ewunia_889 29.01.2019 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych,Wiem, że pytań tego typu były tu już dziesiątki i w każdym z nich po trochu czegoś się dowiedziałam. Ale faktem jest, że każdy przypadek jest inny. Mam wrażenie, że mój również.Otóż 1997 roku (może wcześniej) wprowadziłam się z rodzicami do domu. Kierownikiem budowy tego domu był mój tata budowlaniec. Dom uzyskał prawo do użytkowania. Przychodzą faktury za grunt, śmieci, wodę, prąd. Jest księga wieczysta. We fakturze za grunt istnieje wpis Przedmiot opodatkowania: budynki mieszkalne, budynki pozstałe(garaż), grunty pozstałe. To na tej podstawie tak twierdzę. Zresztą powiedziano mi to w mojej gminie. Budynek nie miał by takiego zapisy gdyby nie był przekazany do użytkowania. Nie w tym rzecz.Planuje odkupić ten dom (brat mieszka na piętrze) od jedynego właściciela którym jest mój tata. Chce by budynek miał jedynego właściciela czyli mnie.Na tym etapie dotykam spraw notarialnych a problem jest taki że budynek nie był nigdy oddany. Wiem, bo mój ojciec to potwierdził, Możliwe, że nigdy nie było dziennika budowy nawet. Chciałabym to zalegalizować, by mieszkać na spokojnie. Problem jest taki , że w między czasie brat z ojcem dobudowali oddzielne wejście do domu, ganek i schody, wstawili okno , na piętrze jest taras.Czy to w ogóle ma jakiś sens na legalizacje ? Zainwestowałam tam już trochę pieniędzy i nie chciała bym tego zmarnować.Co może mój tata jako kierownik budowy zrobić by to w końcu oddać ?Czy jakiekolwiek próby ujawnienia się zakończa się żądaniem rozbiórki ?SERDECZNIE dziękuję za jakąkolwiek pomoc, czuje że to dla mnie zakręt życiowy i nie wiem jak to ogarnąć.Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.01.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witaj!Będzie prosto z mostu. Dzieląc twój wpis na 3 części to pierwsza zaprzecza drugiej. Pal licho. Tatę lepiej wymiksuj, bo mogą być końsekwencje, nawet zawodowe oprócz KK. Krótko mówiąc samowola budowlana pełną gębą. Komentarz odpuszczam. Może zaboleć. Na zdrowy rozum kolejno: inwentaryzacja stanu obecnego, projekt naprawczy, pozwolenie na budowę, budowa, zakończenie i dokumenty do odbioru, przypuszczalnie kontrola z PINB, jeśli będzie pozytywny protokół pokontrolny, ujawnienie budynku w EGiB i potem w KW. Dopiero wtedy transakcja np. darowizna. Koszty? Niemałe. Znajdź rozgarniętego i wiarygodnego kierbuda, naświetl dokładnie temat, z nim wycieczka do PINB, kawa na ławę i przegadajcie temat jak to rozwiązać. Nikt na odległośc tego nie rozstrzygnie. Powodzenia życzę. Serdecznie, bez cienia ironii. Life is brutal, and full of zasadzkas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.01.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 eee tam duże... piniądze 50 000 i zalegalizowane. cóż to w porównaniu do całej budowy. drobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.01.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Po co straszyć dziewczynę? Za te pieniążki można nieco wyszykować łazienkę i salon, nawet z duuużym ekranem. Na puder jeszcze wystarczy. Jak napiszę że na waciki, to mogę byc źle zrozumiany choc to filmowy tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia_889 30.01.2019 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedzi.Widzicie ja kompletnie nie wiedziałam jakie mogą być konsekwencje samowoli budowlanej. Ojciec budowlaniec ufałam, że wie co robi i się nad tym nie zastanawiałam. Teraz jest problem.Te 50 tys. to tytułem kary czy całkowite koszta ze zmienionym projektem ?Można zmienić projekt takiego domu który zresztą posiadam czy od początku wszystko ?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 30.01.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 50 tys to koszt legalizacji o ile nadzór nie każe zburzyć pozostałe koszta to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.01.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Takich obiektów się nie burzy, one podlegają rozbiórce. Różnica czysto semantyczna. https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/samowola-budowlana-procedury-legalizacyjne-oplaty-odpowiedzialnosc-karna-aa-mUnY-hyLh-s166.html Cytat na pociechę: I tak, żeby zalegalizować samowolę budowlaną muszą być spełnione łącznie dwa podstawowe warunki, o których mowa w art. 48 ust. 2 Prawa budowlanego, tj. zgodność z przepisami o:• planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz• przepisami techniczno-budowlanymi, w zakresie umożliwiającym doprowadzenia obiektu budowlanego do stanu zgodnego z prawem.Jeżeli powiatowy inspektor nadzoru budowlanego oceni, że budowa jest zgodna z tymi przepisami, może wydać postanowienie o wstrzymaniu prowadzenia robót budowlanych wraz z określeniem wymagań i dokumentów niezbędnych do zalegalizowania samowoli budowlanej Kuniec pierwszego cytata. Cytat drugi: Trzeba wiedzieć, że samowola budowlana nie ulega przedawnieniu, wobec tego właściwy organ będzie mógł wszcząć postępowanie w każdym czasie.Jak już było omawiane powyżej sankcje spowodowane budową obiektu budowlanego bez wymaganego pozwolenia na budowę, albo z zaniechaniem zgłoszenia budowy, są niezwykle dotkliwe, ponieważ poza odpowiedzialnością finansową ustawa przewiduje ograniczenie i pozbawienie wolności dla inwestora, zarządcy, a nawet nowego nabywcy obiektu. Dlatego, snując plany na inwestycję życia nie zapominajmy, aby się do niej solidnie przygotować, albo jej wykonanie powierzyć profesjonalistom. Zadałaś pytanie : Czy Można zmienić projekt takiego domu który zresztą posiadam ... Ty jesteś tylko użytkownikiem, nie jesteś posiadaczem - brak tytułu własności. Kto jest wpisany w dziale drugim Księgi Wieczystej?Niezły pasztet. Edytowane 30 Stycznia 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 30.01.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Rozbiórka to ostateczność, obecnie powinno się doprowadzić do legalizacji jeśli to możliwe. Jeżeli dom spełnia warunki zabudowy, miejscowego planu etc. trzeba przygotować jego projekt budowlany w oparciu o stan faktyczny. Kara 50 000 zł jest maksymalną jaką można dostać, ogólnie nie powinno być tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia_889 31.01.2019 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 ]Ty jesteś tylko użytkownikiem, nie jesteś posiadaczem - brak tytułu własności. Kto jest wpisany w dziale drugim Księgi Wieczystej? Tak, razem z mężem dzieckiem jestem tam zameldowana podobnie jak rodzina mojego brata. Właścicielem jest mój tata. Ale cały ten proces oczywiście odbywał by się z jego udziałem i jego akceptacją. Postanowiłam wkleić screen z KW http://www.deuz.w.inds.pl/www/kw/KW.pdf Napisaliście, że kara wynosi 50 tys . zł. Czyli kara może się pojawić nawet jeśli jest to dalej otwarta budowa ? Nie można sobie po prostu zmienić projektu i go oddać ? Przepraszam za takie pytania ale nie znam się na tym. Dom generalnie jest kompletny, mieszkamy tam , jest ogrodzenie, elektryka, legalne ekoszambo. Nie ma żadnych papierków związanych z oddaniem prac kominiarskich, elektrycznych, hydraulicznych. Są tylko umowy . Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.01.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Dom uzyskał prawo do użytkowania. Przychodzą faktury za grunt, śmieci, wodę, prąd. Jest księga wieczysta. We fakturze za grunt istnieje wpis Przedmiot opodatkowania: budynki mieszkalne, budynki pozstałe(garaż), grunty pozstałe. To na tej podstawie tak twierdzę. Zresztą powiedziano mi to w mojej gminie. Budynek nie miał by takiego zapisy gdyby nie był przekazany do użytkowania. Nie w tym rzecz. Na tym etapie dotykam spraw notarialnych a problem jest taki że budynek nie był nigdy oddany. Wiem, bo mój ojciec to potwierdził, Możliwe, że nigdy nie było dziennika budowy nawet. Chciałabym to zalegalizować, by mieszkać na spokojnie. . Czytam ten wątek już od kilku dni i nie rozumiem problemu. Komu miałby być oddany budynek? W latach '90 procedura "oddawania" budynkow do uzytku była inna niż obecnie, zdecydowanie mniej papierów było. Nikt nie przychodził i nadal nie odbiera domów. Obecnie w 99% "odbiór" odbywa się z za biurka. Jeżeli przychodzą za dom podatki jeżeli sa tam zameldowani ludzie wg mnie budynek "oddany". Skąd powstały wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 31.01.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Mi się wydaje, że problemem może być zapis w KW, że jest to nieruchomość gruntowa niezabudowana, dlatego nie ma jak notarialnie przenieść własności czegoś czego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia_889 31.01.2019 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Czytam ten wątek już od kilku dni i nie rozumiem problemu. Komu miałby być oddany budynek? W latach '90 procedura "oddawania" budynkow do uzytku była inna niż obecnie, zdecydowanie mniej papierów było. Nikt nie przychodził i nadal nie odbiera domów. Obecnie w 99% "odbiór" odbywa się z za biurka. Jeżeli przychodzą za dom podatki jeżeli sa tam zameldowani ludzie wg mnie budynek "oddany". Skąd powstały wątpliwości? Już odpowiadam. Kiedy rozmawiałam z tatą (kierownik budowy i właściciel nieruchomości; na wszystkich aktach notarialnych widnieje tata) na temat możliwości samodzielnego mieszkania w tym domu dowiedziałam się że "budowa nigdy nie była oddana", "jak przyjdzie kara (w jego mniemaniu mandat) to się zapłaci". Ja dowiedziałam się że przy próbie odkupienia domu / zmiany właściciela na mnie może być tak, że "żaden notariusz tego nie przyklepie" . Brat chce niemałą kwotę za swoją część. Liczy sobie wartość nieruchomości wg. stawek domów które są "legalne". Mąz powiedział, że normalnie KW "dostaje się". Myśmy musieli odpisy z sądów pobierać. Pytanie jak sprawdzić czy bodowa była oddana ? Dzwoniłam do PINB. Mówią że trzeba napisac wniosek . Tutaj już raczej miałabym strach w oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 31.01.