w naczyniu, to zapewne masz do wymiany zawór bezp.

Na sprawny lub mocniejszy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Zawór reaguje prawidłowo. Puszcza wodę po przekroczeniu 6 barów. Jaki ma wpływ na wzrost ciśnienia w instalacji???

Skoro spuszczenie mniej niż szklanki wody powoduje spadek ciśnienia <4bar to znaczy, że naczynie nie jest w stanie nawet tyle (nie mówiąc o litrach) wody przyjąć. Coś z nim jest nie tak - być może brak powietrza.

Popuściłem delikatnie wentyl. Powietrze jest. Jutro będę wiedział dokładnie.

Rozrysuj jeszcze schemat, jak masz wszystko połączone (nie zapomnij o zaworach zwrotnych i sprawdź, w którą stronę są na nich strzałki).

BTW. Wiesz, że to naczynie teoretycznie nie nadaje się do CWU? Ale atest PZH na kontakt z wodą pitną ma.

Rozrysowanie to już dla mnie zbyt wiele :)

Nie wiem, że nie nadaje się do CWU.

Zawór reaguje prawidłowo. Puszcza wodę po przekroczeniu 6 barów. Jaki ma wpływ na wzrost ciśnienia w instalacji???

Sorry

Dopiero teraz doczytałem, że to PC all in one. Wszystkie komponenty dobrane fabrycznie.

Na Twoim miejscu nie grzebałbym w pompie na własną rękę. Zapewne masz gwarancję; lepiej byś jej nie utracił.

Mój hydraulik od kotłowni w takiej sytuacji sugerował cyt. pare - do 20-tu pompek w wentyl i będzie OK.

To możesz spróbować, jeśli zawór bezp. jest sprawny niczego nie ryzykujesz.

Producent powinien podać wstępne ciśnienie w nacz. wzbiorczym. Jak zmierzysz, będziesz miał pewność.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Popuściłem delikatnie wentyl. Powietrze jest. Jutro będę wiedział dokładnie.

Spuść całkowicie ciśnienie w instrukcji i dopiero wtedy sprawdzaj ciśnienie w naczyniu...

Wstępne ciśnienie powietrza powinno być równe lub nieco niższe niż ciśnienie instalacji wodociągowej...

Ważne aby ciśnienie instalacji nie było zbyt wysokie bo naczynie nie będzie w stanie kompensować rozszerzania się wody ...

Edytowane przez jasiek71

Spuść całkowicie ciśnienie w instrukcji i dopiero wtedy sprawdzaj ciśnienie w naczyniu...

Wstępne ciśnienie powietrza powinno być równe lub nieco wyższe niż ciśnienie instalacji wodociągowej...

Ważne aby ciśnienie instalacji nie było zbyt wysokie bo naczynie nie będzie w stanie kompensować rozszerzania się wody ...

Nie bardzo rozumiem. Jak mam całkowicie spuścić ciśnienie?

Nie bardzo rozumiem. Jak mam całkowicie spuścić ciśnienie?

Zakręć główny zawór wody w domu, odkręć kran z ciepłą wodą i poczekaj aż przestanie lecieć woda...

Teraz dopiero sprawdź jakie jest ciśnienie powietrza w naczyniu...( W twoim przypadku powinno wynosić ok 3,5 bar...)

Ewentualny brak lub niedobór ciśnienia uzupełnij pompką lub sprężarką przy odkręconym kranie tak aby woda z balona została usunięta...

Edytowane przez jasiek71

Przecież napisałem, że 3,8 na wentylu. Nad zbiornikiem manometr pokazuje 0

Wygląda na sklejony worek w naczyniu...( Woda nie może się dostać do środka...)

Spróbuj go rozkleić wypuszczając całkowicie powietrze wentylem i odkręcając wodę z sieci, jeżeli dalej nie puszcza to grzej wodę aby podnieść ciśnienie instalacji...

Będzie słychać jak worek puści...

Jeżeli to nie pomoże to wymiana naczynia...

Jeżeli puściło to ponownie nabij ciśnienie powietrza przy zakręconej instalacji i odkręconym kranie...

Edytowane przez jasiek71

Wygląda na sklejony worek w naczyniu...( Woda nie może się dostać do środka...)

Spróbuj go rozkleić wypuszczając całkowicie powietrze wentylem i odkręcając wodę z sieci, jeżeli dalej nie puszcza to grzej wodę aby podnieść ciśnienie instalacji...

Będzie słychać jak worek puści...

Sprawdziłem. Po spuszczeniu powietrza i odkręceniu sieci nic, po podgrzaniu też nic. Woda powyżej 6 barów kapie z zaworu, ale naczynie nie wypełnia się wodą, jest puste.