dedert 29.01.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Stoję przed wyborem rodzaju pustaka z którego będzie wykonany mój dom z poddaszem użytkowym. W projekcie mam Porotherm 25 P+W zamiennie gazobeton 500. Jeżdżąc po hurtowniach napotkałem się na różne opinie: * że jeśli ceramika to polski Max jest solidniejszy od Winerbergera, ale łatwo się kruszy jest dużo odpadów i są problemy z wykonywaniem otworów pod instalacje i że lepszy jest gazobeton. * z kolei gazobeton jedna hurtownia zaproponowała mi Ytong H+H Gold 600 ale tego można ciąć specjalnymi piłkami widiowymi no i jest znacznie droższy 12zł za pustak. * jest tańsza wersja H+H 500 za ok 10 zł ale również twarda. * z kolei wielu znajomych stawia na Solbet 500 lub 600, cenowo najtańszy, ale może przyjść poobijany, i zależnie od producenta jest kruchy. Inna opinia że gazobeton powinien być od razu ocieplony bo chłonie wodę, a ceramika może stać. * muszę też wybrać bloczki betonowe na ściany piwnicy ok 3800 sztuk, w okolicznych hurtowniach jest Zawmark, ale opinii nie słyszałem. W reojnie Włocławka polecają Grzybowskiego. Jakie są wasze opinie? Edytowane 29 Stycznia 2019 przez dedert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.01.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) hurtownia zaproponowała mi Ytong H+H Gold 600 ale tego można ciąć specjalnymi piłkami widiowymi no i jest znacznie droższy 12zł Dopłacasz 4zł za kreatywność sprzedawcy. Chce Ci sprzedać Mercedes Toyota Focus. Gazobeton i tak Ci poleje ekipa od tynków wewnętrznych - więc lepiej, jak z zewnątrz nie ma jeszcze styropianu, bo wtedy schnąć będzie z obydwu stron. Kruchość - nie miałem takiego problemu. Jak ostatnio wyrzucałem resztki do kontenera, które stały na dworze nasiąkały, zamarzały, rozmarzały wielokrotnie, były ciężkie (nasiąknięte na maksa) to jakoś nie chciały się rozpadać. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 29.01.2019 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 A czy te drogie H+H to są szkliwione? Słyszałem że jest jakiś co nie nasiąka. Czyli Solbet 600 lepiej? A jak to jest z wierceniem w ceramice? Jest jakiś problem, czy są jakieś rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 12.02.2019 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Czy są dostępne w sprzedaży te dwa materiały budowlane?Ja kupowałem Wienerbergera szlifowanego na piankę w czerwcu 2018. Nigdzie go nie było i musiałem się sporo naczekać i oczywiście zapłacić, bo ceny drastycznie skoczyły (kilkadziesiąt % w okresie 2 lat).Radzę sprawdzić jak w tym roku wygląda temat dostępności materiałów budowlanych (w 2018 był bum budowlany). Zdecydować się i zamówić z wyprzedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 12.02.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Witam. Stoję przed wyborem rodzaju pustaka z którego będzie wykonany mój dom z poddaszem użytkowym. W projekcie mam Porotherm 25 P+W zamiennie gazobeton 500. Jeżdżąc po hurtowniach napotkałem się na różne opinie: * z kolei wielu znajomych stawia na Solbet 500 lub 600, cenowo najtańszy, ale może przyjść poobijany, i zależnie od producenta jest kruchy. Inna opinia że gazobeton powinien być od razu ocieplony bo chłonie wodę, a ceramika może stać. Jakie są wasze opinie? To rozumiem, że aby budować z gazobetonu, należałoby zagwarantować brak deszczu przez cały okres budowy??? Skoro ceramika nie przemaka (jak twierdzi sprzedawca), jeśli na ściany z niej budowane spadnie deszcz, to ściany będą do wyburzenia? Deszcz przecież wniknie w środek całej ściany i woda już zostanie "na zawsze"? Nikt nie przykrywa górnej krawędzi ścian w trakcie budowy. Co za bajki w tych hurtowniach opowiadają. Gazobeton szybko wchłania wodę i szybko odparowuje, w ceramice trwa to dłużej, ale też przemaka i oddaje wodę. Czy koniecznie musi być ten porotherm, przecież przy tych warstwach izolacji na ścianie, nie ma on żadnego znaczenia. Lepsza, mocniejsza jest "pełna" ceramika. Ale do budowy wolałbym gazobeton, z tych dwóch materiałów. Jeśli ściana z ceramiki jest zbudowana niestarannie, to często wszelkimi gniazdkami, otworami wieje wiatr i wychładza ściany. Trudniej zamocować cokolwiek na takiej ścianie, więcej tynku potrzebuje, przy bruzdowaniu/wykuwaniu otworów rozsypuje się na duże kawałki. A w ogóle, to teraz budowałbym z silki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 To rozumiem, że aby budować z gazobetonu, należałoby zagwarantować brak deszczu przez cały okres budowy??? A potem wytrzeszcza ktoś oczy, jak ekipa od tynków wewnętrznych polewa gazobeton wodą, bo wyciąga im wodę z zaprawy zanim ta zdąży związać. Oczywiście, że zamakanie to żaden problem - ale przy murowaniu, żeby z kolei klej nie rozwadniał się nadmiernie warto przykrywać górę w razie deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts