Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody z płytek - pomocy! Jakie profile...?

alexno

Recommended Posts

Zdecydowałam się na płytki gresowe na schodach, naiwnie myślałam, że z doborem profilu schodowego nie będzie problemu - a tu niespodzianka, bo wszystkie profile owalne mają 10mm, a moje płytki - 9mm.

Majster sugeruje, żeby odpuścić profil schodowy i po prostu pomalować brzeg płytki na jej kolor - są rektyfikowane i będą kładzione bez fug, więc jego zdaniem będzie to dobrze wyglądać. Ja przekonana nie jestem.

Takie coś: https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/plytki-scienne-podlogowe-i-elewacyjne/akcesoria-do-plytek-podlogowych/listwy-do-plytek/profil-schodowy-nr-21-25-x-20-x-1200-mm-srebrny.html totalnie mi się na schodach nie podoba

ale myślałam, żeby może dać zwykły profil narożny jak do ścian?

np. ten: https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/plytki-scienne-podlogowe-i-elewacyjne/akcesoria-do-plytek-podlogowych/listwy-do-plytek/profil-aluminiowy-narozny-diall-9-mm-zewnetrzny-srebrny-mat-2-5-m.html

Czy coś takiego ma szansę zdać egzamin, czy będzie niewypał i lepiej faktycznie nie dawać żadnego profilu?

Hej,

Ja mam u siebie zamontowany ten drugi profil. Głównie z tego względu, że schody wykańczałem sam panelami i ten sposób wydawał mi się najprostszy - miałem tylko obawy co do trwałości. Po 2 latach nie widać specjalnie zużycia profili (delikatne ryski), a do paneli mocowałem je klejem, który trzyma pieruńsko mocno (obawiałem się, że listwy mogą odrywać się z brzegów schodów). Tymi samymi listwami wykończyłem boki stopni.