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Ja dowiedziałam się że przy próbie odkupienia domu / zmiany właściciela na mnie może być tak, że "żaden notariusz tego nie przyklepie" . . Jakiego domu? W KW nie ma żadnego domu, jedynie nieruchomość gruntowa, działka niezabudowana. Możesz co najwyżej kupić sobie działke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.01.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 We fakturze za grunt istnieje wpis Przedmiot opodatkowania: budynki mieszkalne, budynki pozstałe(garaż), grunty pozstałe. Jest podana powierzchnia budynku mieszkalnego? Popytaj w gminie skad sa te dane może tym tropem dojdziesz. Wg mnie mało prawdopodobne aby się udało przez tyle lat mieszkać w niezgłoszonym budynku. To raczej jakiś bałagan w papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroniszcze 31.01.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) "Mąz powiedział, że normalnie KW "dostaje się". Myśmy musieli odpisy z sądów pobierać."nie widzę sensu w tym co jest napisane Trzeba ze starostwo zamówić dokumenty do ujawnienia budynku w kw.Czy jest tam ewidencja gruntów i budynków prowadzona ? Powinna być.Złożyć wniosek do sądu o wpis budynku do kw. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez wroniszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia_889 31.01.2019 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Jest podana powierzchnia budynku mieszkalnego? Popytaj w gminie skad sa te dane może tym tropem dojdziesz. Wg mnie mało prawdopodobne aby się udało przez tyle lat mieszkać w niezgłoszonym budynku. To raczej jakiś bałagan w papierach. Wklejam wycinek z faktury za grunt. Nazywa się to "decyzja nakaz płatniczy" płacone raz na rok. http://www.deuz.w.inds.pl/www/grunt.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia_889 31.01.2019 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 "Mąz powiedział, że normalnie KW "dostaje się". Myśmy musieli odpisy z sądów pobierać." nie widzę sensu w tym co jest napisane Trzeba ze starostwo zamówić dokumenty do ujawnienia budynku w kw. Czy jest tam ewidencja gruntów i budynków prowadzona ? Powinna być. Złożyć wniosek do sądu o wpis budynku do kw. Jak rozumiem z tego to nie wynika ? http://www.deuz.w.inds.pl/www/kw/KW.pdf Wynika tylko tyle że jest działka ... Tylko jeśli pójdę do starostwa i zgłoszę wniosek o "ujawnienie" to czy nie okaże się że oni wystosują jakiś wniosek do PINB który stwierdzi że jak to tak, chyba trzeba się temu przyjrzeć ? Napisane zostało "Trzeba ze starostwo zamówić dokumenty do ujawnienia budynku w kw." Szybciutko poczytałam i pytanko czy powinno być to traktowane że prace budowlane zostały już zakończone czy jeszcze trwają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroniszcze 31.01.2019 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 w kw nie ma ujawnionego budynku. Nie wiem jak akurat w Twoim starostwie wygląda ewidencji budynków, zazwyczaj urząd wystawia zaświadczenie o tym że taki i taki budynek stoi na takiej i takiej działce, pow, przeznaczeni itp. Z tym zaświadczeniem składa się wniosek do sadu o ujawnienie budynku w kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroniszcze 31.01.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) a jaki notariusz widzi problem że nie chce sporządzić aktu notarialnego? w czym widzi problem ? przepisuje działkę, grunt - którego częścią składową jest budynek na tej działce, co najwyżej można ujawnić w kw że działka jest zabudowana. jak wygląda mapa ewidencyjna dla tego obszaru ? Edytowane 31 Stycznia 2019 przez wroniszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 31.01.2019 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Najprosciej to wejdz na jakis geoportal albo inna strone gdzie mozna podejrzec mapy geodezyjne i zobacz czy w ogole masz zarys budynku na dzialce. Jak nic nie ma to nikt nigdy nie zglaszal tam budowy.Umowe na smieci, prad, wode itp mozna podpisac bez odbioru, nawet obecnie.Jedynym miejscem gdzie trzeba miec już odbior jest wydzial podatkow, gdzie ustalają ci podatek od nieruchomosci na podstawie projektu/ odbioru budowlanego i zmieniają rodzaj dzialki z ornej na budowlaną. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts